Acțiunile OMV Petrom ajung la maximul ultimului an

Acțiunile OMV Petrom ajung la maximul ultimului an
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 9 ian 2017

Într-o zi de ezitare pentru majoritatea titlurilor lichide, bursa de la București a fost trasă în sus de aprecierea de 1,77% a titlurilor OMV Petrom, care au închis la prețul de 0,2870 lei/acțiune, un maxim al ultimelor 12 luni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Indicii principali ai Bursei de Valori București au avut oscilații de până la jumătate de procent față de referință. Indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,40%, până la nivelul de 7.248,46 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a câștigat 0,35%.

Ziua a fost, în ansamblu, „roșie” la nivel european, cu un declin de 0,37% pentru ce indicele Euro Stoxx 50, potrivit Bloomberg. Excepția a reprezentat-o indicele FTSE100 al Bursei de la Londra, cu un avans de 0,38%, în timp ce indicii CAC40 de la Paris și DAX de la Frankfurt s-au depreciat cu 0,45% și, respectiv 0,30%. În regiune, indicele WIG20 de la Varșovia a crescut cu 0,52%, în timp ce indicele PX de la Praga a coborât cu 0,19%, iar indicele BUX de la Budapesta a alunecat marginal sub referință.

Manager de fonduri: Cel mai mare pericol pentru Trump vine de pe bursă CITEȘTE ȘI Manager de fonduri: Cel mai mare pericol pentru Trump vine de pe bursă

Pentru a 5-a sesiune consecutivă din acest an, volumele au fost bune, peste media anului trecut, însă mai mult de jumătate din rulajul de 29,60 milioane lei (6,57 milioane euro) a fost reprezentat de activitatea de tranzacționare de aproape 16 milioane lei pe titlurile Băncii Transilvania (TLV). În piața reglementată, titlurile băncii au adunat schimburi însumând 9,17 milioane lei, într-o zi în care cotația a închis la nivelul de 2,3500 lei/acțiune, în staționare față de închiderea din ultima sesiune bursieră a săptămânii precedente. Pe același emitent s-a realizat și singura tranzacție specială din piața deal, în valoare de 6,81 milioane lei.

Cea mai mare apreciere, pe titlurile din domeniul energetic

Vedeta zilei a fost, însă, acțiunea OMV Petrom (SNP). Titlurile celei mai mari companii petroliere românești au crescut cu 1,77%, până la prețul de 0,2870 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de 2,10 milioane lei. Nivelul de închidere este cel mai ridicat din ultimele 12 luni și conferă un randament de 36,66% investitorilor instituționali care au cumpărat titluri în oferta de vânzare accelerată derulată în luna octombrie a anului trecut de Fondul Proprietatea pentru un pachet reprezentând 6,4% din titlurile OMV Petrom. Investitorii persoane fizice care au achiziționat titluri la prețul de 0,1995 lei/acțiune, subscriind în primele 4 zile lucrătoare ale ofertei, pot marca un câștig de 43,86%, ceea ce reprezintă un randament anualizat de peste 170%.

Managerul FP, mulțumit de vânzarea de la OMV Petrom. Nu este incomodat că a făcut oferta cu 35% mai jos față de prețul de acum un an CITEȘTE ȘI Managerul FP, mulțumit de vânzarea de la OMV Petrom. Nu este incomodat că a făcut oferta cu 35% mai jos față de prețul de acum un an

Această acțiune având o pondere importantă în structura indicilor, a tras, prin performanța sa, întreaga piață, cel mai mult fiind influențat indicele energetic BET-NG, care a urcat cu 0,83%. Tot din acest sector, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au urcat cu 0,39%, până la prețul de 25,65 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,92 milioane lei, iar titlurile Electrica (EL) au staționat la prețul de 13,40 lei/acțiune, pe transferuri de aproximativ 860.000 de lei.

Pe segmentul financiar, zi de corecție pentru FP, aprecieri pentru titlurile SIF

Al 2-lea rulaj al zilei, de 4,70 milioane lei, s-a consemnat pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), care s-au corectat cu 0,12%, până la prețul de 0,8130 lei/acțiune, după avansul din primele sesiuni de tranzacționare din acest an. Fondul a anunșat astăzo că săptămâna trecută, în cadrul programului de răscumpărări, a achiziționat un număr de 5,03 milioane acțiuni, echivalentul a 4,07 milioane lei.

Indicele financiar BET-FI a închis, totuși, „pe verde”, cu un avans de 0,53%, până la nivelul de 30.689,85 puncte, într-o zi bună pentru acțiunile SIF. Cel mai lichid emitent de la această categorie, titllul SIF Oltenia (SIF5), cu transferuri de aproximativ 555.000 de lei, s-a apreciat cu 0,36%, până la prețul de 1,6760 lei/acțiune într-o zi în care societatea a anunțat că a realizat o subscriere în valoare de 15,00 milioane lei la societatea Mercur Craiova (MRDO), unde SIF are o participație de 93,37% din titluri la o operațiune de piață derulată după metoda „primul venit-primul servit”.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
fondul proprietatea
romgay
banca transilvania
electrica
bvb
bursa