GRAFICE Impactul pe termen scurt al războiului tarifar pentru bursa românească

Piața de capital   
GRAFICE Impactul pe termen scurt al războiului tarifar pentru bursa românească

Sursa foto: BVB

Indicele BET a pierdut în luna aprilie 2 procente, nereușind să recupereze până la finalul intervalului șocul inițial adus de valul de vânzări, precipitat la declararea unor noi tarife de către Administrația Trump.

3 sferturi din acțiunile aflate în structura indicelui principal al bursei românești au consemnat deprecieri.

Urmărește-ne și pe Google News

Luna mai a debutat cu un impuls negativ la BVB, precipitat de câștigarea turului I al alegerilor prezidențiale de către candidatul naționalist George Simion, care a atras o criză guvernamentală subsecventă. Într-un anume fel, este un scenariu similar cu cel din aprilie, când bursa s-a înscris pe o traiectorie descendentă, în contextul turbulențelor din piețele financiare internaționale antrenate de războiul comercial mondial.

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Atunci, investitorii au reacționat violent la tarifele anunțate de președintele american Donald Trump și la măsurile de retorsiune din partea Chinei, Canadei, Mexicului și a unor țări europene. Declinul de pe bursele mari ale lumii s-a răsfrânt și la BVB, unde indicele reprezentativ BET a pierdut în luna aprilie 2,03%.

Șantierul Naval Orșova semnează contracte noi cu o valoare apropiată de jumătate din cifra de afaceri a anului trecut CITEȘTE ȘI Șantierul Naval Orșova semnează contracte noi cu o valoare apropiată de jumătate din cifra de afaceri a anului trecut

Vânzările au fost generalizate, astfel încât, până la finalul intervalului, 3 sferturi din constituienții celui mai important indice al bursei românești au închis „pe roșu”, așa cum se vede pe tabelul de mai jos.

GRAFICE Impactul pe termen scurt al războiului tarifar pentru bursa românească

Lovirea unor paliere de cotare inferioare pe mai multe acțiuni și emotivitatea indusă de piețele externe a adus volume sporite la BVB, dar și o secvență de sesiuni cu mișcări brutale de sens contrar care pe grafice dau așa-numita formațiune a „șinelor de tren”.

Lichiditatea a fost concentrată pe emitenții cu capitalizare mare și în unele cazuri acțiunile Băncii Transilvania (TLV) au eclipsat celelalte simboluri de la BVB.

Compania care operează magazinul Bucur Obor își reduce la profitul net cu o treime la T1 CITEȘTE ȘI Compania care operează magazinul Bucur Obor își reduce la profitul net cu o treime la T1

Inedit, însă, la începutul lunii aprilie, o tranzacție de 50 milioane lei s-a realizat cu obligațiunile municipale denominate în euro și scadente în 2033 listate la începutul anului de Consiliul Județean Cluj (CJC33E), după cum au fost și acțiuni care au ajuns în prim-plan, cu o lichiditate neobișnuită pentru respectivii emitenți.

Aici putem menționa volumele excepționale realizate în ședința din 22 aprilie pe acțiunile Digi Communications (DIGI) și pe data de 17 aprilie cu acțiuni Premier Energy (PE).

În al 2-lea caz, tranzacțiile au fost realizate în principal de fondurile de pensii administrate NN care au anunțat depășirea unui nivel de deținere de 10% la furnizorul de electricitate.

Remarcabil, participația a fost majorată la niveluri de cotare inferioare prețurilor imediat post-listare, în condițiile în care titlurile Premier Energy sunt în trend descendent la BVB.

GRAFICE Impactul pe termen scurt al războiului tarifar pentru bursa românească

Piața s-a înscris, ulterior, pe o traiectorie de recuperare, în contextul raliului declanșat pe piețele externe după anunțarea moratoriului de 100 de zile în războiul tarifar. Finalul de lună a găsit investitorii preocupați de desfășurarea adunărilor generale ale acționarilor care s-au condensat în majoritatea lor covârșitoare în doar câteva zile.

