FOTO Scandal pe Via Transilvanica: A început...asfaltarea. "Un brand de țară riscă acum să fie compromis."

Povești cu Profit   
FOTO Scandal pe Via Transilvanica: A început...asfaltarea. "Un brand de țară riscă acum să fie compromis."

Un brand de țară al României, Via Transilvanica, care este construit din bani privați, riscă acum să fie compromis.

Fondatorii Asociației au fost premiați la ultima Gală Profit.ro, având în spate o poveste incredibilă VEZI AICI

Urmărește-ne și pe Google News

Aceasta din cauză că autoritățile locale și Guvernul au aprobat un proiect de construire a pistelor de biciclete care se suprapune parțial pe traseul Via Transilvanica.

FOTO Unul dintre cei mai mari producători de biciclete din lume a ales România în dauna Austriei. Va construi pentru un brand premium în \ CITEȘTE ȘI FOTO Unul dintre cei mai mari producători de biciclete din lume a ales România în dauna Austriei. Va construi pentru un brand premium în "Silicon Valley" Timișoara CONFIRMARE

Mesajul este transmis de Alin Ușeriu, președintele organizației nonprofit Tășuleasa Social, cea care a dezvoltat proiectul Via Transilvanica.

El arată că județul Mureș a aprobat construirea unei piste de biciclete de 94,4 km, care va urma traseul Via Transilvanica.

”Pista va avea o lățime de 2–3 metri și va include scări, rampe, marcaje rutiere, șanțuri de drenaj, poduri, zone de odihnă și echipamente pentru siguranța circulației. Proiectul este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), componenta Turism și Cultură, cu o valoare totală de 70,55 milioane lei. Proiectul are o durată de implementare de 6 luni”, spune Ușeriu.

Beach, Please! a dublat prețurile cazărilor CITEȘTE ȘI Beach, Please! a dublat prețurile cazărilor

El a mai precizat că  studiul de fezabilitate al investiției a fost finalizat, iar Consiliul Județean a aprobat joi indicatorii tehnici.

FOTO Scandal pe Via Transilvanica: A început...asfaltarea.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Șoldan, a declarat pentru G4Media că pe teritoriul județului Suceava pista de biciclete asfaltată care se suprapune cu Via Transilvanica este de doar 953 de metri. ”E vorba despre crearea unor piste de biciclete în paralel cu drumul care e deja asfaltat, lângă două localități – 283 metri la Vicovu de Sus și 670 metri la Câmpulung Moldovenesc. Asfaltarea e interzisă pe restul traseului Via Transilvanica din județ, de circa 194 km, pentru că în mare parte e vorba de drumuri forestiere sau în apropierea pădurilor”, a declarat Gheorghe Șoldan.

DOCUMENT Nouă oferte pentru dotarea angajaților Inspecției Muncii cu telefoane și laptopuri CITEȘTE ȘI DOCUMENT Nouă oferte pentru dotarea angajaților Inspecției Muncii cu telefoane și laptopuri

Într-un alt comunicat emis de CJ Bistrița se arată, la momoendul când s-a anunțat lansarea proiectului ”Implementarea a 3.000 km de trasee cicloturistice la nivel național”,  că ”investiția are în vedere amenajarea a 494 km de trasee cicloturistic, predominant suprapuse cu traseul Via Transilvanica, pe teritoriul a trei județe: Suceava, Bistrița-Năsăud și Mureș”.

În același comunicat se arată că valoare eligibilă a proiectului este de 201.659.815,50 lei la care se adaugă TVA aferent cheltuielilor eligibile în valoare de 38.315.364,95 lei.

”Bugetele și lungimea traseelor identificate aferente județelor sunt:
1. Bugetul UAT Județul Suceava = 193 km. traseu Județul Suceava x 82.500 euro/km=15.922.500 euro fără TVA;
2. Bugetul UAT Județul Bistrița-Năsăud = 204 km. traseu Județul Bistrița-Năsăud x82.500 euro/km= 16.830.000 euro fără TVA;
3. Bugetul UAT Județul Mureș = 97 km. traseu Județul Mureș x 82.500 euro/km= 8.002.500 euro fără TVA.”, se mai arată în comunicat CJ Bistrița.

Cum apare asfaltul pe Via Transilvanica

Consiliul Județean Mureș a aprobat o hotărâre prin care a aprobat finanțarea și proiectul tehnic pentru construirea pistei de biciclete pe Via Transilvanica. Proiectul va costa 70 de milioane de lei. În documentația tehnică se arată că ”prin proiect se va realiza un traseu cicloturistic suprapus cu traseul Via Transilvanica, traseu care traversează județul Mureș, județul Bistrița Năsăud și județul Suceava”.

