Fed ar putea amâna din nou majorarea dobânzii, în contextul în care piața americană a muncii dezamăgește

Fed ar putea amâna din nou majorarea dobânzii, în contextul în care piața americană a muncii dezamăgește
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 2 sep 2016

Piața muncii din SUA a avut o evoluție sub așteptări în august, iar încetinirea creării de noi locuri muncă ar putea determina Rezerva Federală (Fed) a SUA să amâne majorarea dobânzii cheie la ședința din septembrie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Raportul privind piața americană a muncii vine cu mai puțin de trei săptămâni înainte de ședința de politică monetară a băncii centrale americane, în condițiile în care evoluția șomajului și a locurilor de muncă reprezintă elemente cheie în adoptarea deciziilor de politică monetară de către Fed.

Economia Statelor Unite a creat 151.000 de noi locuri de muncă în august, față de 275.000 în luna precedentă, evoluția fiind sub așteptările din piață, care indicau înființarea a circa 180.000 de posturi. Salariul mediu orar a crescut ușor, cu 0,1%, la 25,73 de dolari.

Rata șomajului s-a menținut la 4,9%, potrivit datelor furnizate de Biroul de statistică a muncii din SUA, deși analiștii anticipau că indicatorul va coborî la 4,8%.

Președintele Fed, Janet Yellen, a afirmat, recent, că mediul economic a devenit, în ultimele luni, mai prielnic unei majorări a dobânzii de politică monetară în SUA, în principal datorită evoluției pozitive a pieței muncii. Declarațiile au crescut semnificativ așteptările din piață legate de majorarea dobânzii de referință.

 “Cred că ar trebui să majoreze (rata dobânzii – n.red) în septembrie. Cred că există riscul ca pe măsură ce așteptarea creștere să crească și riscul de supraîncălzire a economiei“, spune Mark Zandi, economist șef la Moody’s Analytics, citat de The Guardian.

Fitch a înrăutățit perspectiva asociată calificativelor Garanti Bank CITEȘTE ȘI Fitch a înrăutățit perspectiva asociată calificativelor Garanti Bank

Fed a păstrat, în iulie, dobânda de referință la 0,25-0,50%, confirmând așteptările analiștilor, însă comentariile membrilor Comitetului de politică monetară (FOMC) au indicat, la acel moment, că o majorare a ratelor ar putea fi în cărți la ședința din septembrie.

Dobânda de referință din SUA a fost majorată, cel mai recent, în decembrie 2015, de la 0-0,25% la 0,25-0,5%, prima decizie monetară în acest sens din ultimii aproape 10 ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
fed
piata muncii
locuri de munca
yellen
dobanda
somaj