INFOGRAFICE Guvernul a împrumutat 1,1 miliarde de lei pe 4 ani la costuri în scădere

INFOGRAFICE Guvernul a împrumutat 1,1 miliarde de lei pe 4 ani la costuri în scădere
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 25 mai 2020

Ministerul Finanțelor a emis obligațiuni de aproape 1,1 miliarde de lei în piața internă, de două ori peste prospectul inițial al ultimei licitații din luna mai.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Băncile au depus oferte de 1,2 miliarde de lei, față de un prospect de 500 de milioane de lei pentru obligațiunile scadente în aprilie 2024. Ministerul Finanțelor a acceptat aproape integral ofertele băncilor la un randament mediu de 3,74% pe an.

Dobânda plătită de stat este egală cu cea aferentă unei licitații pentru titluri scadente în februarie 2025 organizată săptămâna trecută și cu 8 puncte de bază sub randamentul mediu al unei licitații din urmă cu două săptămâni pentru obligațiuni scadente în iulie 2025.

Încă mai sunt furnizori care nu și-au informat clienții în legătură cu liberalizarea pieței gazelor de la 1 iulie. Ofertele concurențiale s-au îmbunătățit, însă nu suficient CITEȘTE ȘI Încă mai sunt furnizori care nu și-au informat clienții în legătură cu liberalizarea pieței gazelor de la 1 iulie. Ofertele concurențiale s-au îmbunătățit, însă nu suficient

Randamentele titlurilor de stat au scăzut față de mijlocul lunii martie, când volatilitatea generată de pandemia COVID 19 în piețele financiare a lovit în datoria piețelor emergente.

INFOGRAFICE Guvernul a împrumutat 1,1 miliarde de lei pe 4 ani la costuri în scădere

Titlurile românești în lei nu au înglobat, însă, întreaga relaxare de politică monetară din partea Băncii Naționale a României, care a redus dobânda cheie cu 0,5 pp la 2% și rata Lombard cu 1 pp la 2,5%. Curba randamentelor se menține peste nivelul de la începutul lunii martie, în condițiile în care investitorii cer o remunerație mai mare pentru o situație fiscală deteriorată.

INFOGRAFICE Guvernul a împrumutat 1,1 miliarde de lei pe 4 ani la costuri în scădere

La finele lunii aprilie Executivul era în urmă cu finanțarea cu circa 12 miliarde de lei, potrivit estimărilor ING, în condițiile în care deficitul ridicat de circa 30 de miliarde de lei și rambursările de 20 de miliarde de lei n-au fost acoperite decât parțial de emisiunile noi de titluri de stat în valoare de 38 de miliarde de lei.

Guvernul nu s-a bazat doar pe sursele interne de finanțare pentru a susține deficitul în creștere puternică cu 32 de miliarde de lei la 72,5 miliarde de lei în acest an și a ieșit din nou pe piețele internaționale de capital, de unde a împrumutat 3,3 miliarde de euro, la dobânzi într-o creștere considerabilă față de nivelul de la începutul anului. La necesarul de finanțare pentru acest an se mai adaugă și rambursarea unor împrumuturi anterioare în valoare de 12 miliarde de lei rămase pentru restul anului.

BNR a susținut datoria publică și prin achiziția de titluri din piața secundară în valoare de 3,1 miliarde de lei până la jumătatea acestei luni, după ce a intrat în rândul băncilor centrale care fac relaxare cantitativă.

viewscnt
Afla mai multe despre
obligatiuni
titluri de stat
ministerul finantelor
datorie publica