Ce a discutat astăzi managerul FP cu șeful Guvernului. Listarea Hidroelectrica încă este departe

Ce a discutat astăzi managerul FP cu șeful Guvernului. Listarea Hidroelectrica încă este departe
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 28 feb 2017

Prim-ministrul Sorin Grindeanu și managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, au vorbit astăzi, la Guvern, despre variantele de accelerare a procesului de listare a companiilor de stat. Guvernul rămâne favorabil aducerii pe bursa a societăților, însă primul nume, cel al Hidroelectrica, este blocat în etapele birocratice. “Foarte puține progrese în ultimele luni”, spune managerul FP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În pofida declarațiilor contradictorii de la finele anului trecut, din campania electorală ale unor lideri ale partidului de guvernământ, și noul Guvern va rămâne fidel strategiei de peste 10 ani a României de listare la bursa a pachetelor minoritare ale companiilor de stat.

Guvernul susține programul de listări și va continua pregătirile pentru oferta publică primară de la Hidroelectrica, a declarat pentru Profit.ro Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea (FP) din partea companiei de administrare Franklin Templeton, după discuția cu Grindeanu.

Profitul Artrom Slatina, din grupul miliardarului Dmitri Pumpianski, aproape s-a dublat anul trecut, deși afacerile au scăzut cu peste 15% CITEȘTE ȘI Profitul Artrom Slatina, din grupul miliardarului Dmitri Pumpianski, aproape s-a dublat anul trecut, deși afacerile au scăzut cu peste 15%

Reprezentanții Fondului anticipează o întârziere a aducerii Hidroelectrica la cota Bursei de Valori București, procesul de decizie fiind blocat la diverse comisii guvernamentale. „Foarte puțin progres în ultimele luni”, spune Konieczny.

Oferta publică primară ar urma să fie intermediată de un consorțiu format din banca americană de investiții Goldman Sachs și Raiffeisen Bank. Performanța companiei s-a ameliorat semnificativ, fiind sub acest aspect pregătită pentru listare.

Căștigul pre-taxare EBITDA s-a majorat în 2016 cu 3,14% față de anul precedent, la 2,16 miliarde lei, de la 2,10 miliarde lei, dar la nivelul profitului net saltul este semnificativ, de 40,98%, la 1,27 miliarde lei, de la 899,40 milioane lei.

Un alt impediment pentru listare, respectiv litigiile din justiție cu vechii contractanți, așa-numiții „băieți deștepți”, este pe cale să fie îndepărtat. Din 75 de procese care au urmat rezilierii contractelor păguboase pentru societate, mai este în derulare unul singur, iar acela are stabilit termen de judecată pe data de 16 martie la Curtea de Apel, care este instanța definitivă.

O nouă variantă de lucru: îndatorarea Hidroelectrica premergător listării

Pentru a evita greșeala de la Electrica (EL), unde, la oferta publică din iunie 2014, investitorii au discountat intrarea cash-ului atras în operațiunea de piață pe bilanțuri, o soluție ar fi ca premergător listării Hidroelectrica să fie îndatorată anterior IPO-ului. Este o variantă discutată de reprezentanții FP și cei guvernamentali, banii împrumutați urmând să meargă către distribuirea unui dividend special.

Cum procesul de investiții de la Hidroelectrica poate fi susținut din fluxul de numerar al companiei, sumele accesate sub formă de credit ar intra astfel, atât în cuferele FP, dar și ale bugetului de stat pentru a contracara un preconizat  impas al încasărilor urmare a măsurilor de relaxare fiscală.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
fondul proprietatea
sorin grindeanu
greg konieczny
bvb
bursa