Microsoft pregătește un nou model AI pentru a concura cu Google și OpenAI

Microsoft pregătește un nou model AI pentru a concura cu Google și OpenAI
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 mai 2024

Microsoft pregătește la nivel intern un nou model de limbaj AI suficient de mare pentru a concura cu cele ale Google, parte a grupului Alphabet, și OpenAI, a relatat The Information, citată de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Noul model, denumit intern MAI-1, este supravegheat de recent angajatul Mustafa Suleyman, co-fondatorul Google DeepMind și fostul CEO al startupului AI Inflection, se arată în articol, citând doi angajați ai Microsoft care cunosc acest efort, scrie News.ro.

Windows 11 pierde utilizatori CITEȘTE ȘI Windows 11 pierde utilizatori

Scopul exact al modelului nu a fost încă determinat și va depinde de cât de bine funcționează.

Microsoft ar putea previzualiza noul model imediat după conferința pentru dezvoltatori Build, de la sfârșitul acestei luni.

Microsoft a refuzat să comenteze atunci când a fost contactată de Reuters.

MAI-1 va fi ”mult mai mare” decât modelele anterioare mai mici, open source, pe care Microsoft le-a antrenat anterior, ceea ce înseamnă că va fi mai scump.

Microsoft a lansat luna trecută un model mai mic de inteligență artificială numit Phi-3-mini, deoarece urmărește să atragă o bază mai largă de clienți cu opțiuni rentabile.

Compania a investit miliarde de dolari în OpenAI și a implementat tehnologia producătorului ChatGPT în suita sa de software de productivitate, permițându-i să preia conducerea timpurie în cursa AI generativă.

Microsoft a pus deoparte un grup mare de servere echipate cu unități de procesare grafică Nvidia, împreună cu cantități mari de date, pentru a îmbunătăți modelul.

Planul Angst, intrat în insolvență. Sunt căutați noi investitori CITEȘTE ȘI Planul Angst, intrat în insolvență. Sunt căutați noi investitori

MAI-1 va avea aproximativ 500 de miliarde de parametri, în timp ce GPT-4 OpenAI are 1.000 de miliarde de parametri, iar Phi-3 mini măsoară 3,8 miliarde de parametri.

Microsoft l-a numit pe Suleyman în martie ca șef al unității AI pentru consumatori nou creată și a angajat câțiva angajați ai Inflection.

Noul model nu este preluat de la Inflection, deși se poate baza pe datele de antrenament de la pornire, a adăugat articolul.

viewscnt
Afla mai multe despre
microsoft
ai
openai