Sezonul dividendelor a intrat în linie dreaptă

În general, nu au fost surprize și acționarii au adoptat propunerile conducerilor societăților. Noutățile au fost în zona unor companii de stat unde statul a solicitat rate de distribuție de 90% a profiturilor nete sub formă de dividende în acord memorandumul din anul 2017. În aceste condiții, Oil Terminal (OIL) a ajuns la un nivel aproape dublu al distribuției de cash.

Fondurile de pensii administrate MetLife depășesc o deținere de 5% din acțiunile Sphera Franchise CITEȘTE ȘI Fondurile de pensii administrate MetLife depășesc o deținere de 5% din acțiunile Sphera Franchise

Transelectrica (TEL) nu a mutat imediat, dar Directoratul societății a convocat pentru jumătatea lunii iunie o nouă AGA în care pe ordinea de zi figurează propunerea de distribuție a dividendului suplimentat în varianta solicitată de Secretariatul General al Guvernului care deține pachetul de control în numele statului român. Titlurile transportatorului energetic național se află pe o mișcare ascendentă începând cu toamna trecută, destul de bine delimitată tehnic, așa cum se vede pe graficul atașat.

GRAFICE Impactul pe termen scurt al războiului tarifar pentru bursa românească

O altă excepție a fost Socep Constanța (SOCP), ce nu anunțase în convocatorul inițial repartizări de cash, dar unde a fost adoptată propunerea celui mai important acționar minoritar pentru distribuția unui dividend cu randament de doar 1%.

Cuantumul dividendelor nu a fost suplimentat la Romgaz (SNG), Nuclearelectrica (SNN), Transgaz (TGN) și nici la Conpet Ploiești (COTE). Totuși, transportatorul național de țiței prin conducte este campion al recompensării acționarilor cu un randament de peste 7% pentru un dividend agregat care combină 3 distribuții.

Electrica SA semnează un împrumut-mamut de la un sindicat de bănci CITEȘTE ȘI Electrica SA semnează un împrumut-mamut de la un sindicat de bănci

Emitentul este urmat de un pluton de societăți care acordă dividende cu randamente de 6-7%. Aici sunt incluse și acțiuni-fanion de la cota BVB, respectiv Hidroelectrica (H2O) și OMV Petrom (SNP). Alte nume sunt Evergent Investments (EVER), Rompetrol Well Services (PTR), Șantierul Naval Orșova (SNO).

Farmaceutica Remedia (RMAH) se află și ea într-un top al randamentelor dividendelor, chiar dacă repartizarea sa de cash de 3,78 milioane lei a fost aproape la jumătate față de suma de 7,13 milioane lei pe care a achitat-o la bugetul de stat în contextul nou-introdusului impozit minim pe cifra de afaceri.

GRAFIC Bursa se apropie de borna unui sfert de milion de investitori CITEȘTE ȘI GRAFIC Bursa se apropie de borna unui sfert de milion de investitori

Anul profitabil pentru bănci se vede și pe bursă. Astfel, BRD – Groupe Société Générale (BRD), acordă dividende de 773,39 milioane lei, echivalent cu 50% din câștigul net obținut în anul 2024. De asemenea, dincolo de majorarea de capital cu acțiuni gratuite, Banca Transilvania (TLV) a venit cu dividende în valoare de 1,59 miliarde lei.

Instituția de credit atacă segmentul de finanțare a IMM-urilor din Republica Moldova. În acest sens, Victoriabank, parte a Grupului Financiar Banca Transilvania, a semnat acordul prin care va cumpăra Microinvest, liderul pieței locale de microfinanțare. La BVB, cotația celei mai importante acțiuni românești este de 12 luni într-un coridor de variație lateral bine delimitat și evidențiat pe graficul atașat.

GRAFICE Impactul pe termen scurt al războiului tarifar pentru bursa românească

Și în acest an sunt emitenți de la care investitorii nu așteaptă să vină cash în portofolii. Aici se includ și societăți din zona fostelor SIF care au procedat la fel în anii anteriori: Lion Capital (LION), Longshield Investment Group (LONG) și Infinity Capital Investments (INFINITY).

Fără dividende sunt, fără nicio surpriză, companiile care în anul 2024 au afișat pierderi: Romcarbon Buzău (ROCE), Vrancart Adjud (VNC), Turism Felix (TUFE), Agroserv Măriuța (MILK), 2Performant Network (2P).

