Bursa românească a rămas în 3 picioare. Tranzacție cu 15% din acțiunile Farmaceutica Remedia Deva

Bursa românească a rămas în 3 picioare. Tranzacție cu 15% din acțiunile Farmaceutica Remedia Deva
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 19 feb 2020

Într-un context general de lichiditate mică, reperul unor transferuri de 1 milion de lei nu a mai fost depășit pe segmentul regular decât de 3 acțiuni. Activitatea de tranzacționare a fost salvată de un schimb de tip deal în valoare de 7,16 milioane lei cu titlurile companiei Farmaceutica Remedia, care a anunțat anterior că a vândut, pentru suma de 8,5 milioane euro, 52 de farmacii către grupul Help Net.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Indicii principali de la Bursa de Valori București s-au înscris pentru atacarea unor noi maxime, cu un avans consistent în sesiunea de astăzi, în care pe piețele financiare internaționale a existat apetit pentru activele de risc. Dolarul s-a întărit puternic în raport cu yenul japonez, petrolul și-a continuat revenirea robustă după vânzarea agresivă de la începutul acestei luni, iar cotațiile la New York Stock Exchange s-au reașezat pe o traiectorie pozitivă.

Tabloul bursier european a fost pe linie „verde”: +0,75% pentru indicele Euro Stoxx 50, +1,02% pentru indicele FTSE de la Londra, +0,90% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,79% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,08% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,27% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,66% pentru indicele PX de la Praga.

CONFIRMARE Miliardarul Dmitri Pumpianski delistează TMK Artrom Slatina CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Miliardarul Dmitri Pumpianski delistează TMK Artrom Slatina

O dinamică similară cu cea a pieței de acțiuni din Cehia a avut și indicele BET, care a închis la nivelul de 10.204,97 de puncte. O evoluție doar cu puțin mai atenuată, +0,64%, a avut-o indicele compozit BET Plus. Sub aspect tehnic, piața arată o tendință de atacare a maximelor, cu accelerare a tendinței pe termen scurt, evidențiată pe graficul de mai jos de evoluția indicelui BET deasupra mediei mobile exponențiale de 5 zile (EMA5).

Bursa românească a rămas în 3 picioare. Tranzacție cu 15% din acțiunile Farmaceutica Remedia Deva

Elanul nu este susținut, însă, de volume. În piața reglementată, numai 3 emitenți au depășit pragul unor schimburi de 1 milion de lei. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au crescut cu 0,58%, până la prețul de 2,5950 lei/acțiune, pe transferuri de 4,33 milioane lei, iar titlurile Fondul Proprietatea (FP) au câștigat 0,37%, până la prețul de 1,3700 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,03 milioane lei, dinamica find ușor superioară indicelui financiar BET-FI, +0,29%, care a închis la nivelul de 51.700,48 de puncte.

Titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au avut un salt de 0,99%, cu puțin sub cel de 1,13% al indicelui sectorului energetic BET-NG, până la prețul de 35,85 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,39 milioane lei.

De altfel, pentru atingerea rulajului de 23,36 milioane lei (4,89 milioane euro), abia la jumătate față de media ultimilor 3 ani, a fost nevoie de o tranzacție importantă pe piața deal. Un număr de 15,91 milioane acțiuni Farmaceutica Remedia Deva (RMAH), reprezentând 15,00% din capitalul social al distribuitorului de medicamente, au fost schimbate la prețul de 0,4500 lei/acțiune, cu 9,64% sub referință, ceea ce a situat valoarea transferului la 7,16 milioane lei. Un pachet de asemenea dimensiuni nu au decât acțiionarul majoritar Valentin-Norbert Țăruș și Ioanica-Mirela Pavel, cunoscută pentru grupul Pharmnet.

La valoarea prețul tranzacției relevante, capitalizarea de piață a Farmaceutica Remedia Deva este de 47,74 milioane lei (9,99 milioane euro). Interesant este că această valoare este cu numai 17,53% mai mare decât suma de 8,50 milioane euro care ar urma să intre pe bilanțul companiei din vânzarea a 52 de farmacii către grupul Help Net.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
fondul proprietatea
romgaz
farmaceutica remedia
help net