Bursa, sesiune de corecție din maximul post-criză, pe volume în scădere

Bursa, sesiune de corecție din maximul post-criză, pe volume în scădere
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 13 apr 2018

Indicele BET și-a anulat într-o zi de depreciere aproape tot avansul din sesiunea de ieri, în care a atins un maxim post-criză. Corecția a survenit, clasic, pe un rulaj în scădere, mai mic de 4,5 milioane euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Investitorii încă sunt temători să escaladeze înălțimile bursei. Toate cele 3 sesiuni din ultimele săptămâni în care pe indicele BET au fost bătute noi maxime post-criză au fost urmate de un parcurs corectiv. Astăzi, indicele titlurilor blue-chip a coborât cu 0,64% – cu o aplitudine mai abruptă decât declinul de 0,52% al indicelui compozit BET Plus – până la nivelul de 8.871,04 puncte.

Din punct de vedere tehnic, indicele BET s-a așezat pe media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5) care a funcționat ca suport dinamic în parcursul puternic ascendent conturat de la jumătatea lunii februarie. Trendul ascendent arată solid, cu mediile mobile mai scurte, deasupra mediilor relevante mai lungi, așa cum o indică și graficul atașat.

Bursa, sesiune de corecție din maximul post-criză, pe volume în scădere

Este o ezitare a pieței românești, întrucât pe piețele europene ziua a fost preponderent favorabilă, așa cum o arată tabloul Bloomberg: +0,12% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,09% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,11% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,22% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,17% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,06% pentru indicele BUX de la Budapesta și ‚+0,22% pentru indicele PX de la Praga.

Aspect poztiv pentru trend, mișcarea corectivă a fost pe volume mici, în contextul în care a fost și ultima zi a săptămânii. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 20,81 milioane lei (4,46 milioane euro), concentrat aproape de 50% pe primele cele mai tranzacționate 2 acțiuni.

Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV), au adunat tranzacții în valoare de 6,73 milioane lei, în contextul în care cotația a staționat pe nivelul de referință al ședinței precedente de 2,6400 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 11,46 miliarde lei (2,46 miliarde euro).

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a urcat cu 0,65%, până la prețul de 15,50 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,98 milioane lei.

Oferta Zentiva se închide, cu o rată de participare de 63% și o valoare de 36 milioane euro. Francezii de la Sanofi ajung la o deținere de 93%, dar sunt aproape cu 2% sub pragul necesar delistării CITEȘTE ȘI Oferta Zentiva se închide, cu o rată de participare de 63% și o valoare de 36 milioane euro. Francezii de la Sanofi ajung la o deținere de 93%, dar sunt aproape cu 2% sub pragul necesar delistării

Al 2-lea rulaj al zilei, de 3,62 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au avut un parcurs asemănător cu cel al indicelui BET, în sensul că s-a corectat cu 0,41% din maxim, până la prețul de 0,9700 lei/acțiune. Este un declin apropiat de cel mediu pe segmentul fondurilor închise de investiții, al căror indice BET-FI a pierdut 0,54%, până la valoarea de 40.524,16 de puncte. De la acest capitol, cea mai lichidă din acțiunile societăților de investiții financiare, cu transferuri de 1,21 milioane lei, a fost cea a SIF Oltenia (SIF5), care s-a apreciat cu 0,22%, până la prețul de 2,2300 lei/acțiune.

Titlurile cu profil energetic au avut o ședință mai slabă, cu volume slabe și un declin peste media pieței, reflectat de deprecierea de 1,21% a indicelui sectorial BET-NG. Acesta a fost tras în jos de corecția severă, cu 3,31%, până la prețul de 0,3355 lei/acțiune ale titlurilor OMV Petrom (SNP). Este un declin care survine după atingerea în sesiunea precedentă a celui mai ridicat nivel din august 2015 încoace. Compania a anunțat ieri că rafinăria Petrobrazi intră în revizie pentru următoarele 6 săptămâni, însă știrea nu a afectat inițial prețul acțiunii, propulsat de atingerea la Londra de către prețul țițeiului Brent a unui nou maxim al ultimilor 3 ani în zona de 73,00 dolari/baril, reper în jurul căruia s-a tranzacționat și astăzi.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
brd
fondul proprietatea
bv
bursa
sif oltenia
omv petrom
petrol