S-a îmbogățit pe seama Fondului Proprietatea. Un investitor din imobiliare vinde la un preț de 7 ori mai mare un pachet de acțiuni la Primcom București, cumpărat anul trecut de la FP

S-a îmbogățit pe seama Fondului Proprietatea. Un investitor din imobiliare vinde la un preț de 7 ori mai mare un pachet de acțiuni la Primcom București, cumpărat anul trecut de la FP

Sursa foto:dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 30 mar 2018

Andrei Nichiforov, acționarul majoritar de la Primcom București, a câștigat peste 700.000 de euro vânzând, în oferta de răscumpărare a societății, un pachet de acțiuni la un preț de 7 ori mai mare decât cel al achiziției de anul trecut. Investitorul a cumpărat atunci pachetul de control de 75% aruncat în piață de Fondul Proprietatea. Per total, Nichiforov iese în prezent cu aproape 7 milioane euro în câștig din respectiva tranzacție.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro: Energy Road - Energie la tine acasă. Parteneri: FPPG, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

De pomană primite de la stat, cu ușurință înstrăinate în piață. Deținerile Fondului Proprietatea (FP) au fost constant vândute cu discount. Pe drum, o mulțime de câștigători care au beneficiat de vânzările sub stres. Ultimul dintre aceștia este omul de afaceri Andrei Nichiforov, activ pe piața imobiliară, care a dat lovitura cu un câștig de 7 ori mai mare în numai jumătate de an la Primcom București (PRIB).

Polonezul Greg Konieczny a părăsit postul de manager al Fondului Proprietatea la începutul anului, iar la acest sfârșit de lună și-a anunțat retragerea și din cadrul companiei de administrare Franklin Templeton. El și-a legat numele de diligențele făcute pe lângă autorități pentru îmbunătățirea guvernanței corporative la societățile de stat unde și FP avea participații relevante, însă mandatul său a fost presărat de vânzări cu discount. Cu presiune pentru returnarea de cash de la acționarul principal, grupul Elliott al miliardarului Paul Singer, care pe vârf aveao deținere de peste 21% din titlurile FP, managementul Fondului a arătat ca un vânzător sub stres.

Rușii de la Alro vor să încaseze dividende de aproape 70 milioane euro, de 7 ori mai mult decât tot prețul plătit la privatizare. Randament net de 15% al dividendului CITEȘTE ȘI Rușii de la Alro vor să încaseze dividende de aproape 70 milioane euro, de 7 ori mai mult decât tot prețul plătit la privatizare. Randament net de 15% al dividendului

Un exemplu pentru o tranzacție care post-factum apare neinspirată este cea de la Primcom București. Fondul Proprietatea a vândut 1,27 milioane de acțiuni ale societății care închiriază active imobiliare, reprezentând 75,48% din capitalul social al acesteia la jumătatea lunii septembrie a anului trecut. Tranzacția a fost efectuată la prețul de 4,00 lei/acțiune, valoarea acestui schimb ridicându-se la 5,10 milioane lei (1,11 milioane euro).

Cumpărătorul Nichiforov pare a fi dat lovitura. Deja a recuperat 77,72% din suma plătită înstrăinând numai 10% din acest pachet. Este vorba despre aproape 137.000 de acțiuni vândute în cadrul ofertei publice de răscumpărare derulată închisă în această săptămână, operațiune de piață în care rata de alocare a fost de 0,107219986. La prețul de 29,00 lei/acțiune, Nichiforov marchează un câștig de peste 7 ori mai mare și încasează suma de 3,96 milioane lei (aproape 547.000 euro). Diferențialul marcat este de 3,42 milioane lei (aproape 734.000 de euro).

SIF Muntenia, un alt câștigător într-un joc în care FP a abadonat cu câteva luni prea devreme

În urma tranzacției, Nichiforov, care și-a legat numele de compania Sens Unic Imobiliare, mai păstrează un pachet de 1,14 milioane acțiuni Primcom, a cărui valoare de piață la prețul tranzacției este de 33,01 milioane lei (7,09 milioane lei). Dacă adăugăm suma deja încasată, reiese că în prezent valoarea de piață a investiției inițiale este de 36,97 milioane lei, respectiv un câștig de aproape 31,87 milioane lei (6,84 milioane euro). Randamentul de 625% este încă și mai spectaculos la nivel anualizat, respectiv de 1.175%.

Un alt câștigător în cadrul ofertei derulate de Primcom a fost SIF Muntenia (SIF4), care a înstrăinat un pachet de aproape 27.000 de acțiuni și pentru care a încasat aproximativ 783.000 de lei (cu puțin peste 168.000 euro).

Câștiguri lăsate pe masă de FP. Cine a ridicat jetoanele

Vânzările sub stres din mandatul lui Konieczny au creat pe drum numeroși câștigători. Spre exemplu, în cazul lichidării participației de la Trangaz (TGN), pentru care Fondul Proprietatea a primit 303,51 milioane lei (68,2 milioane euro), randamentul cumpărătorilor este consistent. Dacă FP a vândut la prețul de 172,00 lei/acțiune, chiar cu 10,38% sub prețul de 191,92 lei/acțiune al ofertei publice de listare din decembrie 2007, ulterior cotația a explodat în piață. La închiderea ședinței de tranzacționare de ieri, prețul este de 408,50 lei/acțiune, mai mult dublu decât cel al vânzării FP din noiembrie 2013. Dacă adăugăm și dividendele atribuite de societate în acest răstimp, în valoare cumulată de 127,84 lei/acțiune, randamentul total al acțiunii Transgaz după momentul ieșirii din acționariat a FP este mai mult decât triplu.

Tot un profit triplu a marcat și fondul finlandez KJK Fund II SICAV-SIF din investiția sa în Conpet Ploiești (COTE), cea mai mare parte a plasamentului fiind realizat în oferta de vânzare accelerată derulată de Fondul Proprietatea în noiembrie 2014. Fondul a mai vândut și acțiuni OMV Petrom (SNP) la un minim post-criză la 0,2100 lei/acțiune, reper cu o treime sub actualul preț de piață.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
primcom
bvb
bursa
greg konieczny
paul singer
sif muntenia