Acțiunile Fondului Proprietatea, 42% din rulajul de la BVB în ziua în care miliardarul american Singer a raportat o deținere sub 15%

Acțiunile Fondului Proprietatea, 42% din rulajul de la BVB în ziua în care miliardarul american Singer a raportat o deținere sub 15%

"Vulturul" de la Fondul Proprietatea, miliardarul american Paul Singer, a cpzut sub o deținere de 15% la FP

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 28 nov 2017

Într-o zi cu transferuri modeste la Bursa de Valori București, tranzacțiile cu titlurile Fondul Proprietatea au depășit 11 milioane lei. Emitentul a notificat astăzi piața că cel mai important acționar al său, grupul „vulturesc” al magnatului Paul Singer, a coborât sub un nivel al participației de 15%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro: Energy Road - Energie la tine acasă. Parteneri: FPPG, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Bursa românească este în pierdere de elan din punctul de vedere al volumelor. Acestea par a fi intrat la apă. După rulajul modest de ieri, de numai 12,33 milioane lei (2,65 milioane euro), și astăzi piața s-a păstrat pe coordonate slabe. Tranzacțiile cu acțiuni au fost de numai 27,00 milioane lei, ceea ce conferă o credibilitate scăzută mișcării de recuperare la nivelul cotațiilor.

Indicele BET a urcat cu 0,84%, până la nivelul de 7.802,62 de puncte, iar indicele compozit BET Plus s-a apreciat 0,83%. Este un avans susținut de ziua preponderent „verde” pe piețele europene mature: +0,55% pentru indicele Euro Stoxx 50, +1,04% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,57% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,46% pentru indicele DAX de la Frankfurt. Tendința nu a fost la fel de clară la nivel regional, cu un declin de 0,46% al indicilor WIG20 de la Varșovia și BUX de la Budapesta, în timp ce indicele PX de la Praga a închis cu 0,38% peste referință.

O șicană în justiție a SIF Oltenia împotriva BCR ia capăt după aproape 1 an. Miza rămâne pachetul de 6% CITEȘTE ȘI O șicană în justiție a SIF Oltenia împotriva BCR ia capăt după aproape 1 an. Miza rămâne pachetul de 6%

Piața ar fi arătat mult mai slab fără transferurile totalizând 11,35 milioane lei pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), reprezentând 42,04% din rulajul pieței de acțiuni. Cotația s-a apreciat cu 0,96%, până la prețul de 0,8410 lei/acțiune în contextul în care la miezul zilei, emitentul a anunțat că vehciulele financiare Manchester Securities Corp.și Beresford Energy, prin care fondurile cu active în administrare de aproximativ 32 miliarde de dolari ale magnatului american Paul Singer investesc în România au coborât sub un reper de deținere de 15%. Pe vârful de la sfârșitul anului trecut, fondurile cu profil „vulturesc”, numite așa pentru că își obțin câștigurile din fructificarea creditului „în descompunere”, aveau o participație de peste 21% din titlurile FP.

Profesioniști din piață speculează de ceva timp că diminuarea ponderii grupului Elliott în FP ar putea lăsa loc unei schimbări în strategia celui mai mare fond închis din piața locală de capital, în sensul unei lichidări mai atenuate a pachetelor de acțiuni din portofoliu.

În ansamblu, segmentul fondurilor închise a avut o dinamică sub media pieței, indicele financiar BET-FI urcând cu numai 0,24%, până la nivelul de 38.338,13, în contextul și a unei evoluții slabe a titlurilor SIF.

Apocalipsa după Romcab. Prodplast este una dintre firmele afectate de impasul din piața cablurilor electrice și a afișat pierderi la 9 luni CITEȘTE ȘI Apocalipsa după Romcab. Prodplast este una dintre firmele afectate de impasul din piața cablurilor electrice și a afișat pierderi la 9 luni

Pe segmentul energetic, aprecierea a fost în media pieței, cu un plus de 0,79% al indicelui sectorial BET-NG. Cel mai lichid emitent din componența sa astăzi, Electrica (EL) a avut, însă, o evoluție negativă. Astfel, titlurile companiei au scăzut cu 0,34%, până la prețul de 11,74 lei/acțiune, însă intraday a fost doborât și un minim al ultimelor 18 luni de 11,60 lei/acțiune. De asemenea, pe acest emitent a fost efectuată și singura tranzacție specială din piața deal, cu 200.000 de acțiuni, valoarea schimbului realizat la prețul de 11,66 lei/acțiune, cu 1,02% sub referință, fiind de 2,33 milioane lei.

Prin contrast, de la același capitol energetic, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au crescut cu 1,43%, până la prețul de 1,37 milioane lei, iar titlurile Transgaz (TGN) au câștigat 1,02%, până la prețul de 396,00 lei/acțiune, pe tranzacții cu puțin sub 1 milion de lei.

Al 2-lea rulaj al zilei, de 3,60 milioane lei, l-au avut titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au apreciat cu 1,16%, până la prețul de 2,18 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 9,46 miliarde lei (2,04 miliarde euro).

Tranzacții de 1,49 milioane lei, semnificativ peste media obișnuită a respectivului emitent, am consemnat pe titlurile Compa Sibiu (CMP), care au scăzut cu 4,31%, până la prețul de 1,00 lei/acțiune. Producătorul de componente auto a raportat la 9 luni un profit net de 30,43 milioane lei, cu 28,20% mai mic decât cel de 42,38 milioane lei din primele 3 trimestre ale anului trecut, în condițiile în care societatea nu a mai replicat câștigul financiar de 12,25 milioane lei de anul trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
bvb
bursa
romgaz
electrica
banca transilvania
paul singer
elliott