Rezultatele financiare semestriale dinamizează activitatea de tranzacționare de la BVB

Rezultatele financiare semestriale dinamizează activitatea de tranzacționare de la BVB

Sursa foto: Pop Nukoonrat / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 14 aug 2020

În ziua cu cele mai multe raportări la 6 luni ale companiilor listate, bursa românească a avut volume sporite, reperul unor tranzacții de 1 milion de lei fiind depășit pe 12 instrumente financiare, una din cele mai bune distribuții ale lichidității din acest an.

Piața de acțiuni de la București încheie săptămâna cu o sesiune de corecții ușoare la nivelul indicilor, însă în care toate titlurile s-au mișcat în tandem. Punctual, o serie de emitenți au consemnat aprecieri, în funcție de rezultatele financiare semestriale care au avut un vârf de raportări în această zi.

Urmărește-ne și pe Google News

Este și catalizatorul unei activități sporite, rulajul pieței de acțiuni fiind de 53,87 milioane lei (11,14 milioane euro), cu aproximativ un sfert mai ridicat decât valoarea medie zilnică de tranzacționare a ultimilor 3 ani. Lichiditatea a fost mai bine distribuită către o gamă mai largă a instrumentelor financiare listate, aici incluzând și titlurile de stat pentru populație cu scadența în 2024 (R2408A) și care au adunat schimburi însumând 1,25 milioane lei.

Oil Terminal și-a majorat profitul cu 65%, ca urmare a creșterii cantităților derulate prin Portul Constanța și a tarifelor reglementate CITEȘTE ȘI Oil Terminal și-a majorat profitul cu 65%, ca urmare a creșterii cantităților derulate prin Portul Constanța și a tarifelor reglementate

Totuși, de departe, prim-planul l-au avut titlurile Băncii Transilvania (TLV) care s-au corectat cu 0,67%, până la prețul de 2,2250 lei/acțiune, pe tranzacții de 15,54 milioane lei în piața reglementată în condițiile în care instituția de credit a anunțat un profit net la nivel de grup la 6 luni de 690 milioane lei, în scădere cu 28% față de anul precedent. De asemenea, în piață a ajuns știrea potrivit căreia Banca Transilvania a pierdut procesul cu Fiscul privind impozitul pentru achiziția Volksbank. Pe acest emitent s-a mai realizat și un transfer special în piața deal, depășind doar marginal reperul de 1 milion de lei.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a coborât cu 1,00%, până la prețul de 11,86 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 5,44 milioane lei.

Sunt deprecierile care au dat linia pieței în ansamblul ei. Astfel, indicele compozit BET Plus a pierdut 0,36% și indicele reprezentativ BET a suferit un recul de 0,35%, până la nivelul de 8.733,63 puncte, unde se regăsește în zona mediei mobile exponențiale de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul, așa cum se vede pe graficul atașat.

Rezultatele financiare semestriale dinamizează activitatea de tranzacționare de la BVB

A mers pe contrasens față de restul pieței indicele energetic BET-NG care a avansat cu 0,10% deși cel mai importat titlu din structura sa, OMV Petrom (SNP), a alunecat cu 0,15% sub referință, la prețul de 0,3290 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 8,75 milioane lei.

Ziua „verde” pentru sector a fost imprimată de rezultatele financiare semestriale ale unor emitenți de la această categorie. Astfel, titlurile Electrica (EL) au urcat cu 1,39%, până la prețul de 10,95 lei/acțiune, pe al 4-lea rulaj al pieței reglementate, de 4,42 milioane lei, după ce compania a anunțat majorarea cu 3 pătrimi a profitului net, la 190 milioane lei.

Un salt chiar mai important, de 2,23%, l-au avut titlurile Transelectrica (TEL), ce au închis la prețul de 22,90 lei/acțiune o ședință cu transferuri de 1,49 milioane lei. Compania și-a majorat de aproape 4 ori profitul net în primul semestru al anului, de la 30 la 116 milioane lei, scăderea veniturilor din transportul energiei, cauzată de reducerea consumului și a tarifului reglementat aprobat de ANRE, fiind supracompensată de creșterea altor venituri, precum și de diminuarea cheltuielilor cu energia achiziționată, ca urmare a ieftinirii acesteia.

Creștere de 18% a profitului net semestrial, respectiv suma de 343 milioane lei, afișează și Nuclearelectrica (SNN), ale cărei titluri au crescut cu 0,59%, până la prețul de 16,96 lei/acțiune pe o activitate de 2,32 milioane lei.

Prin contrast, la același capitol, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au suferit un declin de 0,17%, până la prețul de 28,55 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,34 milioane lei și titlurile Transgaz (TGN) au scăzut cu 0,35%, până la prețul de 282,00 lei/acțiune, pe transferuri de 1,20 milioane lei.

Schema de ajutor de stat pentru consumul energetic contribuie decisiv la triplarea profitului net semestrial al Alro Slatina CITEȘTE ȘI Schema de ajutor de stat pentru consumul energetic contribuie decisiv la triplarea profitului net semestrial al Alro Slatina

Corecția severă, de 0,81%, până la prețul de 1,2300 lei/acțiune, a titlurilor Fondul Proprietatea (FP), care au adunat schimburi de 1,75 milioane lei, a tras în jos indicele financiar BET-FI. Acesta a subperformat pieței, cu un declin de 0,63%, până la nivelul de 42.124,11 puncte.

Reper al tranzacțiilor de 1 milion de lei, a fost depășit pentru a 9-a oară de la începutul verii de titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) care azi au avut o corecție de 0,65%, până la prețul de 0,4610 lei/acțiune. Sub respectivul prag, având volume echivalente cu aproximativ 752.000 de lei, s-au aflat titlurile Digi Communications (DIGI), care au avansat cu 0,57%, până la prețul de 35,00 lei/acțiune, în ziua în care compania care deține operatorul telecom RCS&RDS a raportat o pierdere semestrială de 41 milioane de euro. La ceeași cotație s-a realizat și cel mai mare transfer special din piața deal, în valoare de 5,09 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
digi
electrica