Început de săptămână modest pe bursele europene

Început de săptămână modest pe bursele europene
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 22 aug 2016

Acțiunile europene au reușit să încheie ședința de tranzacționare de luni cu un ușor avans după ce, pe parcursul sesiunii, au oscilat între creșteri și scăderi. Cotațiile petrolului au pierdut circa 3%, în condițiile în care investitorii au marcat profiturile în urma avansului de săptămâna trecută.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Indicele Stoxx Europe 600 a avansat modest - cu nici 0,1% - după ce, săptămâna trecută, indicele pan-european a coborât abrupt, cu 1,7%.

Stoxx Europe 600 Oil and Gas, al companiilor din petrol și gaze, a înregistrat un declin de 0,7%, în condițiile în care cotațiile petrolului au scăzut cu circa 3%.

Investitorii și-au marcat profiturile după avansul de săptămâna trecută, când barilul de petrol a revenit peste prețul de 50 dolari, pentru prima dată de la începutul lunii iulie. Evoluția de săptămâna trecută a fost susținută de speranțele investitorilor privind plafonarea producției de către marii exportatori de petrol.

Petrolul a fost afectat și de informațiile, publicate de Bloomberg duminică, potrivit cărora Irak, al doilea mare producător din Organizația Țările Exportatoare de Petrol (OPEC), va majora exporturile cu circa 5% în următoarele zile.

Cea mai slabă evoluție a fost însă consemnată de companiile din minerit, care au înregistrat un declin de 1,6%, din cauza evoluției nefavorabile a prețului metalelor.

Acțiunile Medivation au urcat cu 20% după ce Pfizer a confirmat preluarea companiei pentru 14 miliarde dolari CITEȘTE ȘI Acțiunile Medivation au urcat cu 20% după ce Pfizer a confirmat preluarea companiei pentru 14 miliarde dolari

Printre cele mai bune evoluții în ședința de astăzi a fost cea consemnată de compania elvețiană Syngenta, ale cărei acțiuni au crescut cu aproape 11% după ce autoritățile americane au aprobat preluarea acesteia de către ChemChina.

La începutul anului, producătorul elvețian de semințe și pesticide Syngenta, cu activități și în România, a agreat o ofertă de preluare din partea companiei chineze cu capital de stat China National Chemical Corp. (ChemChina) în schimbul a peste 43 miliarde de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
stoxx europe 600
petrol
actiuni
bursa
irak
opec
minerit
syngenta
chemchina