Oferta de titluri de stat pentru populație ajunge la subscrieri în valoare de 90 milioane euro

Oferta de titluri de stat pentru populație ajunge la subscrieri în valoare de 90 milioane euro

Sursa foto: Imillian | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 20 iul 2023

Păstrând ritmul de subscriere din prima zi în programul Fidelis, investitorii de la BVB arată preferință pentru obligațiunile guvernamentale denominate în euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Operațiunea de piață prin care Ministerul Finanțelor Publice vinde titluri de stat dematerializate către investitorii individuali a adunat la finalul celei de-a 3-a zile de subscriere un număr de aproape 3.800 de ordine pentru instrumente financiare, cu valoare agregată de 90,19 milioane euro. Preferința înclină ușor pentru scadențele mai lungi, în timp ce interesul este debalansat către titlurile denominate în euro și care reprezintă cu puțin peste 2 treimi din volumul subscrierilor.

Astfel, pentru titlurile de stat în euro cu scadența anul viitor și având o dobândă de 3,85% (R2408AE), în sistemul Bursei s-au cumulat subscrieri de 24,74 milioane euro, în timp ce participarea este mai mare, în echivalent 33,81 milioane lei, pentru emisiunea în moneda europeană cu maturitate în anul 2028 (R2808AE), aici stimulentul fiind cuponul de dobândă de 5,45%.

Banca Transilvania listează o emisiune de obligațiuni cu o valoare de 200 milioane euro. IFC oferă 100 de milioane de euro, alături de Asian Infrastructure Investment Bank CITEȘTE ȘI Banca Transilvania listează o emisiune de obligațiuni cu o valoare de 200 milioane euro. IFC oferă 100 de milioane de euro, alături de Asian Infrastructure Investment Bank

Apetitul de donare de sânge este clar scăzut, atât numărul ordinelor, cât și valoarea plasamentelor fiind de 4 ori mai mare, în echivalent 61,59 milioane lei, pentru titlurile de stat în lei cu scadența la un an care nu au acest criteriu și oferă o dobândă de 6,30% (R2408C), față de emisiunea donatorilor (R2408B) care adună susbscrieri de 14,66 milioane lei.

Numeric, cele mai multe ordine, aproape de reperul de 1.100, s-au strâns pe titlurile de stat cu maturitate la 3 ani (R2608A) și care au un cupon al dobbânzii de 7,20%. Valoarea agregată a acestora este de 67,43 milioane lei.

Exercițiul precedent din primăvară a fost cu cea mai bună participare de la lansarea programului Fidelis, cu subscrieri de 618,39 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
titluri de stat
bursa
bvb
dobanzi
mfp
fidelis