BCE ar putea reduce dobânda de trei ori în acest an, spune guvernatorul Băncii Centrale a Lituaniei

BCE ar putea reduce dobânda de trei ori în acest an, spune guvernatorul Băncii Centrale a Lituaniei
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 apr 2024

Banca Centrală Europeană ar putea decide mai mult de trei reduceri de dobândă pe parcursul acestui an, iar acestea nu ar trebui să fie influențate de amânarea unor decizii similare din partea Rezervei Federale americane, a declarat luni guvernatorul Băncii Centrale a Lituaniei Gediminas Simkus, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Simkus a făcut aceste declarații la patru zile după ce BCE a menținut, din nou, dobânda de referință nemodificată, dar a trimis cel mai clar semnal de până acum că încetinirea inflației îi va permite în curând să înceapă să reducă dobânda de referință, scrie Agerpres.

FMI o reconfirmă pe Kristalina Georgieva în funcția de director general CITEȘTE ȘI FMI o reconfirmă pe Kristalina Georgieva în funcția de director general

"Sunt șanse mai mari de 50% să avem mai mult de trei reduceri în acest an. Trei reduceri este estimarea prudentă", le-a spus Simkus jurnaliștilor la Vilnius. Simkus a subliniat că BCE ar putea să nu se oprească la o singură majorare de dobândă în luna iunie, precizând că: "Văd șanse mari ca o reducere de dobândă să fie adoptată și în iulie. Decizia de politică monetară din luna iulie va fi importantă în stabilirea traiectoriei", a apreciat Simkus.

De asemenea, Simkus a minimizat impactul deciziilor de politică monetară ale Rezervei Federale americane, susținând că BCE va lua decizii în mod independent și singurul aspect important este cum o traiectorie diferită a politicii monetară va afecta economia reală. "Resping ideea că eurosistemul adoptă decizii pe baza a ceea ce fac decidenții americani. Nu există nicio legătură. Însă bineînțeles politicile monetare divergente schimbă condițiile comerciale și evoluțiile economice în ambele jurisdicții. Acest lucru se reflectă în prognozele și deciziile de politică monetară", a adăugat Simkus.

Piețele financiare prognozează în prezent că BCE va reduce costul creditului cu aproximativ 85 de puncte de bază în acest an. Asta presupune cel puțin trei reduceri de dobândă de câte 25 de puncte fiecare și există 40% șanse pentru cea de-a patra reducere de dobândă. 

viewscnt
Afla mai multe despre
banca centrală europeană
dobânzi