Bursa de Valori București, noi recorduri în 2021, după ce tranzacțiile totale depășesc pentru prima dată pragul de 20 miliarde lei

Bursa de Valori București, noi recorduri în 2021, după ce tranzacțiile totale depășesc pentru prima dată pragul de 20 miliarde lei
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 ian 2022

Valoarea cumulată a tranzacțiilor cu toate tipurile de instrumente financiare de pe Piața Reglementată a Bursei de Valori București (BVB) a depășit, în premieră, pragul de 20 miliarde lei, echivalentul a peste 4 miliarde euro. Prioritățile pentru 2022 vizează continuarea extinderii numărului de companii private sau de stat la cota bursei, creșterea numărului de investitori, consolidarea statutului de Piață Emergentă și lansarea Contrapărții Centrale, spune Adrian Tănase, directorul general al BVB.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

”Bursa de Valori București (BVB), instituție fundamentală a pieței de capital românești, și-a îndeplinit cu succes rolul fundamental de finanțare a economiei într-un context intern și internațional volatil influențat de evoluția pandemiei de coronavirus. Piața de capital din România a consemnat în 2021 cel mai bun an din istorie și a înregistrat o serie de noi recorduri la nivelul mai multor indicatori de dezvoltare. În ceea ce privește Piața Reglementată la vedere a BVB, noi maxime au fost atinse la nivelul indicatorilor de lichiditate. Astfel, valoarea cumulată a tranzacțiilor cu toate tipurile de instrumente financiare a depășit, în premieră, pragul de 20 miliarde lei, echivalentul a peste 4 miliarde euro. Acest nivel este cu 9,5% peste cel înregistrat la finalul anului 2020, când tranzacțiile totale ajungeau la 18,3 miliarde lei, echivalentul a 3,77 miliarde euro”, arată BVB.

Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care compania poloneză Unilink a preluat Safety Broker de Asigurare, liderul pieței de profil din România CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care compania poloneză Unilink a preluat Safety Broker de Asigurare, liderul pieței de profil din România

După un an cu 252 ședințe de tranzacționare, lichiditatea medie zilnică pentru toate tipurile de instrumente financiare a atins un nou maxim de 79,4 milioane lei (16,1 milioane euro), în creștere cu 8,2% față de nivelul de 73,4 milioane lei (15,1 milioane euro) realizat în 2020, scrie News.ro.

Intensificarea activității investiționale la BVB a făcut ca piața de capital românească să atingă noi maxime prin prisma nivelului înregistrat de indicele BET-TR, care include și dividendele acordate, după ce acesta a încheiat anul 2021 la 23.113 puncte, ceea ce a corespuns uneri creșteri de 40% într-un singur an. Un nou maxim istoric a fost înregistrat și pentru indicele BET, care include cele mai tranzacționate 19 companii, și care a încheiat anul la un nivel de 13.061 puncte, un avans de 33,2% față de anul 2020.

Recorduri ale indicatorilor de lichiditate au fost înregistrate și Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT). Valoarea totală de tranzacționare cu toate tipurile de instrumente financiare a ajuns la 1,63 miliarde lei (echivalentul a 330 milioane euro), în creștere cu 253% comparativ cu nivelul de 460 milioane lei (echivalentul a 95 milioane euro) din 2020. Valoarea medie zilnică a tranzacțiilor pentru cele 252 de ședințe de tranzaționare de anul trecut a fost de 6,5 milioane lei, în urcare cu 249% față de 1,83 milioane lei cu un an în urmă. În octombrie anul trecut, BVB a lansat primul indice dedicat segmentului AeRO. Denumit BET AeRO, acest indice a început cu un nivel de 1.000 de puncte și a încheiat anul 2021 la 1.052 de puncte.

Companiile românești listate la BVB au ajuns la cele mai mari valori din istorie. Capitalizarea companiilor autohtone de pe Piața Reglementată a depășit 141 miliarde lei, sau 28,5 miliarde euro, în creștere cu 38% față de nivelul de la finalul anului 2020, de 102 miliarde lei. Valoarea de piață a companiilor listate pe SMT a fost de 19,8 miliarde lei, sau 4 miliarde euro, în urcare cu peste 200% față de valoarea din 2020, de 9,7 miliarde lei. Cumulat, companiile românești listate la BVB au atins o valoare de piață record, de 161 miliarde lei, cu 44% peste capitalizarea raportată în ultima ședință de tranzacționare din 2020.

„Suntem într-un moment foarte bun pentru piața de capital, care a consemnat în 2021 multiple recorduri pe diferite paliere, și putem spune că bursa românească a avut unul dintre cei mai buni ani din istorie. Ne aflăm într-un moment semnificativ atât din punct de vedere al performanței, cât și din punct de vedere istoric pentru că pe 1 decembrie 2022 se împlinesc 140 de ani de la deschiderea oficială a bursei de valori în România, instituție care a avut un rol fundamental în dezvoltarea țării. Rezultatele din 2021 reconfirmă că proiectele noastre de dezvoltare merg în direcția bună și că piața de capital își îndeplinește misiunea esențială de platformă de finanțare a economiei românești,” a declarat Radu Hanga, Președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București.

EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Dan Șucu, proprietarul Mobexpert, intră pe piața media. A devenit creditorul principal al Mediafax Group, administrat de Adrian Sârbu, cu ținta de a fi acționar principal CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Dan Șucu, proprietarul Mobexpert, intră pe piața media. A devenit creditorul principal al Mediafax Group, administrat de Adrian Sârbu, cu ținta de a fi acționar principal

„Am reușit, printr-un cumul de măsuri începute în anii anteriori și continuate în 2021, să punem în funcțiune mecanismele necesare care au creat mediul propice pentru vindecarea unei răni mai vechi a pieței românești, aceea a lichidității. Am creat împreună cu stakeholderii pieței de capital cadrul necesar care a permis ca triada lichiditate-companii-investitori să capete mult mai multă proeminență, am răspuns solicitărilor pieței, am inițiat și dezvoltat proiecte și parteneriate noi, iar rezultatele record din 2021 arată că eforturile BVB și ale partenerilor noștri au dat roade,” a afirmat Adrian Tănase, directorul general al BVB.

Bursa românească și-a consolidat în 2021 rolul fundamental de platformăde finanțare a economiei românești: 23 de companii s-au listat la cota bursei într-un singur an, alte 27 de companii au emis obligațiuni, iar statul româna atras prinofertele primare de vânzare de titluride stat Fidelis finanțări de peste 875 milioane în echivalent euro. În total, rundele de finanțare atrase de cele 23 de companii au ajuns la 234 milioane euro în 2021, iar cele 45 de emisiuni cu venit fix listate la BVB au atras finanțări de peste 1,8 miliarde euro.

Efervescența rundelor de finanțare derulate prin BVB s-a tradus și printr-un interes crescut din partea investitorilor. Astfel, numărul investitorilor direcți la bursă a depășit 74.000 de participanți, arată datele Fondului de Compensare al Investitorilor (FCI) la nivelul primelor 9 luni ale anului trecut. Numărul celor care activează indirect la bursă, prin fonduri de investiții, a ajuns la 540.000 de investitori la final de noiembrie, potrivit datelor Asociației Administratorilor de Fonduri din România (AAF). Un nivel maxim a fost înregistrat în ceea ce privește valoarea totală a activelor nete ale fondurilor de pensii administrate privat, acolo unde 8,1 milioane de români contribuie la Pilonul II și III de pensii. Această valoare a depășit 90 miliarde lei la finalul primelor 9 luni din 2021 potrivit datelor APAPR. Activele totale aflate în administrarea fondurilor de pensii administrate privat și numărul de participanți sunt în continuă creștere, iar sistemul pensiilor private a cunoscut o evoluție pozitivă pe tot parcursul funcționării sale. Titlurile de stat și acțiunile sunt principalele instrumente financiare în care au investit fondurile de pensii administrate privat.

„Colaborarea excelentă pe care BVB o are cu participanții la piață și comunitatea investițională este un element important pentru creșterea accesului companiilor locale la piața de capital. Dialogul foarte bun pe care îl avem cu autoritățile statului, Guvern, Parlament, ASF, BNR este, de asemenea, esențial pentru succesul prezent și viitor al pieței de capital românești. A devenit cât se poate de clar că putem vorbi de o economie puternică dacă avem o bursă puternică. Estimarea noastră este că multe dintre tendințele semnalate anul trecut se vor manifesta și în 2022. Ne așteptăm ca  trendul listărilor să continue și este posibil să vedem noi companii de stat listate la bursă, cum este cazul Hidroelectrica, pentru că experiența statului român cu piața de capital este una pozitivă. Noi încurajăm statul și companiile românești să continue să utilizeze mecanismele pieței de capital  pentru a se finanța”, a declarat Radu Hanga, președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București.

Companiile românești au devenit mai vizibile nu doar pe plan intern ci și pe plan internațional după ce România și-a majorat prezența în indicii furnizorului global FTSE Russell la șapte companii, începând cu 20 decembrie 2021: Banca Transilvania (TLV), Nuclearelectrica (SNN), OMV Petrom (SNP), TeraPlast (TRP) și One United Properties (ONE) în indicii FTSE Global All-Cap, iar Bittnet (BNET) și Transport Trade Services (TTS) în indicele FTSE Global Micro-Cap.

„Prioritățile pentru 2022 vizează continuarea extinderii numărului de companii private sau de stat la cota bursei, creșterea numărului de investitori, consolidarea statutului de Piață Emergentă și lansarea Contrapărții Centrale. Ne dorim ca în cursul acestui an să se materializeze demersul inițiat deja în Parlamentul României privind simplificarea procedurilor fiscale pentru investitorii individuali prin introducerea sistemului de reținere la sursă a taxelor pentru câștigurile de capital. Un element esențial pentru grupul BVB și pentru dezvoltarea pieței și a lichidității îl va constitui momentul în care Contrapartea Centrală va deveni operațională și ne dorim să avem primele tranzacții cu instrumente derivate în al doilea semestru al acestui an,” a afirmat Adrian Tănase, directorul general al BVB.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa de valori bucurești
companii