Vasilescu, BNR: ROBOR ar urca peste 7% dacă BNR ar vinde valută din rezerve

Vasilescu, BNR: ROBOR ar urca peste 7% dacă BNR ar vinde valută din rezerve
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 ian 2019

Rata ROBOR ar depăși 6% sau 7% dacă Banca Națională a României (BNR) ar interveni pe piața valutară și ar vinde valută din rezerve, a declarat consultantul de strategie al BNR, Adrian Vasilescu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

"Ei bine, dacă Banca Națională ar scoate prea multă valută în zilele astea când piața internațională face presiune peste piața internă ce s-ar întâmpla? Valuta ar fi în exces, leii investitorilor de pe piață ar fi în deficit, dobânzile s-ar urca, ROBOR-ul s-ar duce peste 5 sau peste 6 sau peste 7... Intervenția pe piața valutară este ca o operație pe creier. Nu poți să operezi pe creier fără să te gândești la consecințe", a declarat Adrian Vasilescu la Antena 3.

Vasilescu a mai afirmat că deprecierea leului din ultima perioadă nu este cauzată de factori interni, ci de faptul că a intervenit piața internațională, unde sunt miliarde de lei în circulație, potrivit Agerpres.

Ianuarie 2019 – Când leul „a făcut ca dracul”. Ce se va întâmpla pe termen scurt. De ce au apărut „binevoitorii” care să ne spună că vom ajunge la cursul de 5 lei pentru un euro CITEȘTE ȘI Ianuarie 2019 – Când leul „a făcut ca dracul”. Ce se va întâmpla pe termen scurt. De ce au apărut „binevoitorii” care să ne spună că vom ajunge la cursul de 5 lei pentru un euro

Reacția consilierului BNR vine pe fondul mesajelor recentre ale PSD și Ministerului Finanțelor cu privire la devalorizarea monedei naționale.

Banca Națională a reacționat la ultimul mesaj al Ministerului Finanțelor, în care se arată că BNR trebuie să elaboreze politica cursului de schimb și să-și respecte toate obligațiile legale, transmițând că banca este implicată permanent în elaborarea și aplicarea politicii monetare și a politicii de curs de schimb și își dorește, ca și până acum, “o cooperare loială (sintagmă folosită anterior de minister - n.r.) cu Ministerul Finanțelor”, precizând însă că o asemenea colaborare presupune o consultare prealabilă a BNR atunci când sunt adoptate decizii care afectează politica monetară a băncii centrale și stabilitatea financiară a țării.

"Banca Națională a României este implicată permanent, cu atât mai mult în aceste zile, în elaborarea și aplicarea politicii monetare și a politicii de curs de schimb, în conjunctura determinată de factori interni și internaționali. În acest context, BNR își dorește ca și până acum «o cooperare loială cu Ministerul Finanțelor Publice pentru armonizarea politicilor fiscale și monetare în beneficiul cetățenilor și al mediului de afaceri».  O asemenea colaborare presupune, însă, o consultare prealabilă a BNR atunci când sunt adoptate decizii care afectează politica monetară a băncii centrale și stabilitatea financiară a țării", este răspunsul BNR într-un schimb de replici publice din ultimele zile.

Anterior, Ministerul Finanțelor a transmis că Banca Națională a României (BNR) trebuie să stabilească și să supravegheze respectarea regimului valutar și să elaboreze politica cursului de schimb, ”contrar informațiilor vehiculate în spațiul public”, iar, pentru stabilitatea macroeconomică a României, este vital ca BNR să-și respecte toate obligațiile legale.

Bursa românească rămâne dominată de stres. Indicii principali pierd peste 1 procent, iar investitorii activi la București refuză ajutor din Germania CITEȘTE ȘI Bursa românească rămâne dominată de stres. Indicii principali pierd peste 1 procent, iar investitorii activi la București refuză ajutor din Germania

”Contrar informațiilor vehiculate în spațiul public, Banca Națională a României este instituția care trebuie să stabilească și să supravegheze respectarea regimului valutar și să elaboreze politica cursului de schimb, conform art. 2 alin (2) din Legea 312/2004 privind Statutul BNR, nu Guvernul României. Mai mult decât atât, potrivit art. 9 din același act normativ, pentru aplicarea politicii de curs de schimb BNR stabilește cursurile de schimb pentru operațiunile proprii pe piața valutară și elaborează balanța de plăti și alte lucrări privind poziția investițională internațională a României”, se arată în comunicat.

Ministerul a atras atenția că BNR trebuie să-și respecte obligațiile legale.

”De aceea, pentru stabilitatea macroeconomică a României este vital ca BNR să-și respecte toate obligațiile legale. Guvernul își dorește o cooperare loială cu Banca Națională a României, pentru armonizarea politicilor fiscale cu cele monetare, în beneficiul cetățenilor și al mediului de afaceri”, se mai arată în comunicat.

Indicele Robor la 3 luni a urcat la 3,11%, cel mai mare nivel din ultimele șapte săptămâni CITEȘTE ȘI Indicele Robor la 3 luni a urcat la 3,11%, cel mai mare nivel din ultimele șapte săptămâni

Joi, PSD a cerut BNR să își facă datoria și să apere moneda națională, afirmând că BNR are destul resurse în acest sens. Vineri, Ministerul Finanțelor a atras atenția că banca centrală trebuie să stabilească și să supravegheze respectarea regimului valutar.

BNR a anunțat, vineri, un curs de referință de 4,7648 lei, aceasta fiind a 11-a oară, în luna ianuarie, când euro atinge un nou nivel record în raport cu leul.

viewscnt
Afla mai multe despre
robor
bnr
euro
valu
vasilescu
minister
finante