Volumele revin pe bănci și pe OMV Petrom, odată cu scăderile

Volumele revin pe bănci și pe OMV Petrom, odată cu scăderile
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 8 dec 2015

După câteva ședințe consecutive în care activitatea de tranzacționare s-a redus pe titlurile bancare, acestea au revenit în atenția investitorilor, însă într-o zi marcată preponderent de scăderi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

După o etapă de recul a interesului pentru titlurile bancare, acesta a revenit la Bursa de Valori București astăzi într-o ședință de tranzacționare în care transferurile pe Banca Transilvania (TLV) și BRD Groupe Societe Generale (BRD), însumate la 16,02 milioane de lei, au reprezentat peste jumătate din rulajul de 30,28 milioane de lei al pieței de acțiuni.

O întoarcere mai degrabă de rău augur, indicele BET, al celor mai tranzacționate titluri, depreciindu-se cu 0,40%, până la nivelul de 7.070,06 puncte, iar indicele compozit BET Plus suferind un declin de 0,38%. Titlurile Băncii Transilvania au avut aportul lor la această tendință negativă, cu o scădere de 1,03%, până la prețul de 2,4 lei/acțiune, pe volume echivalente de 12,14 milioane lei.

Practic, acțiunea băncii nu a reușit să revină de la șocul resimțit după votarea în Parlament a legii privind "darea în plată" a imobilelor ipotecate, dublată de stingerea datoriei. Acțiunile BRD au încercat însă o revenire, urcând cu 0,50%, până la prețul de 11,96 lei/acțiune pe transferuri totalizând 3,88 milioane lei.

Interes sporit pentru prima acțiune petrolieră, dar la vânzare

Coborârea mai accentuată cotațiilor internaționale ale țițeiului de astăzi, pe fondului anunțului Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) potrivit căruia renunță la limitarea producției, a adus o activitate de tranzacționare intensificată și pentru titlurile petroliere.

Acțiunea OMV Petrom (SNP) a avut al treilea rulaj al pieței, de 3,73 milioane lei. Revenirea volumelor a adus și o scădere a acestor titluri cu 1,94%, până la prețul de 0,303 lei/acțiune.

Prezență insolită în top 5 tranzacționare, transportatorul de țiței prin conducte Conpet Ploiești (COTE) a reușit să se mențină pe nivelul de preț al sesiunii bursiere anterioare, de 20,53 lei/acțiune, pe schimburi însumând 1,52 milioane lei.

Indicele energetic a avut avut un declin de 0,53%, însă evoluțiile emitenților din componența sa au fost divergente. Alături de OMV Petrom, Transelectrica (TEL) și Electrica (EL) s-au regăsit "pe roșu", în timp ce aprecieri am avut atât pe Romgaz Mediaș (SNG), până la reperul de 28,00 lei/acțiune, cât și pe Transgaz (TGN), în ultimul caz pe un volum ceva mai mare, echivalent cu 1,52 milioane lei.

"Verde" răzleț pe indicele BET-FI

Fondul Proprietatea (FP) a consemnat astăzi o ședință "verde", avansul de 0,49%, până la prețul de 0,82 lei/acțiune, pe un rulaj de 2,54 milioane lei, izbutind să tragă peste referința de luni indicele financiar BET-FI, singurul cu închidere pozitivă (+0,15%). Din componența sa, acțiunile SIF au avut închideri divergente, însă transferurile însumate pe cei cinci emitenți abia s-au ridicat la 1,16 milioane lei.

"Viața este grea", cu o listare la un P/E de 8

Noutate la cota pieței AeRO a Bursei de Valori București, furnizorul de soluții software pentru brokerii de asigurări Life is Hard a înregistrat în prima zi de tranzacționare un rulaj de aproape 500.000 de lei. Cotația de închidere a fost de 11,35 lei/acțiune, ceea ce situează capitalizarea bursieră a companiei la 7,94 milioane lei (1,77 milioane euro).

Valoarea este dublă față de cifra de afaceri anticipată pentru anul în curs la 4 milioane lei, în timp ce indicatorul P/E ar fi situat la nivelul de 8,27, dacă avem în vedere profitul estimat la 0,96 milioane lei. Memorandumul de listare a companiei, care are clienți peste 100 de firme de brokeraj în asigurări (dintre care 7 sunt în primele 10 din piață), anticipează că în anul 2019 cifra de afaceri a companiei ar urma să urce la 9,2 milioane lei, iar profitul la 2,2 milioane lei.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
omv petrom
banca translvania
brd
life is hard
aero
conpet
fondul proprietatea