Impulsionate de perspectiva creșterii dobânzilor, băncile împing acțiunile europene la maximul ultimelor 2 luni

Impulsionate de perspectiva creșterii dobânzilor, băncile împing acțiunile europene la maximul ultimelor 2 luni
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 21 sep 2017

Acțiunile europene s-au apreciat joi, sprijinite, în principal, de bănci, care au bifat câștiguri importante după ce Rezerva Federală (Fed) americană a indicat că ar putea majora dobânzile în următoarele luni. Grupul elen Piraeus Bank și-a revenit parțial după scăderea de aproape 22% cauzată de informațiile din presă referitoare la presupuse nereguli identificate de Banca Greciei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Indicele paneuropean Stoxx Europe 600 a urcat cu 0,24%, până la 382,88 puncte, cea mai ridicată valoare începând cu 20 iulie. Avansul a fost susținut de titlurile bancare, indicele de sector consemnând o creștere de 1,41%, potrivit MarketWatch.

Banca centrală americană a menținut, miercuri, dobânda de referință la 1-1,25%, confirmând așteptările analiștilor, însă a semnalat că o majorare ar putea fi operată până la finele anului. Totodată, Fed a anunțat că își va reduce gradual bilanțul, tăind până la 10 miliarde de dolari pe lună din banii reinvestiți din titlurile ajunse la maturitate.

Și totuși se crede că va fi desființat. În industria fondurilor de investiții, cel mai probabil scenariu luat deja în calcul este că Pilonul 2 nu va mai fi obligatoriu din 2018 CITEȘTE ȘI Și totuși se crede că va fi desființat. În industria fondurilor de investiții, cel mai probabil scenariu luat deja în calcul este că Pilonul 2 nu va mai fi obligatoriu din 2018

Perspectiva creșterii dobânzilor a însuflețit tranzacțiile cu actiuni bancare pe Wall Street și în Europa. Acțiunile Deutsche Bank s-au apreciat astăzi cu 2,7%, cele ale Societe Generale cu 2,2%, iar Banco Santander a închis cu un câștig de 1,2%, potrivit MarketWatch.

La Atena, Piraeus Bank, cea mai mare bancă elenă în funcție de active, a urcat cu 9,26%, până la 2,95 euro/unitate. Banca a pierdut ieri peste o cincime din valoarea de piață, pe fondul informațiilor din presă privind privind potențiale nereguli descoperite în urma unui audit efectuat de banca centrală a Greciei. Acțiunile băncii s-au corectat cu 21,74%, până la 2,7 euro, cel mai mic preț înregistrat după 25 august 2016.

Revenind în vestul continentului, acțiunile Commerzbank s-au apreciat cu aproape 3,8%, după ce Reuters a scris, citând surse, că banca italiană UniCredit (+2%) este interesată de o fuziune cu creditorul german. Potrivit agenției de știri, guvernul Germaniei, cel mai mare acționar la Commerzbank, ar prefera însă o fuziune cu banca franceză BNP Paribas (+1%).

DAX 30, indicele reprezentativ al bursei de la Frankfurt, a avansat cu 0,25%, bursa de la Paris a crescut cu 0,5%, în timp ce bursa londoneză a închis pe minus cu 0,1%, trasă în jos de companiile din sectorul minier.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
banci
piraeus
commerzbank
evolutii