Ce va face indicele BET de la BVB în 2017. Așteptări pozitive la începutul anului

Ce va face indicele BET de la BVB în 2017. Așteptări pozitive la începutul anului
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 6 ian 2017

Cu o singură excepție, toți profesioniștii pieței participanți la un sondaj al Profit.ro au indicat aprecieri ale indicelui reprezentativ de la Bursa de Valori București. Majoritatea așteptărilor sunt moderate, deși unele proiecții împing indicele și la valori cu 10% peste închiderea din 2016. Creșterea economică, repornirea listării societăților de stat și dividendele consistente sunt principalele argumente pentru prognozele optimiste.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Anul 2016 a fost dezamăgitor pentru investitorii de la Bursa de Valori București, în conițiile în care cotațiile au avut de digerat aproape pe tot parcursul trimestrelor 2 și 3 prăbușirea cotațiilor din ianuarie-februarie antrenată de turbulențele din piețele financiare internaționale unde un val de vânzări a fost antrenat de știrile negative din China.  Un rally de final de an a determinat o închidere marginal pozitivă pentru indicele BET, într-un an salvat numai de randamentul dividendelor.

Pentru anul în curs, așteptările sunt pozitive, așa cum se întrevăd dintr-un poll realizat de Profit.ro în rândul a 9 profesioniști ai pieței cu care publicația noastră colaborează constant. Niciunul dintre aceștia nu a indicat ca scenariu de bază o scădere drastică a cotațiilor, iar 8 dintre ei mizează pe o creștere a indicelui reprezentativ.

Optimismul bursier la integrarea europeană s-a consumat repede. 10 ani de la „creșterea frizerească” din 3 ianuarie 2007 CITEȘTE ȘI Optimismul bursier la integrarea europeană s-a consumat repede. 10 ani de la „creșterea frizerească” din 3 ianuarie 2007

Deschiderea de an a fost pozitivă, cu 2 sesiuni bursiere marcate de aprecieri moderate și volume bune. Este un elan la cumpărare vag susținut dinspre extern și care arată un optimism rezervat al investitorilor și brokerilor. Anticiparea unui 2017 în care produsul intern brut al României ar urma să se majoreze din nou, alimentează acest sentiment pozitiv. Fără a fi recomandări de investiții, aceste anticipări pot fi utile pentru investitori pentru înțelegerea punctului de plecare al bursei locale la acest început de an

Optimiștii văd indicele chiar și peste 8.000 de puncte

Creșterea economică este avută în vedere de către Laurențiu Roșoiu, director adjunct la Star Asset Management, cel care oferă proiecția cea mai ridicată pentru indicele BET, în zona de 8.500 de puncte, ceea ce ar însemna un câștig anual de aproximativ 20% față de închiderea de la nivelul de 7.085,05 puncte din decembrie 2016.

Argumentul lui Roșoiu este acela că bursa românească nu a reușit să pună în prețuri elemente și evenimente pozitive din ultimii ani, precum majorarea PIB, consolidarea sistemului bancar și a unor companii medii sau mari. Acesta este contextul în care începutul de an ar urma să fie marcat de entuziasm, fond pe care indicele ar putea tinde spre nivelul de 10.000 de puncte. Ulterior, o temperare a pieței ar urma să readucă și cotațiile mai jos pentru o închidere la 8.500 a indicelui BET.

Unde pot fi puși banii la bătaie. Idei de trading pe 2017 CITEȘTE ȘI Unde pot fi puși banii la bătaie. Idei de trading pe 2017

Într-un scenariu optimist, indicele BET poate depăși nivelul de 8.000 de puncte, spune Simion Tihon, broker la Prime Transaction. „Unul dintre argumente este  că decalajul dintre randamentele la depozitele bancare și cele ale dividendelor va rămâne mare”, a declarat acesta pentru Profit.ro, explicând de ce anticipează o apreciere de peste 10% a indicelui.

Un alt impact pozitiv ar urma să fie anrenat de cazul în care, îndeplinind criteriul de lichiditate, bursa locală să primească statutul de piață emergentă de la instituția de evaluare financiară londoneză FTSE, față de actualul stadiu de piață de frontieră.

Formulând răspunsurile în decembrie, când încă exista un impas la nivel politic față de crearea unui nou guvern, Tihon își lua rezerva unei variante pesimiste în care instabilitatea politică locală și dezechilibrele economice create de aceasta ar putea duce la o aversiune la risc, caz în care indicele BET poate scădea spre 6.000 de puncte.

Ovidiu Șerdean, broker la agenția din Deva a IFB Finwest, indică și el o eventuală corecție în piețele externe pentru un declin al indicelui BET către reperul de 6.000 de puncte, în timp ce pentru un avans către nivelul de 8.000 de puncte ar sta ca argumente listarea Hidroelectrica, creșterea economică și dividendele.

