Opera devine primul browser cu funcție de economisire a energiei și promite o autonomie de două ori mai bună pe laptopuri decât Chrome

Opera devine primul browser cu funcție de economisire a energiei și promite o autonomie de două ori mai bună pe laptopuri decât Chrome
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 12 mai 2016

Compania norvegiană Opera, care mai nou este deținută de un consorțiu chinez, a integrat în propriul browser o funcție de reducere a consumului de energie, care ar reuși să ofere o autonomie de două ori mai mare pentru laptopuri, în comparație cu Google Chrome.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Browser-ul Opera va oferi în curând o facilitate de economisire a consumului de energie, ce va putea fi activată de către utilizatorii de laptopuri în timpul în care nu sunt conectați la priză. Activarea modului Power saving nu se face, însă, automat.

În momentul în care laptopul este deconectat de la priză, browser-ul afișează o baterie în bara de butoane. Un click pe aceasta realizează trecerea din regimul normal de funcționare, în modul de economisire a energie.

Economisirea energiei se realizează prin diverse așa-zise trucuri, precum reducerea consumului de memorie a tab-urilor inactive, optimizarea redării video, dezactivarea plugin-urilor nefolosite, scăderea ratei de împrospătare a interfeței grafice la 30 de cadre pe secundă și reducerea frecventei de folosire a procesorului prin optimizarea actualizării componentelor JavaScript.

Conform testelor realizate de cei de la Opera, noul mod de economisire a consumului crește cu 50% autonomia unui laptop, comparativ cu Google Chrome. Popularul browser al celor de la Google este cunoscut și criticat pentru consumul mare de energie pe care-l realizează prin numeroasele facilități integrate.

Opera devine primul browser cu funcție de economisire a energiei și promite o autonomie de două ori mai bună pe laptopuri decât Chrome

Opera este în acest moment cel mai activ browser, aflându-se în plin proces de dezvoltate. Asta în timp ce concurența, în principal Chrome și Firefox, stagnează de ani buni. Recent, Opera a devenit primul browser care integrează un adblock și, de asemenea, primul browser care oferă un serviciu VPN complet gratuit.

Tendința evidentă a celor de la Opera este de a veni cu facilități noi, prin care să se diferențieze de concurență. De altfel, inovația nu este străină producătorului norvegian. Deși nu a fost niciodată unul din ”marii jucători”, Opera a fost inventatorul unora dintre funcțiile care nu lipsesc în prezent de pe niciun browser web, precum navigarea prin intermediul tab-urilor, funcția Speed Dial sau accelerarea încărcării paginilor prin compresia datelor.

Noua facilitate de economisire a energiei este disponibilă în varianta de test a browser-ului, urmând ca în câteva săptămâni această să fie oferită în cadrul versiunii stabile.

viewscnt
Afla mai multe despre
opera
browser
laptop
chrome