Opt bănci comerciale din Irak au interdicție de a se implica în tranzacții în dolari americani

Opt bănci comerciale din Irak au interdicție de a se implica în tranzacții în dolari americani
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 feb 2024

Opt bănci comerciale locale din Irak au interdicție de a se implica în tranzacții în dolari americani, autoritățile luând măsuri pentru a reduce frauda, spălarea banilor și alte utilizări ilegale ale monedei americane, la câteva zile după vizita unui oficial de top al Trezoreriei SUA, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Băncilor li se interzice accesul la licitația zilnică de dolari a băncii centrale irakiene, o sursă principală de valută în țara dependentă de importuri, care a devenit punctul central al represiunii de către SUA împotriva contrabandei de valută către Iranul vecin, scrie News.ro.

Un contabil de la o companie multinațională, păcălit prin tehnologie deepfake să plătească 25 milioane dolari, crezând că discută cu colegii săi într-o conferință video CITEȘTE ȘI Un contabil de la o companie multinațională, păcălit prin tehnologie deepfake să plătească 25 milioane dolari, crezând că discută cu colegii săi într-o conferință video

Un aliat rar atât al Statelor Unite, cât și al Iranului, cu rezerve de peste 100 de miliarde de dolari deținute în SUA, Irakul se bazează în mare măsură pe bunăvoința Washingtonului pentru a se asigura că accesul său la venituri din petrol și finanțare nu este blocat.

Un document al băncii centrale verificat de un oficial al băncii enumeră băncile interzise.

Acestea sunt: Investment Bank of Iraq; Union Bank of Iraq; Kurdistan International Islamic Bank for Investment and Development; Al Huda Bank; Al Janoob Islamic Bank for Investment and Finance; Arabia Islamic Bank and Hammurabi Commercial Bank.

Șeful asociației băncilor private din Irak, care reprezintă băncile implicate, și Ashur și Hammurabi nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Un purtător de cuvânt al Trezoreriei a declarat: ”Lăudăm pașii întreprinși de banca centrală a Irakului pentru a proteja sistemul financiar irakian de abuzuri, ceea ce a condus ca băncile legitime irakiene să obțină conectivitate internațională prin relații bancare corespondente”.

În iulie 2023, Irakul a interzis unor 14 bănci să efectueze tranzacții în dolari, ca parte a unei represiuni mai ample împotriva contrabandei de dolari în Iran prin intermediul sistemului bancar irakian.

Decizia a venit după o solicitare din partea Washingtonului, potrivit oficialilor irakieni și americani.

Băncilor cărora li se interzice tranzacțiile în dolari li se permite să continue să opereze și să se angajeze în tranzacții în alte valute, spune banca centrală.

Cel mai înalt oficial al Departamentului de Trezorerie al SUA, Brian Nelson, s-a întâlnit săptămâna trecută cu oficiali irakieni de rang înalt, la Bagdad, discutând cum să protejeze sistemele financiare irakiene și internaționale de actorii criminali, corupți și teroriști.

Jeff Bezos va vinde până la 50 de milioane de acțiuni Amazon în următoarele 12 luni CITEȘTE ȘI Jeff Bezos va vinde până la 50 de milioane de acțiuni Amazon în următoarele 12 luni

Trezoreria a anunțat acțiuni împotriva Băncii Al-Huda în timpul vizitei, spunând că este implicată în deturnarea de miliarde de dolari SUA către grupuri susținute de Iran.

Un înalt oficial al Trezoreriei a declarat pentru Reuters că Washingtonul se așteaptă ca Irakul să facă mai mult pentru a ajuta la contracararea grupărilor armate susținute de Iran care operează din Irak, după uciderea a trei soldați americani, care a fost pusă pe seama facțiunilor irakiene de orientare dură.

Actualul guvern irakian a ajuns la putere cu sprijinul unor partide puternice, susținute de Iran, și al grupurilor armate cu interese în economia extrem de informală a Irakului, inclusiv sectorul financiar văzut de mult ca un punct fierbinte de spălare a banilor.

Totuși, oficialii occidentali au lăudat cooperarea cu prim-ministrul irakian Mohammed Shia al-Sudani pentru realizarea reformelor economice și financiare menite să limiteze capacitatea Iranului și a aliaților săi de a accesa dolari americani și pentru a aduce economia irakiană în conformitate cu standardele internaționale.

viewscnt
Afla mai multe despre
irak
banci
tranzactii