EXCLUSIV CEC Bank va finanța și activitatea curentă a Grand Hotel du Boulevard, redeschis în primăvară. Clădirea monument va garanta băncii restituirea noului împrumut CITEȘTE ȘI EXCLUSIV CEC Bank va finanța și activitatea curentă a Grand Hotel du Boulevard, redeschis în primăvară. Clădirea monument va garanta băncii restituirea noului împrumut

Indicatorii tehnic-economici arată că pista de biciclete asfaltată va avea o lungime totala de 94,4 km, cu o lățimea care variază între 2 și 3 metri.

În proiectul tehnic se arată că unele porțiuni ale pistei de biciclete din Mureș vor fi asfaltate, dar nu e clară lungimea acestor segmente.

Proiectul prevede și montarea de borduri mari în lungime totală de 5,8 km și borduri mici în lungime totală de 7,7 km, plus 44 de bucăți de borduri de colț. Alte investiții vor fi făcute în indicatoare rutiere – peste 500 de bucăți.

Și Consiliul Județean Suceava a votat un proiect similar de construire a unei piste de biciclete  finanțat prin PNRR. Valoarea proiectului din Suceava e de 111 milioane de lei.

După inaugurarea în 2022 a primilor 1.400 de kilometri, Via Transilvanica se extinde în 2025 cu un nou ținut intitulat Terra Borza Teutonica, a fost anunțat recent.

Inaugurarea noului tronson Via Transilvanica din județul Brașov, care are loc joi, 5 iunie 2025, orele 16:00 – 19:00, în locația numită ”Inima Reginei Maria”, vizavi de Castelul Bran. 

FOTO Radisson accelerează în România, inclusiv cu plajă și lagună CITEȘTE ȘI FOTO Radisson accelerează în România, inclusiv cu plajă și lagună

În următorii 20 de ani, organizația își propune să aducă traseul devenit atracție internațională în toate zonele istorice ale țării. Primul tronson din extindere conectează 14 unități administrativ-teritoriale din județul Brașov.

În cadrul unui eveniment desfășurat în 28 martie cu echipa de voluntari și parteneri la Viscri, Asociația Tășuleasa Social a început oficial lucrările de amenajare a noului segment Via Transilvanica: „Terra Borza Teutonica”.

Acesta va avea aproximativ 170 de kilometri în județul Brașov și va conecta noile unități administrativ-teritoriale la cei 1.400 de kilometri străbătuți deja de drumeți și bicicliști din toată lumea.

FOTO Scandal pe Via Transilvanica: A început...asfaltarea.

Lista unităților administrativ-teritoriale din „Terra Borza Teutonica”: Bunești, Jibert, Șoarș, Ticușu, Mândra, Șercaia, Șinca, Șinca Nouă, Poiana Mărului, Zărnești, Moieciu, Bran, Râșnov, Brașov.

Planul Via Transilvanica pentru viitorii 20 de ani 

Startul lucrărilor la Viscri face parte din planul de dezvoltare pe termen lung a traseului. Asociația Tășuleasa Social, care anul acesta împlinește 25 de ani de activitate, își propune să lucreze pentru ca acest proiect de țară să cuprindă toate regiunile istorice ale României. Obiectivul este în primul rând unul social, acela de a revitaliza comunități la nivel național, așa cum se întâmplă deja pe traseul existent, care a atras numai în anul 2024 peste 30.000 de drumeți. 

FOTO Scandal pe Via Transilvanica: A început...asfaltarea.

Organizația lansează și un apel puternic la implicare către oamenii din țară și străinătate, care pot duce mai departe povestea proiectului dezvoltat în ultimii 7 ani exclusiv din fonduri private. La planul pentru viitorii 20 de ani poate contribui oricine, atât persoane fizice, cât și companii. Modalitățile de implicare sunt donațiile, sponsorizările, redirecționările din impozit sau acțiunile de voluntariat.

FOTO ANUNȚ Apare un mare parc în București, pe foste sere militare CITEȘTE ȘI FOTO ANUNȚ Apare un mare parc în București, pe foste sere militare

Alin Ușeriu, președintele Asociației Tășuleasa Social: „Am lucrat mult la această strategie de 20 de ani și cum noi nu stăm deloc pe gânduri, am pus prima bornă pentru noul tronson din Brașov, tocmai la Viscri. În ultimii ani, România s-a dezvăluit într-un fel pe care noi nici nu l-am bănuit în 2018, atunci când am început să lucrăm la Via Transilvanica. Dacă în 7 ani a fost posibil să aducem traseul la anvergura pe care o are astăzi, oare ce putem realiza împreună în 20 de ani?”. 

viewscnt
Afla mai multe despre
via transilvanica
traseu