ASF blochează un cadou de peste 6 mil. lei al lui Adamescu pentru soție, constând în acțiuni la Unirea Shopping Center

ASF blochează un cadou de peste 6 mil. lei al lui Adamescu pentru soție, constând în acțiuni la Unirea Shopping Center
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 25 mar 2016

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis blocarea, pe o perioadă de 2 săptămâni, a transferului cu titlu gratuit a unui număr total de 228.098 de acțiuni proprii deținute de către societatea Unirea Shopping Center, controlată de soții Dan și Carmen Adamescu, către persoane din conducerea companiei, inclusiv Carmen Adamescu, pachet de acțiuni care, la cotația din prezent a companiei la BVB, de 50 lei/titlu, are o valoare totală de circa 11,4 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Decizia a fost luată ca urmare a unei sentințe din 10 februarie a Curții de Apel București, prin care, la solicitarea SIF Muntenia, acționar al Unirea Shopping Center, s-a dispus anularea unei hotărâri a AGA companiei din noiembrie anul trecut, prin care persoane din conducerea Unirea Shopping Center erau recompensate cu acțiuni proprii deținute de companie, în vederea "fidelizării" acestora.

Unirea Shopping Center este controlată de familia Adamescu prin intermediul Nova Group Investments, care deține peste 74% din acțiunile companiei. SIF Muntenia are o participație de circa 10% la capitalul Unirea Shopping Center.

Ministrul Mediului consideră că fenomenul tăierilor ilegale de pădure nu este \ CITEȘTE ȘI Ministrul Mediului consideră că fenomenul tăierilor ilegale de pădure nu este "atât de grav cum pare"

Decizia ASF a fost luată "ca măsură asiguratorie, în vederea protecției proprietarilor, precum și a potențialilor cumpărători de bună credință, care ar intenționa să deruleze operațiuni cu acțiuni în contextul obligațiilor născute ca efect al litigiului" menționat, potrivit unui anunț remis BVB.

AGA Unirea Shopping Center a decis, în noiembrie 2015, să transfere cu titlu gratuit 228.098 de acțiuni proprii deținute de companie, reprezentând 7,66% din capitalul companiei, către 9 persoane din conducerea societății, printre care directorul general și președintele Consiliului de Administrație Carmen Adamescu, directorul economic Marina Leu și directorul de dezvoltare Andreea Daniela Bănică.

Peste jumătate din pachetul de recompensare era destinat lui Carmen Adamescu, pentru care s-a aprobat transferul gratuit al unui număr de 120.050 de acțiuni, reprezentând circa 4% din capitalul societății. La cotația din prezent a Unirea Shopping Center la BVB, "cadoul" lui Adamescu pentru soție are o valoare de peste 6 milioane lei.

Potrivit notei de fundamentare a deciziei de recompensare cu acțiuni gratuite, întocmită de Consiliul de Administrație al Unirea Shopping Center, motivația deciziei a fost "contribuția salariaților din conducerea societății la performanța înregistrată de aceasta, în ceea ce privește rezultatele economice deosebite, investițiile realizate care au dus la mărirea suprafeței spațiilor comerciate oferite pentru închiriere prin construirea mall-ului Brașov, menținerea societății în perioada de criză economică în topul primelor mall-uri din țară în ceea ce privește încasările și gradul de ocupare a spațiilor comerciale, capacitatea financiară a societății de a continua investițiile în scopul extinderii spațiilor comerciale care vor fi oferite spre închiriere (cinema, galerie, acces metrou etc)".

Așteptările analiștilor financiari privind evoluția economiei românești, la minimul ultimilor patru ani CITEȘTE ȘI Așteptările analiștilor financiari privind evoluția economiei românești, la minimul ultimilor patru ani

Ultimele informații disponibile arată că, în primele 6 luni din 2015, Unirea Shopping Center a obținut un profit net de 341.024 lei, în scădere cu peste 82% față de perioada similară a anului anterior (circa 1,94 milioane lei). Veniturile totale ale companiei s-au redus cu 2,85%, de la 38,5 la 37,4 milioane lei.

Omul de afaceri Dan Adamescu a fost pus, pe 7 martie, sub control judiciar pe cauțiune, stabilită la 40 de milioane de lei, în dosarul privind falimentarea Astra Asigurări. Adamescu este acuzat de procurorii DNA că a administrat defectuos societatea de asigurări, pentru a obține avantaje personale, prejudiciul fiind estimat la peste 700 milioane lei.

Anterior, în februarie 2015, Dan Adamescu a fost condamnat la patru ani și șase luni de închisoare, de Curtea de Apel București, într-un dosar în care este acuzat că a mituit doi judecători cu suma totală de 20.000 euro pentru ca aceștia să dea decizii favorabile în 2 dosare de insolvență. Decizia nu este definitivă, dosarul fiind în prezent la Înalta Curte.

Profi a luat un împrumut de 177 milioane lei de la BERD și Raiffeisen pentru extindere CITEȘTE ȘI Profi a luat un împrumut de 177 milioane lei de la BERD și Raiffeisen pentru extindere

Soții Adamescu se află în prezent în proces de divorț. Separarea a fost cerută de Carmen Adamescu vara trecută, iar pretențiile sale la partaj se ridică la 20 milioane euro. Mai mult, soția omului de afaceri a cerut în instanță ca statul să îi acorde “ajutor public judiciar” în acest proces.

Potrivit legii, de ajutor din partea statului poate beneficia “orice persoană fizică, în situația în care nu poate face față cheltuielilor unui proces sau celor pe care le implică obținerea de consultații juridice, în vederea apărării unui drept sau interes legitim în justiție”. Instanța a respins solicitarea soției lui Adamescu.

Pe lângă Astra Asigurări și Unirea Shopping Center, familia Adamescu mai deține hotelul Rex din Mamaia, clubul de fotbal Oțelul Galați și publicațiile România Liberă și Academia Cațavencu. 

viewscnt
Afla mai multe despre
adamescu
dan adamescu
carmen adamescu
familia adamescu
astra asigurari
unirea shopping center