Bursa încheie săptămâna pe un maxim istoric. Dincolo de OMV Petrom nu s-a văzut nimic

Bursa încheie săptămâna pe un maxim istoric. Dincolo de OMV Petrom nu s-a văzut nimic

Sursa foto: Skypixel | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 8 mar 2024

Indicele BET a atins o nouă valoare-record, însă pe volume mici, în care doar acțiunile celei mai importante companii petroliere românești au avut o lichiditate relevantă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

tendință de marcare a profiturilor a apărut în a 2-a parte a ultimei sesiuni a săptămânii de la New York Stock Exchange. Dincolo de acest episod, piețele internaționale de acțiuni rămân ancorate într-o zonă de maxime, cu un sentiment pozitiv susținut în principal de simbolurile producătorilor de microprocesoare.

Este peisajul în care și bursa românească a cucerit noi culmi. Indicele compozit Bet+XT a câștigat 0,45% și indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 0,43%, până la o nouă valoare-record de 16.298,59 de puncte, într-un impuls ascendent foarte pronunțat evidențiat pe graficul atașat.

Bursa încheie săptămâna pe un maxim istoric. Dincolo de OMV Petrom nu s-a văzut nimic

Este un elan care nu a venit neapărat cu entuziasm și aceasta este trădat de lichiditate. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 30,94 milioane lei (6,23 milioane euro), cu cele mai mari tranzacții, de 8,22 milioane lei, înregistrându-se pe titlurile OMV Petrom (SNP), care au avut un salt de 1,99%, până pe un nou maxim local de 0,6420 lei/acțiune.

GRAFICE Proprietarul din Austria al BCR avertizează: Leul este supraevaluat cu 6%! Cea mai importantă apreciere în termeni reali a leului din ultimii 17 ani CITEȘTE ȘI GRAFICE Proprietarul din Austria al BCR avertizează: Leul este supraevaluat cu 6%! Cea mai importantă apreciere în termeni reali a leului din ultimii 17 ani

Dincolo de acest simbol, celelalte acțiuni au fost departe. A 2-a activitate a ședinței, a fost de doar 2,57 milioane lei, consemnată pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au avansat cu 0,22%, până la prețul de 26,96 lei/acțiune. Acestea au fost urmate de titlurile Transport Trade Services (TTS), care s-au corectat cu 2,88%, până la prețul de 27,00 lei/acțiune, pe transferuri de 2,39 miliane lei, și de titlurile Hidroelectrica (H2O), care au staționat la prețul de 128,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,20 milioane lei.

Indicii sectoriali s-au apeciat în linie cu nota pozitivă a sesiunii: +1,13%, până la nivelul de 58.233,85 de puncte, pentru indicele financiar BET-FI și +0,70% pntru indicele de energie BET-NG.

Chimcomplex – cădere de profit în cea mai gravă recesiune a industriei chimice europene din ultimele 6 decenii. „Fără industrie, Europa se va prăbuși!” CITEȘTE ȘI Chimcomplex – cădere de profit în cea mai gravă recesiune a industriei chimice europene din ultimele 6 decenii. „Fără industrie, Europa se va prăbuși!”

Relativa lichiditate slabă a fost compensată parțial de tranzacțiile de 7,57 milioane lei (1,52 milioane euro) a pieței de obligațiuni, peste jumătate din aceasta fiind asigurată de schimburile însumând echivalentul a 4,56 milioane lei pe titlurile de stat denominate în euro și scadente în august 2025 (R2508AE). Pentru această piață, directorul general în Trezoreria Statului, Ștefan Nanu, a anunțat la deschiderea ședinței asigurarea unei frecvnțe mai ridicate decât cea trimestrială pe care au avut-o ofertele din programul Fidelis începând cu vara anului 2020.

În rest, pe piața de acțiuni, numai 4 emitenți au mai depășit reperul unor transferuri de 1 milion de lei, acestea având evoluții foarte diferite din punctul e vedere al sensului și al amplitudiniii mișcărilor: +2,16%, până la prețul de 0,4965 lei/acțiune, pentru titlurile Fondul Proprietatea (FP), -1,80%, până la prețul de 12,02 lei/acțiune, pentru titlurile Electrica (EL), +1,67%, până la prețul de 0,9760 lei/acțiune, pentru titlurile AROBS Transilvania (AROBS) și +14,66%, până la prețul de 0,1525 lei/acțiune, pentru titlurile BRK Financial Group (BRK).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
tts
omv petrom
fondul proprietatea
hidroelectrica