Ordine de vânzare către final au adus cea mai mare scădere de la BVB a acestei luni

Ordine de vânzare către final au adus cea mai mare scădere de la BVB a acestei luni
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 27 nov 2015

Pachete mari au fost aruncate în piață în preînchidere pe acțiunile bancare, care au avut scăderi de 3% sau chiar aproape 5%. Indicele BET a coborât cu 1,87%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astăzi am consemnat un rulaj slab la Bursa de Valori București transferurile pe segmentul de acțiuni fiind de numai 15,47 milioane lei. "A fost o ședință destul de liniștită până la finalul ei când niște ordine în neconcordanță cu restul pieței au determinat scăderi ceva mai mari, în special pe titlurile bancare", a declarat pentru Profit.ro Mihai Chișu, Sales & Trading la Swiss Capital, amintind că un astfel de fenomen al vânzărilor în preînchidere se repetă la final de lună.

Conform platformei de tranzacționare a IFB Finwest, către finalul zilei, au fost aruncate în piață acțiuni BRD și Banca Transilvania care au determinat o cădere abruptă a cotațiilor. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au scăzut cu 4,84%. până la prețul de 2,36 lei/acțiune, pe tranzacții în valoare de 6,47 milioane lei. Acțiunea BRD Groupe Societe Generale a coborât, pe rulaje de 1,27 milioane lei, cu 3,39%, cotația de închidere fiind de 11,4 lei/acțiune. Față de începutul săptămânii, la nivelul capitalizării bursiere cele două bănci au pierdut 9,23% și, respectiv, 9,09%.

Chișu spune că aceste deprecieri mai consistente au venit în contextul în care Parlamentul a adoptat legea privind darea în plată a imobilelor ipotecate care schimbă destul de mult spectrul viitorului băncilor. "Sunt niște semne de întrebare legate de viitor și de felul cum băncile vor putea resorbi efectele acestei legi", a mai spus brokerul.

Creștere de aproape 6% pe titlurile Romcab

Pe locul doi în topul rulajelor s-au regăsit acțiunile Romgaz Mediaș (SNG), care s-au depreciat, de asemenea, cu 1,56%, până la prețul de 28,45 lei/acțiune pe schimburi însumând 2,61 milioane lei. O notă distinctă au făcut-o acțiunile Romcab Târgu Mureș (MCAB), care au crescut cu 5,85%, până la prețul de 8,68 lei/acțiune, pe al cincilea rulaj al pieței, depășind cu puțin 300.000 de lei. La închiderea de astăzi, capitalizarea bursieră a companiei se ridică la 81,47 milioane lei (18,32 milioane euro).
Declinul abrupt al primilor cei mai lichizi emitenți, contrabalansat de evoluția ceva mai moderată pe alți emitenți, a determinat o scădere de 1,87% a indicelui BET, cea mai mare din această lună, până la nivelul de 7.018,11 puncte. În această săptămână, declinul cumulat al indicelui este de 3,68%.

Lichiditate de avarie pe Fondul Proprietatea

Indicele compozit BET Plus a avut un recul comparabil, de 1,73%, în timp ce indicele financiar BET-FI a câștigat 0,18%, până la valoarea de 30.380,97 puncte. Cel mai lichid emitent din componența sa, Fondul Proprietatea (FP), abia a adunat tranzacții depășind cu puțin 255.000 de lei, într-o zi în care cotația a staționat pe nivelul de referință al ședinței precedente de 0,82 lei/acțiune.

Mihai Chișu remarcă faptul că săptămâna în ansamblul ei a fost destul de liniștită la BVB, în pofida neliniștilor care se resimt din ce în ce mai m ult la nivel global. Mișcările au fost în parametri rezonabili, iar interesul investitorilor a mers cu precădere către titlurile energetice.

O tranzacție mai importantă s-a realizat pe segmentul titlurilor de stat, unde un pachet de 600 obligațiuni guvernamantale având scadența în februarie 2025, emis de Ministerul Finanțelor Publice, s-a tranzacționat pentru suma de 3,39 milioane lei.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
brd
swiss capital
banca transilvania
mihai chisu
romgaz
romcab
fondul proprietatea