Fostul manager al Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, se retrage și de la compania de administrare Franklin Templeton

Fostul manager al Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, se retrage și de la compania de administrare Franklin Templeton
scris 28 mar 2018

După ce a părăsit în ianuarie conducerea Fondului Proprietatea al cărui manager a fost timp de peste 7 ani, polonezul Greg Konieczny se retrage și din cadrul companiei americane Franklin Templeton, care are în administrare Fondul.

Chiar în primele zile ale acestui an, Fondul Proprietatea (FP) anunța că Greg Konieczny părăsea conducerea societății pe care o avusese în administrare încă din anul 2010, cedând locul sud-africanului Johan Meyer. Konieczny ocupa, însă, potrivit comunicării de atunci, o poziție la nivel regional în cadrul companiei de administrare americane Franklin Templeton, care deține managementul unic al FP și de unde urma să asigure o supervizare a activității din România.

Konieczny a informat astăzi piața că se retrage din cadrul Franklin Templeton, conform informațiilor obținute de Profit.ro de la Fondul Proprietatea.

 Brokerii vor ca Bursa să pună piatra de temelie la piața derivatelor. Propunere pentru o contraparte centrală românească CITEȘTE ȘI Brokerii vor ca Bursa să pună piatra de temelie la piața derivatelor. Propunere pentru o contraparte centrală românească

Konieczny și-a legat numele de activitatea de administrare a Fondului Proprietatea, la a cărei listare a contribuit și care a fost timp de câțiva ani cel mai lichid emitent de la cota Bursei de Valori București. În mandatul său, managementul FP a fost preocupat de introducerea guvernanței corporative la companiile din protofoliu, având capital majoritar de stat.

La solicitarea acționarului principal, Elliott Management, fondat de miliardarul american Paul Singer, care pe vârful de deținere din 2016 controla peste 21% din acțiunile FP prin vehiculele de investiții Manchester Securities Corp. și Beresford Energy, Fondul Proprietatea a promovat o politică constantă și destul de agresivă de vânzări de active, urmate de programe de răscumpărări ale acțiunilor proprii și returnări de cash către acționari. În urma acesteia, cu înstrăinări de pachete masive la Transgaz (TGN), Transelectrica (TEL), Conpet Ploiești (COTE), Romgaz Mediaș (SNG) și OMV Petrom (SNP), Fondul a ajuns să nu mai aibă decât dețineri cu puțin peste 20% în societăți listate.

Este o despărțire în termeni amiabili. "După o perioadă de tranziție, Greg Konieczny va pleca din cadrul Franklin Templeton Investments începând cu 31 martie 2018. Dorim să îi mulțumim domnului Greg Konieczny pentru eforturile constante dedicate Fondului Proprietatea în ultimii 7 ani și să îi urăm mult succes pe viitor", spune comunicarea oficială a FP.

Conducerea este preluată integral, din aprilie, de către Johan Meyer, care a venit la Fondul Proprietatea la sfârșitul anului 2016, după o experiență relevantă în administrarea de active în cadrul grupului Franklin Templeton.

Titlurile Fondului Proprietatea au închis ședința de tranzacționare de ieri la prețul de 0,9320 lei/acțiune, nivel la care capitalizarea bursieră a societății este de 8,70 miliarde lei, cu 11,67% sub activul net de 9,85 miliarde lei aferent ultimei raportări pentru sfârșitul lunii februarie.

viewscnt
Afla mai multe despre
greg konieczny
fondul proprietatea
bvb
bursa
franklin templeton
johan meyer