Gigantul chinez Baidu lansează Apollo, o platformă deschisă celor interesați să își dezvolte propriile tehnologii pentru mașini autonome

Gigantul chinez Baidu lansează Apollo, o platformă deschisă celor interesați să își dezvolte propriile tehnologii pentru mașini autonome
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 19 apr 2017

Grupul chinez de internet Baidu a prezentat proiectul "Apollo", prin care pune la dispoziția producătorilor auto și companiilor o platformă deschisă pentru dezvoltarea tehnologiilor de conducere autonomă. Compania din spatele celui mai mare motor de căutare din China a început să testeze mașini autonome în condiții reale de trafic încă din 2015 și speră că accesul la tehnologiile sale va accelera trecerea la o nouă etapă în industria auto.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC.
6 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Proiectul Apollo oferă companiilor și producătorilor auto soluții complete de hardware și software în vederea dezvoltării propriilor tehnologii de conducere autonomă, inclusiv acces la codurile-sursă și la diferitele capabilități folosite de mașinile autonome pentru percepția obstacolelor, calcularea traiectoriilor, controlul vehiculului și sistemul de operare, precum și un set complet de instrumente de testare, potrivit unui comunicat Baidu.

Proiectul, care își împrumută numele de la programul american spațial de explorare lunară, va fi lansat în luna iulie, inițial pentru un număr restrâns de companii, urmând, ca până la finele anului, automobilele care folosesc tehnologiile companiei să poată fi testate în “condiții simple de trafic urban”.

Nvidia și Baidu își unesc forțele pentru a dezvolta o mașină autonomă CITEȘTE ȘI Nvidia și Baidu își unesc forțele pentru a dezvolta o mașină autonomă

Până în 2020, autovehiculele complet autonome ar trebui să fie o prezență obișnuită pe autostrăzi și arterele intens circulate din întreaga lume, potrivit companiei.

"Inteligența artificială (AI) are un potențial uriaș pentru a sprijini dezvoltarea socială, iar mașinile inteligente reprezintă una dintre principalele oportunități oferite de aceasta", spune Qi Lu, președintele și directorul operational al Baidu. Lu a fost cooptat recent de la Microsoft pentru a conduce eforturile chinezilor în domeniul inteligenței artificiale.

Concomitent cu lansarea proiectului Apollo, Baidu intenționează să creeze noi alianțe cu producători auto și furnizori de senzori și alte componente, principalul obiectiv fiind producerea mașinilor autonome la scară largă.

Parteneriatele "vor coborî ștacheta în ceea ce privește cercetarea și dezvoltarea tehnologiilor de condus autonom, făcându-le mai accesibile pentru publicul larg și accelerând ritmul inovațiilor", arată Baidu.

PSA a făcut primele teste cu automobile autonome cu șoferi amatori CITEȘTE ȘI PSA a făcut primele teste cu automobile autonome cu șoferi amatori

Un exemplu de astfel de parteneriat este cel încheiat miercuri cu grupul german Robert Bosch și dezvoltatorii chinezi de hărți AutoNavi și NavInfo. Împreună, cele patru companii vor lucra la o soluție care le va permite să folosească informațiile colectate de senzorii radar și video fabricați de Bosch pentru a genera și actualiza hărțile digitale.

"Condusul autonom nu va fi posibil fără hărți de înaltă precizie –în China și nicăieri în lume", potrivit șefului diviziei de soluții mobile a Bosch.

Pe lângă colaborarea în domeniul hărților digitale, Bosch și Baidu vor testa un Jeep Cherokee echipat cu tehnologii de conducere semi-autonome pe autostrăzile din China.

Acesta este primul parteneriat al Bosch în domeniul tehnologiilor de conducere autonomă pe piața din China. La începutul lunii, producătorul german de componente auto a anunțat că va lucra cu Daimler pentru dezvoltarea sistemelor de condus autonom și accelerarea producției de “robo-taxiuri”.

De cealaltă parte, Baidu a anunțat recent formarea unei alianțe cu producatorul american de procesoare și cipuri grafice Nvidia, cu care va colabora în vederea dezvoltării unei platforme comprehensive pentru mașinile autonome, al cărei sistem de operare va avea acces la hărți de înaltă definiție stocate în cloud și va putea percepe și reacționa la diferite situații și evenimente rutiere.

Baidu a început să testeze mașini autonome în condiții reale de trafic încă din 2015, primele teste fiind efectuate la Beijing, cu un BMW Seria 3 modificat. În toamna anului trecut, grupul a primit aprobarea autorităților americane ca să își testeze vehiculele pe străzile din California.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
baidu
masini autonome
proiectul apollo
tehnologii conducere autonoma