Volume consistente la BVB. Transgaz este vedeta zilei. Tranzacție deal de peste 10 milioane lei cu acțiuni SIF Oltenia

Volume consistente la BVB. Transgaz este vedeta zilei. Tranzacție deal de peste 10 milioane lei cu acțiuni SIF Oltenia

Sursa foto: Tsung-lin Wu / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 28 nov 2018

Rulajul pieței de acțiuni de peste 122 milioane lei a fost unul dintre cele mai ridicate de la Bursa de Valori București din această toamnă, într-o sesiune totuși neconcludentă din punctul de vedere al evoluțiilor de preț.

Într-un context agitat pe plan internațional, și Bursa de Valori București dă semnale contradictorii. În sesiunea de ieri, investitorii au arătat că sunt dispuși să ridice cotațiile mai sus, pe un drum care este deschis din punct de vedere tehnic. Astăzi, piața a avut o zi de zăbovire.

Urmărește-ne și pe Google News

Totuși, volumele foarte mari, echivalentul a 122,55 milioane lei (26,31 milioane euro), triple față de media din primele 10 luni ale acestui an, au apărut pe titluri care au închis „pe roșu. Astfel, titlurile Transgaz Mediaș (TGN) au coborât cu 0,42%, până la prețul de 354,00 lei/acțiune, într-o zi în care s-au schimbat aproape 102.000 de titluri, reprezentând 0,86% din capitalul social al transportatorului de gaze naturale, în valoare însumată de 36,04 milioane lei.

EXCLUSIV Reducerea contribuției la Pilonul II, la Curtea Constituțională CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Reducerea contribuției la Pilonul II, la Curtea Constituțională

Tot în corecție s-au aflat și titlurile Băncii Transilvania (TLV), cu un declin de 0,21%, până la prețul de 2,3250 lei/acțiune, pe transferuri de 3,01 milioane lei. Invitat astăzi la PROFIT Financial Forum organizat pe Profit.ro, șeful executiv al instituției de credit, Omer Tetik, a declarat că noile prevederi fiscale îi descurajează să vândă un pachet consistent de creanțe neperformante. „Avem un portofoliu cât o bancă mică provizionat 100% și scos în afara bilanțurilor”, a spus acesta.

Prin contrast, cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a apreciat cu 0,72%, până la prețul de 13,90 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,86 milioane lei.

Cât de riscante sunt investițiile în criptomonede? Nivelul beneficiilor nu pare să justifice riscurile, iar câștigurile pot fi realizate doar printr-un noroc excepțional sau o strategie vizionară de portofoliu CITEȘTE ȘI Cât de riscante sunt investițiile în criptomonede? Nivelul beneficiilor nu pare să justifice riscurile, iar câștigurile pot fi realizate doar printr-un noroc excepțional sau o strategie vizionară de portofoliu

Piața, în ansamblu, a avut evoluții divergente. Spre exemplu, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au crescut cu 1,62%, până la prețul de 9,3900 lei/acțiune, în continuarea unei mișcări impulsionate de distribuirea unor dividende suplimentare consistente, a căror sumă agregată poate urca la 238,00 milioane lei, conform convocatorului modificat pentru Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor de la jumătatea lunii decembrie. Pe același emitent s-a realizat și o tranzacție specială în piața deal, de 1,26 milioane lei. Compania a anunțat luni că a semnat contracte de vânzare a energiei electrice angro pentru anul viitor cu Transelectrica (TEL) în valoare totală de 32,51 milioane lei. Titlurile cumpărătorului astăzi s-au apreciat cu 0,63%, până la prețul de 23,80 lei/acțiune, pe volume nechivalente cu 1,59 milioane lei.

Incertitudinea de la BVB este una importată de piețele externe unde, cu excepția indicelui WIG20 de la Varșovia, care a urcat cu 1,87%, deviațiile au fost minore, dar și divergente la nivelul principalilor indici continentali și regionali: +0,06% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,18% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,00% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,09% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,14% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,09% pentru indicele PX de la Praga.

La București, forțele de sens contrar au dat indici aparent în nemișcare, +0,04% pentru indicele compozit BET Plus și +0,05% pentru indicele reprezentativ BET care a închis la nivelul de 8.578,29 de puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele încearcă să reia mișcarea crescătoare după ce a găst repere de suport în zona mediilor mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21) și de 55 de zile (EMA55).

Volume consistente la BVB. Transgaz este vedeta zilei. Tranzacție deal de peste 10 milioane lei cu acțiuni SIF Oltenia

Pe contrasens, indicele financiar BET-FI a pierdut 0,35%, până la nivelul de 36.315,83 de puncte, tras în jos de titlurile celui mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP), care au suferit un recul de 0,53%, până la prețul de 0,9400 lei/acțiune.

Pe acest segment de piață cel mai important moment îl reprezintă, însă, astăzi, transferul de tip deal cu 5,00 milioane acțiuni SIF Oltenia (SIF5), reprezentând 0,86% din titlurile societății cu sediul în Craiova. Efectuat la prețul de 2,0750 lei/acțiune, cu 0,72% sub referință, schimbul s-a ridicat la valoarea de 10,37 milioane lei. SIF Oltenia are pe bilanț din această toamnă cu 140 milioane euro în plus după ce a vândut către grupul bancar austriac Erste participația sa de 6,29% din acțiunile BCR, cea de-a 2-a instituție de credit din sistemul bancar românesc.

Cu piața petrolului aflată într-un moment de stres ce nu pare a se fi consumat, indicele energetic BET-NG a supraperformat, totuși, pieței, cu un avans de 0,36%. Din componența sa, titlurile Romgaz (SNG) au crescut cu 0,42%, până la prețul de 35,50 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,58 milioane lei, iar titlurile OMV Petrom (SNP) au avansat cu 0,14%, până la prețul de 0,3670 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,22 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
transgaz