Nuclearelectrica și-a majorat cu 18% profitul în primul semestru, în principal ca urmare a reducerii cheltuielilor

Nuclearelectrica și-a majorat cu 18% profitul în primul semestru, în principal ca urmare a reducerii cheltuielilor
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 14 aug 2020

Nuclearelectrica SA și-a majorat profitul net cu 18,1% pe primul semestru al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut în pofida scăderii veniturilor din exploatare cu 2,1% și a prețurilor mai mici realizate, în principal ca urmare a reducerii cheltuielilor cu 9,4%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În primele 6 luni ale acestui an, Nuclearelectrica a raportat un profit net de 343 milioane lei, cu 50 de milioane lei peste profitul de 290 milioane lei înregistrat în primul semestru al anului trecut. Profitul operațional (EBITDA) a crescut cu 4,4% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Veniturile din exploatare au scăzut cu 2,1%, determinate de scăderea cu 9,6% a prețului mediu ponderat al energiei electrice vândută în semestrul I 2020 față de prețul mediu ponderat din aceeași perioada a anului 2019, în condițiile vânzării unei cantități totale de energie electrică mai mare cu 8,6%.

EXCLUSIV Din culisele comerțului transfrontalier cu energie România-Ungaria. Câți bani pot face traderii CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Din culisele comerțului transfrontalier cu energie România-Ungaria. Câți bani pot face traderii

Cantitatea atribuită de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru Nuclearelectrica în semestrul I 2020 pe contracte reglementate a fost de 1.087 GWh, din care 701,4 GWh pentru trimestrul I 2020 și 385,6 GWh pentru trimestrul ÎI 2020. Pentru semestrul I 2020, ANRE a stabilit pentru SNN un preț reglementat de 188,47 lei/MWh, iar pentru semestrul I 2019 un preț reglementat de 188,33 lei/MWh. În cursul semestrului I 2020, Nuclearelectrica a vândut 19,6% din energie pe piață reglementată (semestrul I 2019: 0,1%), la preț reglementat. Aceasta este explicația rezultatelor mai slabe de pe trimestrul întâi, când compania și-a redus profitul net cu 1,9%, la 215 milioane de lei, în principal ca urmare a reducerii prețului obținut pe energia electrică vândută, cu 5,2%, pe piețele concurențiale și a obligativității vânzării de electricitate la preț reglementat plus o rată a profitului de 5%, impusă de controversata Ordonanță de Urgență 114/2018.

Față de aceeași perioadă a anului anterior, cantitatea de energie electrică vândută pe piață concurențială a contractelor bilaterale a scăzut cu 47%, beneficiind de o creștere a prețului mediu de vânzare pe această piață cu 15%. Cantitatea de energie electrică vândută de SNN pe piață spot (PZU) în semestrul I 2020 a crescut cu 208%, în condițiile înregistrării unui preț mediu de vânzare pe această piață mai mic cu 29%.

Cheltuielile din exploatare, mai puțin depreciere și amortizare au scăzut cu 9,4% în cursul semestrului I 2020, față de aceeași perioada a anului 2019. Această evoluție este determinată de scăderea cheltuielilor cu energia electrică achiziționată, cheltuielilor cu personalul, altor cheltuieli din exploatare, cheltuielilor cu reparații și mentenanță și a cheltuielilor cu piesele de schimb, compensată parțial de creșterea cheltuielilor cu combustibilul nuclear și a cheltuielilor cu transportul energiei electrice.

Diferențele nete de curs valutar au influențat pozitiv rezultatul net, astfel că în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2020 s-au înregistrat venituri financiare nete, în timp ce în aceeași perioada a anului anterior s-au înregistrat cheltuieli financiare nete.

Cheltuiala netă cu impozitul pe profit a crescut cu 0,8%, că urmare a creșterii profitului impozabil calculat pentru semestrul I 2020 față de cel calculat pentru aceeași perioadă a anului anterior.

În ultimele 10 zile ale lunii iunie, reactorul 1 al centralei de la Cernavodă a intrat în revizie, fiind nefuncționabil până la finalul primei săptămâni ale lunii august. Impactul acestei revizii programate asupra rezultatelor financiare ale companiei urmând se vedea mai ales în trimestrul al treilea

Producția brută de energie electrică a celor două unități operaționale ale CNE Cernavodă a fost de 5.964.074 MWh în semestrul I 2020 din care 5.498.634 MWh au fost livrați în Sistemul Energetic Național.

Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor de la Nuclearelectrica (SNN) a aprobat la finalul lunii aprilie propunerea Consiliul de Administrație pentru distribuirea unor dividende pe 2019 în sumă de 498,42 milioane lei, din care nu mai puțin de 411,17 milioane lei ar urma să fie încasate la bugetul de stat prin intermediul acționarului majoritar, cu o participație de 82,46%, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

viewscnt
Afla mai multe despre
nuclearelectrica
profit
semestru
energie