Ce va face indicele BET de la BVB în 2017. Așteptări pozitive la începutul anului

Pentru o închidere în zonă de 8.000 de puncte merge și estimarea lui Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct la SSIF Tradeville, care anticipează un ajutor primit de bursa locală de la contextul internațional, unde în SUA sunt așteptări pentru un stimul fiscal major, iar Banca Centrală Europeană își va continua politica relaxată, probabil, până la finalul anului. Tot din exterior sunt și riscurile: o deteriorare a pieței financiare din China sau pe piețele de bonduri.

Argumentele interne sunt identice cu cele ale lui Tihon: „România are, în prezent, una dintre cele mai dinamice economii din UE, iar BVB este pe lista scurtă pentru a fi promovată în grupul piețelor emergente.”

Nicu Grigoraș, director de tranzacționare și Front Office la SSIF Intercapital Invest, mizează și el pe o performanță bună a pieței locale. El se așteaptă ca maximul din 2015 de 7.761 de puncte pe indicele BET să fie atins sau chiar depășit. „În cazul în care creșterea economică se va menține peste 4%-4,5% în 2017 și dacă listarea Hidroelectrica se va realiza pe parcursul anului viitor, cred că indicele BET poate aduce investitorilor în 2017 un randament total, din evoluția prețului și dividende de aproximativ 10%-15%”, spune traderul.

7.400-7.500 puncte pentru BET, proiecțiile moderate

Multe dintre motivațiile de susținere a cotațiilor pentru nivelul de 8.000 de puncte sunt utilizate și de respondenții care merg pe varianta mai moderată a unor aprecieri de 5-6%. Dragoș Mesaroș, broker la SSIF Goldring din Târgu Mureș, mizează că indicele BET va închide anul în jurul valorii de 7.500 de puncte, argumentele sale fiind stabilitatea guvernului susținut de un paralament cu o majoritate confortabilă și creșterea economică ce va continua și în 2017. În plus, eliminarea taxei pe stâlp ar urma să aibă un efect pozitiv asupra majorității companiilor din indicele BET.

Bursa românească, prea leneșă la vremuri bune ca să promită mult în 2017 CITEȘTE ȘI Bursa românească, prea leneșă la vremuri bune ca să promită mult în 2017

Liviu Moldovan, observator al bursei locale și a piețelor financiare internaționale de aproape 20 de ani, avansează un nivel de 7.500 de puncte al indicelui BET pentru finalul anului. Dacă guvernul nu va avea derapaje majore în ceea ce privește deficitul bugetar, iar companiile își vor păstra trendul de acordare de dividende, o stfel de performanță, maxim până în 10%, poate fi atinsă în 2017 în condițiile în care nu este de anticipat un crah bursier la nivel internațional, precum cel din 2007-2008. Moldovan oferă șanse de numai o treime listării Hidroelectrica și nu mizează pe o îmbunătățire a volumelor de tranzacționare față de 2016.

Prin contrast, Marcel Murgoci, director de operațiuni la SSIF Estinvest Focșani, mizează că, în contextul ultimelor declarații ale autorităților, anul 2017 ar putea fi unul de repornire a listărilor societăților de stat pe piața de capital. „Acest lucru ar putea da un impuls major lichidității pieței și ar avea un impact pozitiv asupra numărului de investitori activi. Din aceste motive, consider că indicele bursier BET va închide anul 2017 cu o creștere de 5% față de nivelul înregistrat la sfârșitul anului 2016”, a declarat traderul. Proiecția sa ar fi astfel pentru un nivel de 7.400 al indicelui BET.

Cum arată scenariul advers

Un om care nu are activitatea de zi cu zi pe bursa românească, este și cel care are cea mai rezervată proiecție față de evoluția indicelui BET în acest an. Claudiu Cazacu, Chief Strategist la furnizorul de servicii de tranzacționare forex XTB România, avansează un nivel de 7.200 de puncte pentru închiderea din 2017, deși nu exclude ca pe parcursul următoarelor luni să vedem și niveluri chiar dincolo de reperul de 8.00 de puncte „pe seama redescoperirii bursei de unele categorii de investitori care au stat deoparte în perioada de după criză și a reevaluării atractivității relative a acțiunilor în raport cu obligațiunile.” Totuși, România ar urma să fie abordată „la pachet” cu regiunea, iar posibile ajustări în piețele globale și riscurile de natură geopolitică pot împinge indicele BET spre final de 2017 înspre nivelurile de la începutul anului.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
liviu moldovan
ifb finwest
estinvest
goldring
intercapital invest
tradeville