Statul vrea să folosească Inteligența Artificială pentru colectarea TVA și să facă un Institut de IA de 100 milioane euro

Statul vrea să folosească Inteligența Artificială pentru colectarea TVA și să facă un Institut de IA de 100 milioane euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 nov 2023

​Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat că vrea să bugeteze pentru anul viitor înființarea unui Institut de Inteligență Artificială (IA) și că împreună cu specialiștii din Ministerul de Finanțe / ANAF au identificat soluții pentru a crește colectarea TVA folosind intrumente de Inteligență Artificială (IA).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast
  • „Urmează să bugetez pentru anul viitor pregătirea și studiul de fezabilitate pentru un Institut de Inteligență Artificială (IA) în România, în parteneriat cu Universitățile și mediul privat. Este un proiect estimat la aproximativ 100 milioane de euro.
  • Ținta mea este ca noi să fim competitivi și peste 10-15 ani, nu doar să încercăm să copiem pe alții care acum sunt mai dezvoltați.”, a declarat ministrul.
PSD o reabilitează pe Gabriela Firea. Fostul primar al Capitalei revine la șefia PSD București CITEȘTE ȘI PSD o reabilitează pe Gabriela Firea. Fostul primar al Capitalei revine la șefia PSD București

 

Acesta a mai spus că, în cadrul proiectului e-Factura, a participat la lucrările comune ale experților din Ministerul Digitalizării și Ministerului de Finanțe, scrie Hotnews.ro.

  • „Deja am identificat ce putem să facem pe termen foarte scurt, mă refer în materie de zile, pentru a folosi IA, ERP-uri, roboți care procesează automat datele și le corelează pentru a avea date financiare relevante, pentru a crește colectarea in special din TVA.
  • În modul cel mai simplu, estimările sunt între 0,9 și 1% creșterea colectării TVA folosind intrumente de Inteligență Artificială (IA).”, a declarat ministrul Digitalizării.

Ministrul a amintit că în luna septembrie din acest an a fost lansată în dezbatere publică și o strategie națională privind Inteligență Artificială, care ar urma să fie adoptată până la finalul acestui an.

„Până la finalul lunii noiembrie urmează să pregătesc draft-ul de HG și să trecem prin Guvern, iar România să fie una din țările din UE care este pregătită din punct de vedere legislativ, atât ca reglementare, pentru a te asigura de etica utilizării IA, de respectarea drepturilor omului în folosirea IA, dar și pentru beneficii economice concrete pentru mediul public și privat.”, a mai spus ministrul Bogdan Ivan.

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
ai