Săptămâna a debutat la BVB cu o zi de pauză. După raliul furibund, indicii s-au repliat în fața sesiunii de vânzări de pe extern

Săptămâna a debutat la BVB cu o zi de pauză. După raliul furibund, indicii s-au repliat în fața sesiunii de vânzări de pe extern
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 19 mar 2018

Indicii principali de la Bursa de Valori București au pierdut aproape jumătate de procent, în contextul unei zile de aversiune la risc pe piețele financiare internaționale. Rulajul pieței de acțiuni a fost bun, asigurat în proporție de 50% de acțiunile bancare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa românească a crescut în forță în martie. Până la ziua de astăzi, în 9 din 10 sesiuni fuseseră închideri „pe verde” pe indicele acțiunilor blue-chip BET, în timp ce în ziua de corecție, declinul a fost nesemnificativ, de -0,08%. Piața locală a găsit azi pretextul unei ședințe profund negative pe bursele mari pentru a realiza o corecție mai consistentă.

Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,48%, iar indicele BET a suferit un recul de 0,47%, până la nivelul de 8.775,38 de puncte. Încă este puțin. Cotația încă este semnificativ peste media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5), care definește tendința pe termen scurt (momentum). Pe graficul atașat se vede un „evantai” perfect, în care mediile mobile relevante cu perioade mai restrânse sunt deasupra mediilor mobile mai lungi, ceea ce arată soliditatea trendului ascendent.

Săptămâna a debutat la BVB cu o zi de pauză. După raliul furibund, indicii s-au repliat în fața sesiunii de vânzări de pe extern

Amplitudinea corecției a fost mai mică decât în cazul principalilor indici europeni și regionali, după cum o indică tabloul Bloomberg: -1,24% pentru indicele Euro Stoxx 50, -1,69% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -1,13% pentru indicele CAC40 de la Paris, -1,39% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -1,60% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -3,09% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,16% pentru indicele PX de la Praga.

Tranzacții de 18 milioane lei pe titlurile BRD

Cel mai lichid emitent din ședința de astăzi a avut și una dintre cele mai mari corecții. Astfel, pe transferuri de 16,90 milioane lei, titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) s-au depreciat cu 1,29%, până la prețul de 14,36 lei/acțiune. La acest nivel, randamentul net al dividendului brut de 1,64 lei/acțiune este de 10,14%. Pe același simbol s-a realizat și singura tranzacție specială din piața deal, în valoare de 16,90 milioane lei.

De altfel, pe acțiunile bancare s-a realizat aproape jumătate din rulajul de 53,52 milioane lei (11,47 milioane euro). Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au adunat schimburi însumând 8,05 milioane lei, într-o sesiune în care cotația a coborât cu 0,74%, până la nivelul de 2,6800 lei/acțiune care dă societății o capitalizare bursieră de 11,63 miliarde lei (2,49 miliarde euro).

Acțiunile Fondul Proprietatea sfidează piața și închid peste referință

Al 2-lea rulaj al zilei, de 9,62 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), care s-au apreciat cu 0,11%, până la prețul de 0,9360 lei/acțiune, în zona maximelor din piața secundară de la listarea acestui emitent. Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring, declara pentru Profit.ro la începutul săptămânii trecute că aceste titluri par înscrise pe o traiectorie care le poate duce chiar și la prețul de 1,10 lei/acțiune, în contextul unei ridicări a presiunii la vânzare din partea grupului Elliott. „FP arată OK pe grafic”, mai spunea acesta.

Acțiunile SIF nu au avut, însă, o zi bună, ceea ce a tras în jos și indicele financiar BET-FI, pentru un recul de 0,30%, până la nivelul de 41.549,36 puncte.

Randament de peste 6% pentru dividendele distribuite de OMV Petrom

Un declin ceva mai accentuat, de 0,44%, l-a avut indicele energetic BET-NG. Cel mai important emitent din structura acestuia, OMV Petrom (SNP), a adunat și cele mai multe tranzacții pe acest segment, de 8,85 milioane lei. Cotația a staționat pe nivelul de preț de 0,3090 lei/acțiune la care dacă raportăm dividendul brut de 0,02 lei/acțiune propus acționarilor la finalul sesiunii de tranzacționare de astăzi, reiese un randament net de 6,15%.

Tot de la capitolul energetic, pe transferuri de 1,32 milioane lei, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au corectat cu 0,93%, până la prețul de 37,15 lei/acțiune, după ce au atins maximele de la listare în zilele trecute, iar cele ale Transgaz (TGN) s-au depreciat cu 0,24%, până la prețul de 418,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,04 milioane lei.

Acțiunile Purcari rămân fără cumpărătorul de ultimă instanță. Nici până acum nu au avut nevoie de el

Tranzacții de 2,95 milioane lei, peste media obișnuită a respectivului emitent, am consemnat pe titlurile MedLife (M), care au coborât cu 0,24%, până la prețul de 33,90 lei/acțiune. Tot dintreemitenții listați recent, titlurile Purcari Wineries (WINE) au staționat pe nivelul de preț al sesiunii anterioare de 19,15 lei/acțiune, reper cu 0,79% peste cel al operațiunii de listare. Intermediarul ofertei, Raiffeisen Bank, care a fost desemnat și manager al programului de stabilizare a acțiunilor a notificat finalizarea peroadei a acestuia fără ca în contul său să se fi încheiat vreo tranzacție. Faptul că acesta nu a fost utilizat arată robustețea acțiunilor producătorului de vinuri din Republica Moldova pe actualele niveluri de preț.

viewscnt
Afla mai multe despre
brd
banca transilvania
bvb
bursa
omv petrom
transgaz
medlife
purcari wineries