FMI spune că aprecierea dolarului a afectat mai puternic economiile emergente decât pe cele avansate

FMI spune că aprecierea dolarului a afectat mai puternic economiile emergente decât pe cele avansate
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 iul 2023

Economiile emergente au suferit cel mai mult în 2022 de pe urma celui mai puternic dolar american din ultimele două decenii, o aprecierea care le-a provocat ieșiri de capital, prețuri mai mari la importuri și condiții mai dure de finanțare, a apreciat Fondul Monetar Internațional, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Într-un nou raport publicat miercuri, FMI susține că analizele sale arată că aprecierea de anul trecut a dolarului american a avut un impact mai mare asupra economiilor emergente decât asupra economiilor mici sau a celor avansate, unul dintre motive fiind și cursul de schimb mai flexibil practicat de țările din ultimul grup, scrie Agerpres.

CONFIRMARE Fondul Proprietatea vinde întreg pachetul deținut la Hidroelectrica. Opțiunea de supra-alocare a fost exercitată de Citigroup, care, însă, cu Erste, nu a activat programul de stabilizare CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Fondul Proprietatea vinde întreg pachetul deținut la Hidroelectrica. Opțiunea de supra-alocare a fost exercitată de Citigroup, care, însă, cu Erste, nu a activat programul de stabilizare

Pentru fiecare apreciere cu 10% a dolarului american, provocată de forțele de pe piețele financiare mondiale, economiile emergente au suferit un declin al PIB-ului de 1,9% după un an, o frână care este așteptată să dureze până la 2,5 ani, susține FMI. În același studiu se arată că impactul a fost unul mult mai redus pentru economiile avansate, în cazul cărora declinul PIB-ului a fost de 0,6% după un trimestru iar efectele au dispărut în mare parte în decurs de un an.

Fondul a calculat de asemenea că în 2022 cursul de schimb al dolarului a crescut cu 8,3% până la cel mai puternic nivel din ultimele două decenii, după o serie de majorări rapide de dobândă adoptate de Rezerva Federală pentru a contracara inflația și prețurile mari la materii prime.

"Economiile emergente și cele în curs de dezvoltare cu vulnerabilități anterioare, precum inflația ridicată și poziții externe dezechilibrate, au suferit presiuni mai mari de depreciere, în timp ce economiile bazate pe exporturile de materii prime au profitat de majorarea prețurilor la materiile prime", subliniază FMI.

De asemenea, multe economii emergente au suferit o înrăutățire a creditului disponibil, diminuarea intrărilor de capital, o politică monetară mai strictă și un declin mai mare al burselor.

În schimb, în economiile avansate, cursul de schimb mai flexibil le-a permis acestor economii să absoarbă o parte din impact prin intermediul deprecierii și, de asemenea, politica monetară mai favorabilă a ajutat și ea, cu condiția ancorării ferme a așteptărilor inflaționiste, susține FMI.

Apple lucrează la produse care să rivalizeze cu ChatGPT CITEȘTE ȘI Apple lucrează la produse care să rivalizeze cu ChatGPT

"Așteptările inflaționiste mai ancorate ajută prin oferirea unei libertăți mai mari în răspunsul de politică monetară. După o depreciere, o țară poate urma o politică monetară mai relaxată dacă așteptările sunt ancorate. Rezultatul este un declin inițial mai modest al PIB-ului real", susțin economiștii de la FMI într-o postare pe blogul instituției. "În schimb, economiile emergente cu un regim mai flexibil al cursului de schimb tind să se bucure de o revenire economică mai rapidă grație unei deprecieri imediate considerabile a cursului de schimb", se mai arată în raportul FMI.

Instituția financiară internațională recomandă economiilor emergente să facă trecerea la cursuri de schimb mai flexibile prin crearea unor piețe financiare locale care reduc sensibilitatea împrumuturilor la evoluțiile cursului de schimb și să se angajeze pentru îmbunătățirea cadrului fiscal și a celui monetar, inclusiv în ceea ce privește independența băncii centrale, pentru a ancora așteptările inflaționiste. 

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
dolar