RAPORT Când vor depăși mașinile electrice ca număr mașinile cu combustie

RAPORT Când vor depăși mașinile electrice ca număr mașinile cu combustie
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 19 mai 2024

Chiar dacă în acest moment se înregistrează un platou al vânzărilor, cauzat de incertitudinile pe care clienții le au față de rețelele de încărcare și de autonomia mașinilor, toate studiile arată că vânzările de automobile complet electrice vor continua să crească în anii următori. Data Force spune că, în doar aproximativ un an, electricele vor depăși hibridele, iar peste aproximativ patru ani vor depăși și dieselurile plus benzina.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Studiul pieței auto din Europa, analizat de Profit.ro, explică declinul ușor al pieței de automobile electrice din acest început de an prin eliminarea sau reducerea subvențiilor acordate de statele euroepene.

FOTO Autoritățile confirmă - Bucureștiul începe construcția unui nou pod rutier peste râul Dâmbovița CITEȘTE ȘI FOTO Autoritățile confirmă - Bucureștiul începe construcția unui nou pod rutier peste râul Dâmbovița

Acest lucru întârzie parțial adoptarea propulsiei electrice în statele UE, dar legislația care devine tot mai drastică cu emisiile de CO2 ale mașinilor noi vândute de companii va determina tot mai multe lansări de autovehicule cu motorizări electrice și, implicit, creșterea vânzărilor.

Lucrurile se vor atenua pe segmentul electric pe măsură ce ne apropiem de 2025, după cum arată un raport al specialiștilor Data Force, care susțin că industria auto este pe cale să experimenteze o schimbare semnificativă. În plus, progresele tehnologice și economiile de scară, împreună cu concurența tot mai puternică, vor conduce la reduceri de prețuri pentru mașinile electrice, care se vor apropia astfel tot mai mult de prețurile mașinilor cu combustie.

VIDEO Românii și spaniolii au adus peste 280 de muncitori pentru un nou drum expres în România CITEȘTE ȘI VIDEO Românii și spaniolii au adus peste 280 de muncitori pentru un nou drum expres în România

Segmentul intermediar, al mașinilor hibride și PHEV, care astăzi arată foarte clar că se bucură de o cerere tot mai mare din partea publicului, nu sunt altceva decât soluția de compromis pentru cei care vor să conducă mașini cu emisii reduse, dar se tem de autonomiile reduse ale mașinilor electrice și de faptul că nu vor avea unde să le încarce.

Momentul crucial va fi atunci când prețul combustibililor va începe să crească din cauza cererii tot mai scăzute, susține studiul realizat de Data Force, și din cauza legislației pentru CO2.

FOTO Umbrărescu a început noi lucrări la autostrada cu tuneluri pentru urși CITEȘTE ȘI FOTO Umbrărescu a început noi lucrări la autostrada cu tuneluri pentru urși

Datele arată că în acest moment, procentul de vehicule electric în vânzările de mașini noi este de 16%, iar procentul se va menține în 2024. În același timp, hibridele vor cunoaște o creștere ușoară, de la 18%, la 19%, valoare care ar urma să reprezinte vârful istoric al vânzărilor acestor automobile.

În paralel, anul 2025 ar urma să vină cu o creștere la 23% a ponderii vânzărilor de BEV, care vor intra pe un trend ascendent pronunțat începând de la sfârșitul acestui an. În 2026, deja vehiculele cu propulsie pe baterii vor atinge 33%, în timp ce hibridele vor scădea la 18%, pentru ca, în 2029, procentul lor să scadă la 16%, în timp ce electricele vor urca la 48%.

Surpriza Ford: EcoSport, care a fost fabricat la Craiova timp de 6 ani, se întoarce în Europa ca noul SUV hibrid. Va fi mai mare și concurent direct cu Dacia Duster 3 CITEȘTE ȘI Surpriza Ford: EcoSport, care a fost fabricat la Craiova timp de 6 ani, se întoarce în Europa ca noul SUV hibrid. Va fi mai mare și concurent direct cu Dacia Duster 3

Ce se va întâmpla cu vânzările de mașini cu motoare cu combustie va fi exact procesul în oglindă. Dacă astăzi ponderea lor este de 64%, în 2025 ele vor coborî la 55%, pentru doi ani mai târziu procentul să se reducă la 46%. Anul 2029 ar urma, potrivit acestor studii, să vină cu o pondere a mașinilor cu benzină și diesel, cumulată,  de 34%, cu 14 puncte procentuale sub cea a vehiculelor electrice.

Această prognoză se bazează exclusiv pe analize de piață făcute de specialiștii instituției, cu ajutorul cifrelor din industria auto și a studierii tendințelor cumpărătorilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
masini electrice
vanzari masini diesel