Acord semnat. Vodafone - probleme și în Italia. Vinde toată afacerea

Acord semnat. Vodafone - probleme și în Italia. Vinde toată afacerea
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 15 mar 2024

Grupul elvețian Swisscom cumpără întreaga afacere a Vodafone din Italia, pentru 8 miliarde de euro, fiind planificată o fuziune cu subsidiara sa italiană Fastweb.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acordul va crea al doilea cel mai mare operator de bandă largă de linie fixă din Italia, după TIM (TLIT.MI).

România negociază cu Facebook, TikTok și Google un \ CITEȘTE ȘI România negociază cu Facebook, TikTok și Google un "white paper" împotriva deep fake

Acordul finanțat cu datorii va fi plătită în numerar.

Vodafone va returna 4 miliarde de euro acționarilor și va reduce la jumătate dividendul, la 4,5 cenți de euro pe acțiune, începând cu anul financiar 2025, în urma acordului de acum  și a vânzării operațiunii sale în Spania convenite anul trecut.

Tranzacția este estimată să fie finalizată în primul trimestru al anului 2025 și nu va necesita votul acționarilor, a spus Swisscom.

Orange Romania Communications vrea să păstreze contul ROMATSA CITEȘTE ȘI Orange Romania Communications vrea să păstreze contul ROMATSA

Swisscom, care are guvernul elvețian ca acționar majoritar, operează în Italia din 2007 prin Fastweb, afacerea crescând cu 50% din punct de vedere al clienților și al veniturilor în ultimii 10 ani.

Guvernul elvețian, care este acționarul majoritar al Swisscom, a declarat separat că susține tranzacția.

Directorul general al Vodafone, Margherita Della Valle, care a preluat funcția de conducere în aprilie, s-a confruntat cu o scădere a prețului acțiunilor și cu presiuni pentru a vinde sau fuziona unitățile neperformante. Printre acestea se numără și activitatea din Italia, care s-a luptat cu o concurență puternică și cu prețurile de consum din această țară, care reprezintă o fracțiune din ceea ce operatorii pot percepe pe alte piețe. Della Valle a acceptat, de asemenea, să vândă Vodafone Spania și plănuiește să fuzioneze afacerea companiei din Marea Britanie cu CK Hutchison Holdings.

Della Valle a numit vânzarea "pasul final în remodelarea operațiunilor noastre europene".

TikTok pare să pregătească un rival pentru Instagram CITEȘTE ȘI TikTok pare să pregătească un rival pentru Instagram

"Afacerile noastre vor funcționa pe piețele de telecomunicații în creștere - unde deținem poziții puternice - ceea ce ne va permite să oferim o creștere previzibilă și mai puternică în Europa", a adăugat CEO-ul.

Luna trecută a fost relatat că grupul elvețian Swisscom a intrat în discuții exclusive pentru a cumpăra întreaga afacere a Vodafone din Italia.

Vodafone a anunțat anterior că s-a angajat în "discuții active" privind o tranzacție în Italia, piața sa majoră cu cea mai slabă performanță, în condițiile în care a raportat o încetinire semnificativă a creșterii și în Germania, cea mai mare piață a sa.

Vodafone caută să obțină numerar și să-și îmbunătățească performanțele financiare vânzând părți ale afacerii sale, inclusiv subsidiara sa din Spania, după ce anterior a încheiat acorduri pentru vânzarea operațiunilor din Ungaria și Ghana. De asemenea, afacerile sale din Marea Britanie vor fuziona cu Three UK pentru a crea cea mai mare rețea de telefonie mobilă a țării, evaluată la 15 miliarde de lire sterline.

Operatorul britanic de telefonie a respins oferta grupului francez de telecomunicații Iliad SA de fuziune a afacerilor lor din Italia, precizând că ia în considerare alte opțiuni.

Surse care au dorit să-și păstreze anonimatul au declarat atunci pentru Reuters că Vodafone explorează un acord cu Fastweb, divizia din Italia a Swisscom.

TAROM închide ruta București-Londra și vinde sloturile companiei Virgin Atlantic pe milioane de lire sterline CITEȘTE ȘI TAROM închide ruta București-Londra și vinde sloturile companiei Virgin Atlantic pe milioane de lire sterline

Vodafone a raportat o creștere de 4,7% a veniturilor din servicii în trimestrul trei, similară cu cea din precedentele trei luni, declinul mai redus din Spania ajutând la compensarea contribuției mai slabe din Germania, unde creșterea a încetinit de la 1,1% la 0,3%.

Italia a fost piața cu cea mai dificilă evoluție, veniturile din servicii au scăzut cu 1,3% în trimestrul trei, după un declin de 1% în precedentele trei luni.

FOTO BNR raportează, ca și Profit.ro, deep fake-ul lansat pe numele lui Isărescu. Ce răspuns a primit de la Facebook CITEȘTE ȘI FOTO BNR raportează, ca și Profit.ro, deep fake-ul lansat pe numele lui Isărescu. Ce răspuns a primit de la Facebook

Vodafone este presată să vândă din active pentru a-i mulțumi pe acționari. Pe de altă parte, Iliad și alți doi investitori strategici, Liberty Global Plc și Emirates Telecommunications Group, controlează împreună mai mult de 20% din acțiunile grupului britanic.

În trecut, când Vodafone a căutat tranzacții strategice care să îi relanseze creșterea, a purtat discuții cu Liberty Global. De exemplu, Vodafone a preluat operațiunile Liberty Global din Germania și Europa de Est pentru 18,4 miliarde de euro. Aceste operațiuni sunt în prezent cele mai importante surse de profit ale Vodafone.

viewscnt
Afla mai multe despre
vodafone
italia