Bursa – la a 3-a sesiune consecutivă de aprecieri

Bursa – la a 3-a sesiune consecutivă de aprecieri

Sursa foto: Natavuth Sudtanakit | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 8 iun 2023

Deși lichiditatea este în suferință, cumpărătorii au reușit să împingă piața mai sus.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Bursele de la New York, Paris și Frankfurt au avut o sesiune pozitivă, context în care și la BVB cotațiile au avut o evoluție ascedentă. O ezitare în rândul investitorilor este trădată, însă, de nivelul volumelor. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 23,01 milioane lei (4,64 milioane euro), cu cea mai tranzacționată acțiune, cea a OMV Petrom (SNP) adunând tranzacții de doar 5,05 milioane lei într-o zi în care cotația s-a retras cu 0,61%, până la prețul de 0,4920 lei/acțiune.

Dincolo de această mișcare în jos, următoarele cele mai lichide 6 titluri au avut o ședință „verde”. Impulsul a fost consistent pe acțiunile bancare. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au urcat cu 1,86%, până la prețul de 19,15 lei/acțiune, pe transferuri de 3,86 milioane lei, și titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au câștigat 2,11%, până la prețul de 12,60 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,01 milioane lei.

AROBS Transilvania își dublează veniturile la T1, dar înregistrează un declin al profitului net CITEȘTE ȘI AROBS Transilvania își dublează veniturile la T1, dar înregistrează un declin al profitului net

Mișcări de apreciere au avut și titlurile din domeniul gazelor naturale: +0,71%, până la prețul de 42,55 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz Mediaș (SNG) care au întrunit cea de-a 3-a activitate a zilei, de 3,83 milioane lei, și +1,81%, până la prețul de 16,90 lei/acțiune, pentru titlurile Transgaz (TGN) ce au cumulat volume echivalente cu 1,01 milioane lei.

Au supraperformat pieței, cu un salt de 2,90%, până la prețul de 14,20 lei/acțiune, titlurile Transport Trade Services (TTS) ce au însumat tranzacții de 1,53 milioane lei. Cotația este favorizată de creșterea explozivă a afacerilor și profitului lideului transportului fluvial de la Dunărea de Jos, în contextul cererii venite în ultimele trimestre dinspre Ucraina, în primul rând pentru producția de cereale a țării atacate în luna februarie a anului trecut de Federația Rusă.

Expunerea României pe indicii de frontieră ai MSCI crește. Nuclearelectrica și One United Properties intră în componența acestora și ridică numărul companiilor românești monitorizate la 11 emitenți CITEȘTE ȘI Expunerea României pe indicii de frontieră ai MSCI crește. Nuclearelectrica și One United Properties intră în componența acestora și ridică numărul companiilor românești monitorizate la 11 emitenți

Sunt mișcări care au dat nota ascendentă a pieței, așa cum este surprinsă de tabloul indicilor: +0,40% pentru indicele compozit BET-XT, +0,25% pentru indicele energetic BET-NG și +0,59% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 12.249,96 de puncte este la a 3-a sesiune consecutivă de aprecieri.

Bursa – la a 3-a sesiune consecutivă de aprecieri

Pe contrasens față de restul pieței, cu un recul de 0,70%, până la nivelul de 50.417,41 de puncte, a fost indicele financiar BET-FI, deși cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP), a câștigat 0,25% la nivelul capitalizării bursiere, cotația închizând la nivelul de 2,0350 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz