Garmin a plătit milioane de dolari hackerilor pentru a recăpăta controlul după un atac cu ransomware

Garmin a plătit milioane de dolari hackerilor pentru a recăpăta controlul după un atac cu ransomware
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 5 aug 2020

Multinaționala americană Garmin a fost constrânsă să plătească hackerilor o recompensă de ordinul milioanelor de dolari în urma unui atac cu ransomware.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

La finalul lunii trecute, Garmin a fost ținta unui atac cibernetic în urma căruia a pierdut controlul multora dintre sistemele cloud, ceea ce a dus la nefuncționarea unei bune părți a serviciilor online oferite.

Reprezentanții companiei au evitat să ofere foarte multe informații, preferând să reducă nivelul de mediatizare al incidentului, care poate sugera că dacă nu-și poate proteja propriile sisteme, atunci este și mai puțin capabilă să furnizeze securitate device-urilor conectate la internet pe care le comercializează.

Pandemia a accelerat dezvoltarea digitală a lumii cu cel puțin 2 ani CITEȘTE ȘI Pandemia a accelerat dezvoltarea digitală a lumii cu cel puțin 2 ani

Experții care au analizat atacul, au concluzionat, însă, că este vorba de un atac cu ransomware. Acest tip de malware, după ce ajunge în rețeaua victimei, criptează date și fișiere. Decriptarea este posibilă cu o cheie unică, pentru care hackeri cer recompensă.

Acesta pare să fi fost cazul și acum. Sursele publicației americane Sky News susțin că Garmin a redobândit acces la propriile date și sisteme online abia după ce a plătit hackerilor o recompensă în valoare de mai multe milioane de dolari.

În spatele atacului, conform experților, s-ar fi aflat grupul rus sugestiv denumit Evil Corp. Acesta are deja un lung istoric în Statele Unite, unde a fost arătat de mai multe ori cu degetul și unde se vorbește despre o susținere din partea guvernului rus.

Sursele Sky News spun că tranzacția ar fi fost intermediată de Arete Incident Response, firma angajată să rezolve problema. Asta arată, încă o dată, că firmele de securitate nu mai pot face mare lucru după ce ransomware-ul și-a intrat în rol și că cea mai bună apărare în aceste cazuri este prevenția.

viewscnt
Afla mai multe despre
garmin
ransomware
securitate
hackeri