Lucian Anghel (BVB): Sunt discuții cu statul pentru listarea a peste 15% din Hidroelectrica

Lucian Anghel (BVB): Sunt discuții cu statul pentru listarea a peste 15% din Hidroelectrica
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 12 mar 2016

Președintele Bursei de Valori București (BVB) afirmă că  instituția pe care o reprezintă are discuții cu reprezentanții Guvernului și Fondul Proprietatea, astfel încât la listare Hidroelectrica să aibă pe piață un free-float substanțial. Miza este aceea ca societatea să fie unul dintre emitenții care să îndeplinească și criteriul de free-float astfel încât bursa locală să primească statutul de piață emergentă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Hidroelectrica ar urma să vină la cota BVB cu un pachet mai mare de 15% din titlurile companiei, conform discuțiilor dintre operatorul de piață, stat și Fondul Proprietatea (FP). Această variantă urmărește ca producătorul de energie hidro să devină unul dintre emitenții care se încadrează în criteriile Morgan Stanley în ceea ce privește capitalizarea și dimensiunea free-float-ului astfel încât bursa româneasccă să acceadă la statutul de piață emergentă.

"Statul ar avea de câștigat dacă România ar fi promovată", a declarat autorul anunțului președintele Consiliului de Administrație al BVB, Lucian Anghel, amintind că guvernul are pe bursă mupte companii care ar avea de câștigat dacă piața de capital locală ar dobândi statutul de piață emergentă.

Acest pas nu este de așteptat pentru următoarele 6 luni, dar obiectivul va fi atins pe termen mediu și lung, a afirmat Anghel în cadrul Forumului pentru Investitorii Individuali organizat astăzi la București de instituția pe care o conduce.

Odată ce acest statut de piață emergentă va fi obținut, vor fi mai multe fonduri alocate de investitorii instituționali nerezidenți pentru bursa de la București. Acest lucru se va vedea într-o primă fază în creșterea valorii companiilor românești, urmând ca efectul să se răsfrângă ulterior și asupra altor emitenți.

Sunt șanse ca Salrom să ajungă la cota BVB în acest an

Anghel mizează pe listarea în acest an a Salrom, companie de sare în care statul deține pachetul majoritar. Nu este vorba despre o ofertă a realizată de Guvern, ci cel mai probabil va fi Fondul Proprietatea cel care își va vinde deținerea sa printr-un astfel de IPO pentru care există acordul de principiu al statului. O astfel de tranzacție ar fi urma să fie un semnal bun pentru piață și ar aduce vizibilitate bursei, a conchis Anghel.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
lucian anghel
bvb
hidroelectrica
fondul proprietatea
bursa
salrom