Acțiunile Hidroelectrica cedează locul 1 în clasamentul tranzacțiilor pentru prima dată după listare

Acțiunile Hidroelectrica cedează locul 1 în clasamentul tranzacțiilor pentru prima dată după listare
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 24 iul 2023

Cel mai lichid emitent de la BVB a fost astăzi Banca Transilvania, surclasând titlurile cu simbolul H2O.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Săptămâna de tranzacționare a înceoput cu elan la cumpărare pe bursle emari ale lumii, cu indicele S&P500 de la New York Stock Exchange la maxime ale ultimilor ani și jumătate și cu indicele DAX40 de la Frankfurt gravitând către zona de 16.200 de puncte.

Cu toate acestea, ziua a fost negativă la BVB, piața fiind trasă în jos în primul rând de declinul de 2,02%, până la prețul de 1,8420 lei/acțiune, al titlurilor Fondul Proprietatea (FP), ce au adunat schimburi însumând 11,20 milioane lei. Dacă din cotația de închidere substragem 1,4942 lei/acțiune cât este dividendul special propus de emitent, rezultă un preț care ar mai situa FP în etapa postdistribuție la o capitalizare de doar 2,16 miliarde lei.

OMV Petrom: Scădere de peste 5% a producției de petrol și gaze CITEȘTE ȘI OMV Petrom: Scădere de peste 5% a producției de petrol și gaze

Nu este un declin singular. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au pierdut 0,97%, până la prețul de 20,50 lei/acțiune, pe cele mai mari tranzacții ale zilei, de 25,11 milioane lei. Este pentru prima dată când titlurile Hidroelectrica (H2O), de data aceasta cu transferuri de 22,99 milioane lei, sunt depășite de alt emitent. Cotația pentru producătoruld e energie hidro s-a corectat cu 0,79%, până la prețul de 112,80 lei/acțiune.

Într-o zi cu un rulaj de 95,24 milioane lei (19,34 milioane euro), o activitate relevantă, în echivalent 9,04 milioane lei, am mai consemnat pe titlurile OMV Petrom (SNP), care au alunecat cu 0,09% sub referință, până la prețul de 0,5495 lei/acțiune.

Barclays și-a majorat deținerea la proprietarul minei Băița Plai. Acțiunile au urcat CITEȘTE ȘI Barclays și-a majorat deținerea la proprietarul minei Băița Plai. Acțiunile au urcat

Sunt mișcări care au antrenat un declin generalizat pentru întreaga piață, așa cum acesta este surprins de tabloul indicilor: -0,79% pentru indicele compozit BET-XT, -0,83% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 48.431,99 de puncte, -0,56% pentru indicele energetic BET-NG și -0,85% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 13.118,39 de puncte este pe un impuls corectiv după ce săptămâna trecută a atins cea mai ridicată valoare a ultimelor  15 luni.

Acțiunile Hidroelectrica cedează locul 1 în clasamentul tranzacțiilor pentru prima dată după listare

Pe contrasens față de restul pieței, titlurile Transport Trade Services (TTS) au urcat cu 1,33%, până la prețul de 19,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,80 milioane lei, sfidând știrea despre bombardarea portului Reni, în condițiile în care anul trecut a fost portul de la Ismail cel care a asigurat cea mai mare parte a traficului fluvial al cerealelor ucrainiene preluate pe Dunăre.

O prezență inedită în prim-planul bursei, cu tranzacții de 1,97 milioane lei, au fost titlurile Macofil Târgu-Jiu (MACO), ce pe piața AeRO au suferit un recul de 7,26%, până la prețul de 16,60 lei/acțiune, la care capitalizarea bursieră a societății este de 59,98 milioane lei (12,12 milioane euro). Cele aproximativ 120.000 de acțiuni schimbate reprezintă 3,32% din totalul titlurilor.

Neîncasările Hidroelectrica din facturi neemise clienților s-au dublat în 3 luni CITEȘTE ȘI Neîncasările Hidroelectrica din facturi neemise clienților s-au dublat în 3 luni

Titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au corectat cu 1,42%, până la prețul de 45,10 lei/acțiune, pe to activitate de 2,36 milioane lei. Pe piața deal singurul transfer special, în valoare de 1,88 milioane lei, s-au realizat la prețul de 18,55 lei/acțiune, cu titlurile Sphera Franchise Group (SFG), un rulaj apropiat de acest reper, de 1,83 milioane lei, mai consemnându-se în piața reglementată pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au coborât cu 0,49%, până la prețul de 40,60 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
hidroelectrica
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica