PROFIT Financial.forum - Omer Tetik, Banca Transilvania: Stăm cu un pachet de credite neperformante cât o bancă mică în afara bilanțurilor. Modificarea impozitării nu ne permite să vindem

PROFIT Financial.forum - Omer Tetik, Banca Transilvania: Stăm cu un pachet de credite neperformante cât o bancă mică în afara bilanțurilor. Modificarea impozitării nu ne permite să vindem
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 28 nov 2018

Banca Transilvania a scos în afara bilanțurilor, după provizionarea integrală, credite neperformante în volum suficient cât să echivaleze „o bancă mică”, spune Omer Tetik, la Profit Financial Forum. Banca Transilvania ar fi vrut să vândă aceste împrumuturi către companiile specializate, dar s-a răzgândit după ce Fiscul a modificat legislația în materie și a hotărât impozitarea acestor tranzacții la un nivel în care în multe cazuri mai degrabă creează pierderi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Statul a redus drastic deducerea fiscală acordată băncilor pentru operațiunile de cesiune creanțe. Dacă până anul trecut bancherii nu plăteau impozit pe veniturile din credite neperformante vândute către o firmă de recuperare, din acest an se calculează impozite care în unele cazuri pot depăși suma primită de bancă de la recuperator.

“Primim finanțare de la populație pe 6 luni și acordăm credite pe 5-10-20 de ani. Recuperarea creditului este un factor important. Nu există piață bancară sănătoasă fără această piață de recuperare creanțe”, explică directorul BT.

PROFIT Financial Forum - Isărescu: Modificările legislative pentru sistemul bancar trebuie analizate cu înțelepciune, fără grabă. Apel la analiști și media pentru explicarea consecințelor unui cadru de reglementare prost dimensionat CITEȘTE ȘI PROFIT Financial Forum - Isărescu: Modificările legislative pentru sistemul bancar trebuie analizate cu înțelepciune, fără grabă. Apel la analiști și media pentru explicarea consecințelor unui cadru de reglementare prost dimensionat

Omer Tetik spune că Banca Transilvania se pregătea să vândă un portofoliu important când au venit noile modificări.

“Noi nu am vândut prea mult. Dar avem un portofoliu cât o bancă mică provizionat 100% și scos în afara bilanțurilor. Am început să investim mai mult intern în work out, cifrele sunt bune, dar asta nu trebuia să fie treaba noastră”, explică Tetik.

Faptul că băncile sunt împinse de legislația fiscală să administreze singure creditele neperformante ar putea afecta indicatorii de încredere ai României.

PROFIT financial.forum - Bloch, BRD: Dacă imobilele cumpărate prin Prima Casă vor putea fi date în plată, băncile vor executa garanția statului, ceea ce va pune presiune pe finanțele publice CITEȘTE ȘI PROFIT financial.forum - Bloch, BRD: Dacă imobilele cumpărate prin Prima Casă vor putea fi date în plată, băncile vor executa garanția statului, ceea ce va pune presiune pe finanțele publice

“Nu acordăm credite cu gândul că putem să le dăm mai departe cu 80-90% pierdere. România este în poziția de top în privința ratei creditelor neperformante în sistemele bancare. Afectează riscul de țară. La orice prezentare începem cu costul riscului și rata creditelor neperformante sau a expunerilor neperformante”, adaugă Tetik.

Un volum mare de neperformante acumulate în bilanțuri ar putea determina băncile să canalizeze finanțările exclusiv către clienții cu rating foarte bun, în timp ce cei care vin în agențiile bancare vor fi respinși, explică șeful Băncii Transilvania.

viewscnt
Afla mai multe despre
credite neperformante
impozitare cesiune creante
omer tetik