Și Ministerul Finanțelor: BNR trebuie să stabilească și să supravegheze respectarea regimului valutar

Și Ministerul Finanțelor: BNR trebuie să stabilească și să supravegheze respectarea regimului valutar
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 ian 2019

Banca Națională a României (BNR) trebuie să stabilească și să supravegheze respectarea regimului valutar și să elaboreze politica cursului de schimb, ”contrar informațiilor vehiculate în spațiul public”, iar, pentru stabilitatea macroeconomică a României, este vital ca BNR să-și respecte toate obligațiile legale, a anunțat, vineri, Ministerul Finanțelor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Joi, PSD a cerut BNR să își facă datoria și să apere moneda națională, afirmând că BNR are destul resurse în acest sens. Vineri, Ministerul Finanțelor a atras atenția că banca centrală trebuie să stabilească și să supravegheze respectarea regimului valutar, scrie News.ro.

Creditarea a accelerat în decembrie 2018 CITEȘTE ȘI Creditarea a accelerat în decembrie 2018

”Contrar informațiilor vehiculate în spațiul public, Banca Națională a României este instituția care trebuie să stabilească și să supravegheze respectarea regimului valutar și să elaboreze politica cursului de schimb, conform art. 2 alin (2) din Legea 312/2004 privind Statutul BNR, nu Guvernul României. Mai mult decât atât, potrivit art. 9 din același act normativ, pentru aplicarea politicii de curs de schimb BNR stabilește cursurile de schimb pentru operațiunile proprii pe piața valutară și elaborează balanța de plăti și alte lucrări privind poziția investițională internațională a României”, se arată în comunicat.

Ministerul a atras atenția că BNR trebuie să-și respecte obligațiile legale.

”De aceea, pentru stabilitatea macroeconomică a României este vital ca BNR să-și respecte toate obligațiile legale. Guvernul își dorește o cooperare loială cu Banca Națională a României, pentru armonizarea politicilor fiscale cu cele monetare, în beneficiul cetățenilor și al mediului de afaceri”, se arată în comunicat.

BNR a anunțat, vineri, un curs de referință de 4,7648 lei, aceasta fiind a 11-a oară, în luna ianuarie, cînd euro atinge un nou nivel record în raport cu leul.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
bnr
regim valutar