Viktor Orbán: Trebuie să înlocuim ordinea mondială liberal-progresistă cu una suveranistă

Viktor Orbán: Trebuie să înlocuim ordinea mondială liberal-progresistă cu una suveranistă

Sursa foto: Inquam Photos / Laszlo Beliczay

Profit.ro
Profit.ro
scris 26 apr 2024

Premierul ungar Viktor Orbán a declarat, la un forum organizat la Budapesta, că anul acesta poate fi pus capăt unei ”ere jalnice” a civilizației occidentale, ordinii mondiale bazate pe hegemonia liberal-progresistă, care a produs lideri incompetenți care fac greșeli după greșeli, pentru a fi înlocuită cu o ordine mondială suveranistă, relatează MTI.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Luând cuvântul la forumul organizat de Centrul pentru Drepturi Fundamentale, premierul a apreciat că ordinea mondială bazată pe hegemonia liberal-progresistă a eșuat, deoarece a adus în lume războaie, haos și neliniște, o economie în colaps și anarhie. Adepții săi au proclamat că rolul lor nu este reprezentarea oamenilor, ci punerea în aplicare a propriilor idei, a spus el, adăugând:”Ei au împărțit lumea în democrații și autocrații și au susținut că rolul lor este să ducă o cruciadă împotriva autocrațiilor”, scrie News.ro.

PREMIERĂ Comisia Europeană ia la ochi gazele lichefiate rusești, pentru sancțiuni CITEȘTE ȘI PREMIERĂ Comisia Europeană ia la ochi gazele lichefiate rusești, pentru sancțiuni

Această ordine mondială, a continuat el, a produs lideri incompetenți care fac greșeli după greșeli și, în cele din urmă, se îndreaptă spre propria lor pieire.

Pe liderii liberali i-a caracterizat astfel: ”Ei cred că este nevoie de un control ideologic pe care toată lumea trebuie să îl accepte și atunci va fi pace în lume. „Când îi ascult, mă gândesc că acești lideri nepricepuți știu mai puțin despre pacea mondială decât lumea de la un concurs de frumusețe”, a spus Orban.

Premierul unagr a declarat: ”A sosit ocazia unică de a înlocui spiritul mondial liberal-progresist în declin cu un alt spirit mondial, o ordine mondială suveranistă. În această ordine mondială nu există o ideologie globală la care toată lumea trebuie să se alinieze, deoarece mișcarea statelor este determinată de interesul național, fiecare națiune suverană acționează conform propriului interes național”.

Într-o ordine mondială suveranistă, adevăratul suveran este poporul – a continuat el – și nu ONG-urile, corporațiile, centrele mass-media sau „experții dubioși și academicienii flușturatici” ne vor spune ce este corect, ci reprezentanții și politicienii aleși de popor.

”Spiritul lumii suveraniste înlocuiește societatea deschisă a lui Soros cu o societate protejată, în care statul își protejează cetățenii, în care nu se organizează migrația, ci mai degrabă se apără frontierele, în care întemeierea unei familii înseamnă o valoare, iar familia este ocrotită ca o instituție importantă a națiunii”, consideră Orban, adăugând: ”În lumea suveranistă economia mondială este organizată conform avantajelor reciproce, fără ideologii”.

Reamintind alegerile care se apropie, el a subliniat că adepții orânduirii vechi sunt încă la Bruxelles și la Washington. „Anul acesta noi ne asumăm sarcina de a-i alunga de acolo. Să vină era suveraniștilor, să ne întoarcem la calea pașnică și sigură care a ridicat Occidentul! Make America Great Again, Make Europe Great Again, hai Donald Trump, hai suveraniștii europeni!” a declarat șeful Executivului de la Budapesta.

Conform premierului ungar. în Ungaria, lucrurile stau altfel, în pofida tuturor zvonurilor, există un stat de drept.

”Anul 2024 nu este un an al teoriei, ci anul practicii, în toată lumea au loc alegeri care trebuie câștigate”, a subliniat Viktor Orban.

Guvernul ungar anunță că va da în judecată un lanț de supermarketuri pentru „defăimare” CITEȘTE ȘI Guvernul ungar anunță că va da în judecată un lanț de supermarketuri pentru „defăimare”

El consideră că iberalii progresiști simt pericolul, schimbarea erei înseamnă totodată înlocuirea lor, înseamnă sfârșitul spiritului progresist în lume.

”Ei sunt la putere și nu ezită să își folosească mijloacele, la nevoie vor utiliza și organele statului”, a spus el, adăugând: în trecut au fost comuniștii, iar acum progresiștii sunt cei care reușesc din cinci pași să facă din organele de stat un instrument al opresiunii.

În opinia sa, primul pas este redefinirea a ceea ce este normal, ca să însemne ceva diametral opus.

”Războiul este pace, migrația este o resursă”, a exemplificat el, adăugând: în continuare: ”Ei vor începe să răspândească „normalitatea răstălmăcită” prin mijloacele statului, apoi îi vor identifica pe cei cu „opinii periculoase” ca un risc pentru securitate, instigă presa liberală și activiștii împotriva acestora, iar în al cincilea pas pun în acțiune organele de stat”.

Premierul ungar a susținut că așa se procedează cu Ungaria la Bruxelles, cu conservatorii din capitalele europene liberale, așa se procedează și în SUA, unde „vor să-l șteargă pe Donald Trump de pe buletinul de vot” cu ajutorul sentințelor judecătorești.

viewscnt
Afla mai multe despre
viktor orbán
progresist