Programul Fidelis sparge frecvența trimestrială. Guvernul se va finanța mai des de la populație

Programul Fidelis sparge frecvența trimestrială. Guvernul se va finanța mai des de la populație

Stefan Nanu, director general Trezoreria Statului. Sursa foto: BVB

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 8 mar 2024

Răspunzând unei cereri în creștere și unei inițiative a băncilor, Ministerul Finanțelor va promova titlurile de stat dematerializate destinate investitorilor individuali cu o frecvență mai mare, micșorând, în același timp, perioada de subscriere a fiecărei oferte.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La Bursa de Valiori București sunt, în prezent, disponibile la tranzacțioonare 42 de emisiuni de titluri de stat din programul Fidelis pe diverse scadențe, însă numărul acestor instrumente ar urma să crească în viitor, pe măsură ce statul va veni cu exerciții mai dese.

„Spargem clișeul trimestrialității Fidelis-ului”, spune Ștefan Nanu, director general în cadrul Trezoreriei Statului. Oferta în programul Fidelis a debutat în a 2-a parte a lunii februarie după ce operațiunea de piață precendentă se încheiase în decembrie.

ULTIMA ORĂ Guvernul vrea să ia și anul acesta aproape tot profitul companiilor de stat CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul vrea să ia și anul acesta aproape tot profitul companiilor de stat

Au fost băncile cele care au venit cu inițiativa și au dorit să crească frecvența ofertelor. „Noi bineînțeles că am acceptat. Ni se pare o inițiativă foarte bună și sperăm chiar ca frecvența să crească în viitor”, spune Nanu. „Am răspuns unei cereri. Cererea e din ce în ce mai mare. Oamenii s-au obișnuit. A devenit un produs pe care toată lumea îl așteaptă.”

Astfel, ofertele ar urma să fie mai dese, însă cu perioadă de subscriere mai mică. Deja ultima operațiune de piață s-a derulat în perioada 22 februarie – 1 martie și a avut numai 7 zile lucrătoare în care investitorii au putut introduce ordine. Decizia a fost luată pe baza observației că majopritatea investitorilor oricum realizau plasamentele în a 2-a parte a perioadei. „Este foarte important să aibă o frecvență mai mare, astfel încât oamenii să poată să subscrie mai des în decursul unui an”, spune Nanu.

Chimcomplex – cădere de profit în cea mai gravă recesiune a industriei chimice europene din ultimele 6 decenii. „Fără industrie, Europa se va prăbuși!” CITEȘTE ȘI Chimcomplex – cădere de profit în cea mai gravă recesiune a industriei chimice europene din ultimele 6 decenii. „Fără industrie, Europa se va prăbuși!”

Titlurile de stat denominate în lei din ultima ofertă au intrat pe bursă la prețuri superiore celor din ofertă. Cel mai interesant caz este al obligațiunilor guvernamentale cu scadența la 1 an în valoare totală de 358,26 milioane lei (R2503A), care au urcat cu 1,10%, la prețul de 101,0998 lei pe unitate și care la prețul din ask lasă pe masă o dobândă de numai 4,62%.

Prin contrast, asimetrie a pieței, titlurile de stat cu aceeași maturitate, dar care au fost destinate tranșei donatorilor de sânge (R2503B) care au avansat cu numai 0,80%, până al prețul de 100,7999 lei pe uniate unde încă oferă investitorilor un randament de 6,04%. Emisiunea pe 3 ani în valoare de 350,31 milioane lei (R2703A) s-a apreciat cu 0,54%, până la nivelul de 100,5401 lei pe unitate și la prețul din ask are un randament anual de 6,49%.

Vrancart – cădere abruptă a profitului net CITEȘTE ȘI Vrancart – cădere abruptă a profitului net

Această creștere de frecvență ar urma să facă din stat un actor încă și ai imprtant pe o piață de capital românească unde deja este cel mai important emitent. Valoarea agregată a instrumentelor financiare din programul Fidelis vândute începând cu vara anului 2020 se ridică la 26 miliarde lei (5,3 miliarde euro).

„Aproape o treime de numărul de lșistări din ultimii 6 ani au reprezentat listarea titlurior de stat Fidelis”, punctează Radu Hanga, președintele Bursei de Valori București, adăugând că acestea reprezintă totodată 44% din valoarea rundelor de finanțare.

În anul vânzării Hidroelectrica, Fondul Proprietatea a devenit o entitate de 6 ori mai mică. De cât cash dispune emitentul CITEȘTE ȘI În anul vânzării Hidroelectrica, Fondul Proprietatea a devenit o entitate de 6 ori mai mică. De cât cash dispune emitentul

Titlurile de stat sunt și ancoră pentru atragerea de noi investitori pe bursă. Președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Alexandru Petrescu, menționează rolul educativ al emisiunilor Fidelis, exact din această perspectivă. Astfel, din cei aproximativ 178.000 de investitori înregistrați cu conturi la BVB, aproximativ 37.000 de clienți ai brokerilor au dețineri exclusiv de titluri de stat.

„Este o cifră care ne arată că Fidelis este un program care operează, are priză, are tracțiune și, cel mai mult, atrage persoanele fizice”, spune șeful supraveghetorul piețelor financiare nebancare. „ Zona de retail este zona de creștere de maximă perspectivă din punctul meu de vedere.”

Zentiva România – creștere explozivă a profitului net CITEȘTE ȘI Zentiva România – creștere explozivă a profitului net

Titlurile de stat scadente la un an și denominate în euro (R2503AE) în valoare de 118,03 milioane euro, sunt singurele care nu s-au apreciat și care au ultima tranzacție efectuată la prețul de 100 euro pe unitate, egal cu valoarea nominală. În același timp, emisiunea cu maturitate de 5 ani în valoare de 72,53 milioane euro (R2903AE) a urcat în piața secundară cu 0,80%, până la prețul de 100,80 lei pe unitate, nivel la care randamentul anual este e 4,85%.

Disponibilitatea în oferte primare frecvente, dar și în piața secundară a titlurilor de stat pe divese scadențe ar urma să furnizeze pentru investitori mai multe repere pe bursă. Este aspectul evidențiat de Adrian Tănase, director general al Bursei de Valori București. „Aduce claritate în piață”, spune acesta. Astfel, titlurile de stat pentru populațuie se constituie în benchmark vizibil. Prin acesta investitoriâul poate urmări calitatea unui fond deschis de investiții. De asemenea, pentru emitenții de obligațiuni, este util pentru a afla dacă randamentul pe care doresc să în plătească este fezabil sau nu.

viewscnt
Afla mai multe despre
titluri de stat
bursa
bvb
dobanzi
mfp
fidelis
radu hanga
adrian tănase
asf