GRAFIC Bursa – aprecieri de un procent și jumătate pentru un drum către nicăieri

GRAFIC Bursa – aprecieri de un procent și jumătate pentru un drum către nicăieri
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 18 mai 2020

Pe volume în linia medianei de după Paști, bursa românească a avut un avans consistent, însă finalul de sesiune a găsit indicele celor mai tranzacționate acțiuni într-o zonă fără relevanță din punct de vedere tehnic. Pe piața AeRO, acțiunile Bittnet Systems au avut un salt important în contextul în care au anunțat intenția de mutare la cota pieței reglementate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Piața românească de capital s-a cuplat raliului de pe bursele externe și a reușit o sesiune pozitivă. Indicele Dow Jones Average Industrial s-a întors deasupra nivelului de 24.000 de puncte într-un rally antrenat de declarația de la sfârșitul săptămânii trecute a președintelui american Donald Trump, potrivit căreia SUA nu depinde de așteptarea unui vaccin pentru noul coronavirus pentru a redeschide economia. Revenirea petrolului și anunțul de la banca centrală a SUA că nu vor fi limite în politicile acomodative au alimentat cumpărările.

Indicii europeni au consemnat, de asemenea, aprecieri consistente: +5,10% pentru indicele Euro Stoxx 50, +4,29% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +5,16% pentru indicele CAC40 de la Paris, +5,67% pentru indicele DAX30 din Germania, +4,23% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +3,70% pentru indicele BUX de la Budapesta și +1,29% pentru indicele PX de la Praga.

Cemacon, firmă controlată de Dedeman, raportează o scădere cu 20% a profitului net și reclamă severitatea măsurilor de izolare CITEȘTE ȘI Cemacon, firmă controlată de Dedeman, raportează o scădere cu 20% a profitului net și reclamă severitatea măsurilor de izolare

La BVB, într-o zi în care toate titlurile din top 10 tranzacționare au avut închideri „pe verde”, legătura directă cu bursele europene, acțiunea Erste Group AG (EBS), listată secundar la București, a câștigat 3,04%, pe transferuri de 1,68% în acord cu evoluția de pe piața pincipală din Viena.

Dinamica a fost, în general favorabilă pe acțiunile bancare, titlurile Băncii Transilvania (TLV) câștigând 0,74%, până la prețul de 1,9100 lei/acțiune, pe cea mai mare activitate a zilei, de 12,15 milioane lei, iar cele ale BRD Groupe Société Générale (BRD) avansând cu 1,80%, până la prețul de 11,32 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,91 milioane lei.

În ansamblu, piața a avut un impuls robust sub aspectul evoluției indicilor, pe un rulaj al pieței de acțiuni mai degrabă modest, de 37,76 milioane lei (7,80 milioane euro). Indicele compozit BET Plus a urcat cu 1,48%, iar indicele reprezentativ BET a avut o apreciere de 1,52%, până la nivelul de 8.298,02 puncte. Sub aspect tehnic, însă, ședința a fost lipsită de relevanță, indicele celor mai tranzacționate acțiuni românești fiind blocat între mediile mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21) și 55 de zile (EMA55), dar și între retragerile Fibonacci de 38,20% și 50,00% aplicabile scăderii din martie, așa cum se vede pe graficul atașat.

GRAFIC Bursa – aprecieri de un procent și jumătate pentru un drum către nicăieri

Indicele financiar BET-FI a avut o evoluție pe constrasens față de restul pieței, respectiv un recul de 0,70%, până la nivelul de 41.890,29 puncte, fiind tras în jos de acțiunile SIF, însă cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP), a câștigat 1,28% la nivelul capitalizării bursiere, titlurile sale închizând la prețul de 1,1900 lei/acțiune o ședință în care a adunat volume echivalente cu 5,81 milioane lei. Societatea a comunicat că săptămâna trecută a achiziționat de la BVB un număr de 5,30 milioane acțiuni, pentru care a plătit suma de 6,18 milioane lei, în cadrul programului de răscumpărare aprobat de acționari.

Într-o zi în care petrolul a avut un avans furibund, indicele sectorului energetic de la BVB a supraperfomat pieței, cu un salt de 2,10%. O dinamică foarte apropiată, +2,21%, au avut-o cele mai lichide titlurile de la această categorie, cu tranzacții de 3,02 milioane lei, cele ale Romgaz Mediaș (SNG), care au închis la prețul de 30,00 lei/acțiune.

Pe al 4-lea rulaj al zilei, de 2,47 milioane lei, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au crescut cu 1,70%, până la prețul de 16,74 lei/acțiune. De asemenea, la același capitol, titlurile OMV Petrom (SNP) au câștigat 2,41%, până la prețul de 0,3395 lei/acțiune, pe transferuri de 2,24 milioane lei, iar titlurile Electrica (EL) s-au apreciat cu 2,99%, până la prețul de 10,35 lei/acțiune pe fondul unor schimburi de 1,64 milioane lei.

O activitate de 1,35 milioane lei, prste media obișnuită a respectivului emitent, am consemnat pe titlurile companiei Bittnet Systems (BNET), care au avut un impuls de 5,53%, până la prețul de 1,24 lei/acțiune, într-o zi în care societatea a anunțat că a formulat cerere pentru admiterea la tranzacționare pe piața reglementată. Compania care anul trecut și-a dublat afacerile, la aproape 100 milioane lei, s-a listat pe piața AeRO în primăvara anului 2015, fiind prima din noul val al domeniului IT ale cărei acțiuni au fost tranzacționate în regm bursier și au fost cele mai lichide de pe acest segment. La ultima cotație, capitalizarea bursieră a Bittnet este de 157,79 milioane lei (32,60 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
bittnet systems