Aerostar începe anul cu un declin al profitului net CITEȘTE ȘI Aerostar începe anul cu un declin al profitului net

Motiv diferit au emitenți de la cota pieței reglementate, dar și de pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare AeRO, care sunt companii de creștere și care de la listare nu au anunțat neapărat politici de dividend: SafeTech Innovations (SAFE), Simtel Team (SMTL), Life is Hard (LIH), 2B Intelligent Soft (BENTO), DN Agrar (DN), Connections Consult (CC).

Investitorii nu se vor bucura de repartizări de cash nici de la o serie de companii din planul secundar și terțiar al bursei. Aici intră Zentiva România (SCD), ce a inițiat demersurile de delistare, companii care încă au de acoperit din pierderile anilor anteriori precum Electromagnetica (ELMA), Impact Developer & Contractor (IMP), ROCA Industry Holdingrock1 (ROC1), Alro Slatina (ALR). De asemenea, enumerăm firme cu profit în declin sau marginal precum Prebet Aiud (PREB), Prefab București (PREH), AROBS Transilvania (AROBS) sau Promateris (PPL).

Digi vine cu dividende. AGA la Amsterdam CITEȘTE ȘI Digi vine cu dividende. AGA la Amsterdam

AGA au aprobat și alte operațiuni de piață sau mutări făcute de emitenți. Menționăm aici majorarea de capital de 60 milioane lei pregătită de TeraPlast Bistrița (TRP). Producătorul de materiale de construcții finalizat în intervalul analizat achiziția pachetului majoritar al companiei Aquatica Experience Group (AEG), un jucător integrat de inginerie, care furnizează soluții de tratare, epurare și management al apei, inclusiv cu componente digitale.

Titlurile au pierdut 6,18% și în luna aprilie, trendul descendent aducând cotația pe noi minime locale, așa cum se vede pe graficul de mai jos.

GRAFICE Impactul pe termen scurt al războiului tarifar pentru bursa românească

Acționarii Longshield Investment Group au aprobat un program de răscumpărări pentru 3% din acțiunile proprii, în timp ce Simtel Team a obținut acordul pentru emiterea de obligațiuni de până la 30 milioane euro. La fel, AGEA de la MedLife a votat în favoarea măririi cu 50 milioane euro a plafonului de credit al furnizorului de servicii medicale.

De asemenea, în AGA de la Infinity Capital Investments (INFINITY) a fost exprimat un vot pentru mutarea sediului instituției la București, de la Craiova, de unde societatea și-a coordonat activitățile timp de 30 de ani sub denumirea de SIF Oltenia (SIF5).

Romcarbon Buzău prinde o finanțare PNRR în domeniul reciclării deșeurilor de mase plastice CITEȘTE ȘI Romcarbon Buzău prinde o finanțare PNRR în domeniul reciclării deșeurilor de mase plastice

Adunările Generale ale Acționarilor de bilanț au beneficiat la peste 30 de emitenți de la cota BVB de serviciile platformei de participare eVOTE. Aceasta a venit în aprilie cu noutatea introducerii unei variante profesionale ce ar urma să permită custozilor și administratorilor de fonduri introducerea de voturi diferențiate prin intermediul subconturilor.

Fidelis – în suferință

Piața primară a fost cvasi-inexistentă. Pe piața fondurilor de tip ETF, o noutate este produsul promovat de clujenii de la Globinvest, care replică structura indicelui BET-EF, cu cele mai profitabile și bune distribuitoare de dividende companii din sectoarele energetic și financiar (GIBEFETF).

Simptomatic pentru dificultățile din piața ofertelor, ediția de aprilie a programului Fidelis de emitere de titluri de stat dematerializate pentru populație a adunat numai aproximativ 16.000 de ordine, cu o valoare agregată în echivalent 266,68 milioane euro. Participarea este cu 40,68% mai mică decât cea de 451,25 milioane euro de la ediția precedentă, din martie, și de 3,3 ori mai mică decât valoarea record de 863 milioane euro înregistrată în luna februarie a acestui an.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
hidroelectrica
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica