Participarea în oferta de titluri de stat pentru populație a scăzut cu o cincime față de exercițiul din primăvară, dar chiar și așa suma de peste 480 milioane euro depășește nivelul unei tranșe de la FMI din anii ‘90

Participarea în oferta de titluri de stat pentru populație a scăzut cu o cincime față de exercițiul din primăvară, dar chiar și așa suma de peste 480 milioane euro depășește nivelul unei tranșe de la FMI din anii ‘90

Sursa foto: Michalsuszycki | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 28 iul 2023

Dobânzile în scădere, dar și mobilizarea rersurselor pentru cumpărarea de acțiuni Hidroelectrica a făcut ca subscrierile în programul Fidelis să bată în retragere. Peste 10.000 de ordine au fost pentru titlurile denominate în euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Peste 19.000 de ordine cu o valoare agregată de 482,36 milioane euro s-au cumulat în sistemul Bursei pentru cele 5 emisiuni puse în vânzare de Ministerul Finanțelor Publice. Suma este cu 22,00% mai mică decât cele 618,39 milioane euro strânse la exercițiul din primăvară, fapt care poate fi explicat parțial prin dobânzile mai mici promovate la titlurile în lei și prin faptul că multe din resursele investitorilor au fost mobilizate pentru participarea la IPO-ul de la Hidroelectrica.

Cele mai importante subscrieri au mers către instrumentrele financiare denominate în euro, unde statul acoperă un deficit de ofertă pe partea de depozite bancare din partea instituțiilor de credit românești. „Pe euro, ce oferă Fidelis e greu de bătut în piața bancară”, a declarat pentru Profit.ro Laurențiu Mihăilescu, director pentru piețe financiare la ING Bank România.

Alro Slatina și-a majorat vânzările de aluminiu către terți CITEȘTE ȘI Alro Slatina și-a majorat vânzările de aluminiu către terți

Astfel, pentru titlurile de stat cu scadența în august 2028 (R2808AE) și având un cupon al dobânzi de 5,45% au fost exprimate aproape 6.500 de cereri pentru achiziția a 2,10 milioane unități, valoarea totală a acestora ridicându-se la 210,58 milioane euro.

Pe titlurile denominate în moneda unică europeană cu scadența la 1 an (R2408AE) și care oferă o dobândă de 3,85% valoarea cumulată a subscrierilor a fost de 118,52 milioane euro. Plasamentele în euro reprezintă 68,22% din total.

Nouă emisiune de obligațiuni lansată la bursă de Bittnet Systems, un ETF al pieței de IT românești CITEȘTE ȘI Nouă emisiune de obligațiuni lansată la bursă de Bittnet Systems, un ETF al pieței de IT românești

În lei, distribuția între scadențe este mai echilibrată, dar tot ușor înclinată către maturitatea extinsă. Aproape 4.900 de opțiuni de cumpărare sunt pentru emisiunea cu maturitate în august 2026 (R2608A) și cu un cupon anual al dobânzii de 7,20%, valoarea totală a acestora fiind de 421,76 milioane lei.

Pentru titlurile de stat scadente anul viitor și în care statul oferă o dobândă bonificată de 7,30% pentru donatorii de sânge (R2408B) sunt cu puțin aproape 1.300 de subscrieri în echivalent 106,72 milioane lei, valoarea fiind de peste 2 ori mai mare, respectiv 229,76 milioane lei pentru emisiunea, de asemenea, cu maturitate în august 2024, dar care nu are un citeriu nefinanicar și unde dobânda este de 6,30%.

viewscnt
Afla mai multe despre
titluri de stat
bursa
bvb
dobanzi
mfp
fidelis