De cât trafic are nevoie un canal românesc de YouTube pentru a câștiga 1.000 de euro

De cât trafic are nevoie un canal românesc de YouTube pentru a câștiga 1.000 de euro
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 26 ian 2017

Pentru mulți creatori de conținut video, YouTube, ca cel mai mare site de profil din lume, reprezintă și cea mai viabilă platformă de monetizare a creațiilor proprii. Dar cât valorează conținutul video românesc pe YouTube și cât de repede sau de greu ajung creatorii români de conținut video să câștige sume decente de bani?

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

YouTube nu discriminează tipurile sau creatorii de conținut. În schimb, în funcție de oferta de reclamă și demograficele cerute de advertiseri, YouTube plătește diferit de la o țară la alta pentru publicitatea afișată.

Calculele se fac pe baza așa-numitului CPM (Cost Per Mille), indicator folosit pentru a arăta cât câștigă un creator de conținut la mia de afișări monetizate. Este foarte important să se facă distincția între afișările obișnuite și afișările monetizate.

Dacă afișările standard arată, simplu, de câte ori a fost văzut un clip, afișările monetizate indică de câte ori a fost văzută cel puțin o reclamă măcar parțial. Este o distincție importantă pentru că diferența între numărul de afișări și cel al afișărilor monetizate este enorm.

La un anumit canal românesc de YouTube, să-i spunem channel X, din 10.000 de afișări, doar 250 de au fost monetizate. Asta însemnă că doar 2,5% din totalul afișărilor sunt luate în calcul prin înmulțirea cu CPM în vederea monetizării.

Facebook va avea o secțiune de conținut disponibil doar 24 de ore CITEȘTE ȘI Facebook va avea o secțiune de conținut disponibil doar 24 de ore

CPM-ul, cum spuneam la început, diferă de la țară la țară. În acest moment, pentru România, CPM-ul este 0,52 euro. Adică la fiecare mie de vizualizări monetizate autorul câștigă 52 de eurocenți.

Valoarea CPM-ului nu se raportează la țara autorului, ci la cea a utilizatorilor. Dacă un clip este vizionat în proporție de 80% de români și 20% de americani, monetizarea va fi calculată prin înmulțirea a 80% din afișările monetizate cu CPM-ul pentru România, înmulțirea a 20% cu CPM-ul pentru Statele Unite și însumarea celor două cifre. Din nou, de reținut că este vorba de afișările monetizate.

Presupunând, de dragul calculului, că la channel X se uită doar români, se poate calcula ușor de cât trafic este nevoie pentru a câștiga 1.000 de euro.

La un CPM de 0,52 euro, cât este cel pentru țara noastră în momentul redactării articolului, pentru a câștiga 1.000 de euro sunt necesare 1.923.076 de afișări monetizate (care au afișat cel puțin o reclamă). Cum afișările monetizate reprezintă 2,5% (a 40-a parte) din totalul afișărilor, înseamnă că pentru a câștiga 1.000 de euro, un canal românesc de YouTube are nevoie de 76.923.040 de vizualizări.

Grupul britanic BT a pierdut aproape 10 miliarde dolari din capitalizare pe fondul unui scandal contabil la divizia italiană CITEȘTE ȘI Grupul britanic BT a pierdut aproape 10 miliarde dolari din capitalizare pe fondul unui scandal contabil la divizia italiană

Spre comparație, un canal al cărui conținut este accesat de utilizatori de Statele Unite, care beneficiază de un CPM de 17,17 euro, va ajunge la un câștig de 1.000 de euro după 56.497 de afișări monetizate, adică de 2.259.880 de vizualizări.

Practic, o vizualizarea făcută de un american valorează, în bani, cât 34 de vizualizări ale românilor.

Diferența vine din valoarea CPM-ului care, în cazul României, este mult mai mic decât cel pentru Statele Unite. Asta nu înseamnă că un canal românesc este legat de utilizatorii din țara noastră și de CPM-ul mic al României. Orice canal poate avea audiență din orice țară. Ideal, din punctul de vedere al monetizării, ar fi ca publicul țintă al conținutului să fie cel din Statele Unite, pentru a beneficia de CPM-ul superior.

Yahoo a obținut profit și venituri peste așteptări în trimestrul patru din 2016 CITEȘTE ȘI Yahoo a obținut profit și venituri peste așteptări în trimestrul patru din 2016

Valoarea CPM-ului variază în funcție de cererea și oferta de publicitate dintr-un anumit moment. CPM-ul de 0,52 euro pentru România era cel stabilit în momentul redactării articolului, dar el poate fluctua destul de mult.

Pentru un canal românesc de YouTube, utilizatori din țări precum Statele Unite (CPM 17,17 euro), Marea Britanie (CPM 2,97 euro) sau Germania (CPM 5,20 euro) aduc un venit peste cel conferit de utilizatorii din țara noastră. Pe de altă parte, țări precum Bulgaria, Ungaria sau Polonia au un CPM mai mic și contribuie cu mai puțin bani la veniturile canalului.

Un canal de YouTube, indiferent din ce țară este, care se adresează publicului din Statele Unite poate obține un anumit venit din YouTube Red. Serviciul YouTube Red, disponibil deocamdată doar în Statele Unite, Australia, Noua Zeelandă, Mexic și Coreea, permite abonaților, printre altele, să urmărească conținutul YouTube fără reclame. Canalele al căror conținut este vizualizat de un abonat al serviciului YouTube Red este recompensat suplimentar.

viewscnt
Afla mai multe despre
youtube