Lira sterlină scade față de dolar, după ce un sondaj a indicat un avantaj de 6 puncte pentru tabăra Brexit

Lira sterlină scade față de dolar, după ce un sondaj a indicat un avantaj de 6 puncte pentru tabăra Brexit
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 16 iun 2016

Lira sterlină a coborât joi dimineață aproape de minimul ultimelor două luni față de dolarul american, după ce un sondaj de opinie a indicat un avans de 6 puncte procentuale pentru tabăra pro-Brexit cu o săptămână înaintea referendumului din 23 iunie, în timp ce acțiunile europene au revenit în teritoriu negativ după o pauză de doar o zi, influențate atât de temerile privind o ieșire a Marii Britanii din UE, cât și de comentariile băncii centrale din SUA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Peste jumătate (53%) dintre britanicii chestionați și-au exprimat intenția de a vota pentru ieșirea Regatului Unit din UE, în timp ce 47% dintre respondenți au declarat că vor vota în favoarea rămânerii în blocul comunitar, potrivit unui sondaj publicat astăzi de Ipsos MORI. Este primul sondaj al firmei de cercetare care indică un avans pentru campania pro-Brexit.

Potrivit publicației Evening Standard, care a comandat sondajul, britanicii sunt mai preocupați de o eventuală creștere a numărului de imigranți decât de consecințele negative ale ieșirii din UE asupra economiei locale.

Lira sterlină a coborât cu 0,3% față de dolar după publicarea sondajului, la 1,416 dolari, aproape de minimul ultimelor două luni.

România este cea mai atractivă piață din ECE pentru investițiile în spații de birouri CITEȘTE ȘI România este cea mai atractivă piață din ECE pentru investițiile în spații de birouri

Temerile referitoare la un eventual Brexit s-au reflectat și la nivelul acțiunilor europene, care au revenit joi în teritoriu negativ, după ce miercuri au închis pe verde pentru prima dată în șase ședințe. Declinul este generat și de comentariile președintelui Rezervei Federale (Fed) a SUA, care a declarat că decizia Fed de a nu majora dobânzile cheie la ședința de miercuri a fost influențată și de referendumul din Marea Britanie.  

Fed a menținut ieri neschimbat nivelul dobânzii de referință, la 0,25-0,5%, în linie cu așteptările analiștilor, pe fondul încetinirii pieței muncii, și a reiterat faptul că anticipează creșterea dobânzii cheie în două etape în 2016

În același timp, decizia Băncii Japoniei de a menține neschimbată ținta de achiziții lunare de active la 80.000 miliarde yeni (circa 760 miliarde dolari), deși anticipată de piețe, a determinat o apreciere semnificativă a yenului, care a urcat la cel mai ridicat nivel față de dolar începând cu septembrie 2014.

Moneda japoneză s-a întărit joi cu 1,7% față de euro și cu până la 2,8% comparativ cu lira sterlină, până la cele mai ridicate valori începând cu anul 2013.

În jurul orei 12:20, indicele pan-european Stoxx Europe 600 era în scădere cu 1,1%, în condițiile în care toate sectoarele înregistrau pierderi. Acțiunile bancare sunt cele mai afectate, în condițiile în care investitorii sunt îngrijorați cu privire la profitabilitatea sectorului.

Titlurile Credit Suisse și UBS Group se depreciau cu 3,96%, respectiv 1,8%, după ce Banca Elveției a anunțat că cele două instituții au nevoie de fonduri suplimentare în valoare de 10 miliarde de franci (10,4 miliarde dolari) pentru a se conforma cu noile cerințe de capital.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira sterlina
dolar
brexit
yen
fed
actiuni
sondaj
ipsos mori