Bursa - La cel mai important recul din ultimele 5 luni. Depreciere de 3% pe acțiunile Petrom, șocuri de peste 5% pentru acțiunile MedLife și One

Bursa - La cel mai important recul din ultimele 5 luni. Depreciere de 3% pe acțiunile Petrom, șocuri de peste 5% pentru acțiunile MedLife și One

Sursa foto: Supparsorn Wantarnagon | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 21 ian 2022

Impulsul de vânzare s-a exacerbat în ultima ședință a săptămânii de a BVB, în linie cu o aversiune la risc în piețele externe, cu tensiuni geopolitice la graniță și un climat de stres în piața locală de energie.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Cu multe necunoscute în plan internațional și nervii întinși din cauza facturilor la energie electrică și gaze naturale, investitorii de la Bursa de Valori București au ales să nu se interpună la cumpărare pentru a prinde din zbor un cuțit care cade cu viteză.

Rezultatul a fost că, în contextul unor volume nu foarte ridicate, piața a fost de un „roșu” aprins. Cu puțin înaintea deschiderii ședinței de la New York Stock Exchange, aproape toate acțiunile se aflau sub nivelurile de referință.

SURPRIZĂ Sacha Dragic, fondatorul Superbet, intră pe piața de capital CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Sacha Dragic, fondatorul Superbet, intră pe piața de capital

Până la finalul sesiunii, acest tablou a fost salvat de titlurile Nuclearelectrica (SNN), care au urcat cu 1,02%, până la prețul de 44,40 lei/acțiune, pe o activitate de 10,10 milioane lei, și de avansul de 0,14%, până la prețul de 36,25 lei/acțiune, a titlurilor Romgaz Mediaș (SNG), ce au adunat schimburi de 2,66 milioane lei.

Tot într-o notă ceva mai atenuată, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 1,14%, până la prețul de 2,6000 lei/acțiune, pe cele mai mari tranzacții ale zilei, de 13,00 milioane lei. În rest, impulsul descendent a fost consistent, inclusiv un recul de 2,84%, până la prețul de 19,14 lei/acțiune, a celeilalte acțiuni bancare lichide de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD) care a cumulat transferuri de 6,03 milioane lei.

 JT Grup Oil, controlat de un fost șef ALDE, vrea să vină la bursă CITEȘTE ȘI JT Grup Oil, controlat de un fost șef ALDE, vrea să vină la bursă

După plasamentul privat în care 4,00% din acțiunile sale au fost înstrăinate de Fondul Proprietatea (FP) pentru suma de 798,25 milioane lei – tranzacție procesată astăzi de sistemul pieței – titlurile OMV Petrom (SNP) au coborât cu 3,09%, până la prețul de 0,4550 lei/acțiune care încă este superior celui de 0,4300 lei/acțiune al operațiunii de piață. Volumele pe acest emitent au fost în piața reglementată în echivalent 10,64 milioane lei.

Vânzătorul Fondul Proprietatea a pierdut 2,91% la nivelul capitalizării bursiere, titlurile sale îmnchizând la prețul de 1,9660 lei/acțiune o șeință cu tranzacții însumând 4,96 milioane lei.

Sunt mișcări care au atras și un declin generalizat la nivelul indicilor: -2,13% pentru indicele compozit BET-XT, -1,20% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 51.881,00 puncte, -1,27% pentru indicele energetic BET-NG, și -2,27%% pentru indicele reprezentativ BET care este la cel mai mare recul de o zi de la sesiunea din data de 31 august 2021, când impactul a fost de -2,30%. La nivelul ed 12.838,37 puncte acesta a ajuns în zona mediei mobile exponențiale de 55 de zile (EMA55), așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa - La cel mai important recul din ultimele 5 luni. Depreciere de 3% pe acțiunile Petrom, șocuri de peste 5% pentru acțiunile MedLife și One

Tot sub aspect tehnic Profit.ro a semnalat nerăbdarea investitorilor, materializată în 3 ședințe consecutive de deprecieri, ceea ce a dat naștere formațiunii celor „3 ciori negre” ("3 black crows”) care de regulă anticipează o sevență negativă mai puternică sau chiar întoarcerea pe un trend de scădere.

Șocuri chiar mai violente am consemnat pe 4 simboluri cu lichiditate bună: -5,74%, până la prețul de 23,00 lei/acțiune, pentru titlurile MedLife (M) care au adunat un rulaj de 5,56 milioane lei, -4,34%, până la prețul de 1,0140 lei/acțiune, pentru titlurile TeraPlast Bistrița (TRP), care au cumulat transferuri de 3,10 milioane lei, -5,59%, până la prețul de 1,2840 lei/acțiune, pentru titlurile One United Properties (ONE) care au întrunit o activitate de 2,21 milioane lei, și -4,00%, până la prețul de 21,60 lei/acțiune, pentru titlurile Transport Trade Service (TTS) care au avut volume echivalente cu 1,03 milioane lei.

Deasupra reperului de 1 milion de lei s-au mai aflat titlurile Electrica (EL) care au scăzut cu 1,49%, până la prețul de 9,9500 lei/acțiune și titlurile Evergent Investments (EVER) care au avut un declin de 1,61%, până a prețul de 1,2200 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica
tts