KKR va plăti 19 miliarde de euro pentru rețeaua de telefonie fixă a Telecom Italia

KKR va plăti 19 miliarde de euro pentru rețeaua de telefonie fixă a Telecom Italia
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 nov 2023

Telecom Italia (TIM) a aprobat vânzarea rețelei sale de telefonie fixă fondului american de investiții KKR, pentru 19 miliarde de euro, devenind primul grup de telecomunicații dintr-o țară europeană importantă care se desparte de rețeaua sa de telefonie fixă, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acordul, sprijinit de Guvernul premierului Giorgia Meloni, implică active considerate de Italia ca fiind de importanță strategică națională, în condițiile în care țara lucrează la extinderea rețelei digitale, scrie Agerpres.

BNR alocă peste 2,2 milioane de lei pentru servicii de întreținere a sistemelor IT CITEȘTE ȘI BNR alocă peste 2,2 milioane de lei pentru servicii de întreținere a sistemelor IT

Tranzacția, pe care TIM speră să o finalizeze în vara anului viitor, va permite grupului italian de telecomunicații să-și reducă datoria cu aproximativ 14 miliarde de euro. De asemenea, compania va renunța la jumătate din cei 40.000 de angajați din Italia și se va concentra pe operațiunile de service.

Pentru a superviza activele considerate de Italia ca fiind de importanță strategică națională, Guvernul a autorizat Trezoreria să cheltuie până la 2,2 miliarde de euro pentru a prelua o participație de 20% în rețea, alături de KKR, care este deja investitor minoritar. Trezoreria controlează al doilea mare investitor în TIM, banca de stat CDP.

Decizia Consiliului de Administrație de vânzare nu va fi supusă spre aprobare acționarilor, a anunțat TIM, o lovitură pentru principalul acționar, Vivendi.

Vivendi, care deține 24% din TIM, a căutat un preț mai ridicat, și consideră "nelegală" Decizia Consiliului de Administrație.

Tranzacția cu KKR reprezintă punctul central al strategiei directorului general de la Telecom Italia, Pietro Labriola, de a restructura fostul monopol de telefonie, care acum este împovărat de datorii în valoare de peste 26 de miliarde de euro.

Marcel Ciolacu, despre plafonarea plăților cash: Ministrul de Finanțe a spus că echipa tehnică de la ANAF a venit cu aceste propuneri. În acel moment, în coaliție, nu am auzit nicio voce. Prioritatea mea este combaterea evaziunii fiscale CITEȘTE ȘI Marcel Ciolacu, despre plafonarea plăților cash: Ministrul de Finanțe a spus că echipa tehnică de la ANAF a venit cu aceste propuneri. În acel moment, în coaliție, nu am auzit nicio voce. Prioritatea mea este combaterea evaziunii fiscale

Rețeaua de telefonie fixă a TIM acoperă aproximativ 89% din gospodăriile din Italia și se întinde pe o suprafață de 23 de milioane de kilometri din această țară.

Italia este una dintre cele mai competitive piețe de telecomunicații din lume și concurența s-a intensificat în ultimii ani, odată cu intrarea unor noi operatori precum Iliad SA. Operatorul francez a intrat pe piața de telefonie mobilă din Italia în 2018, poziționându-se ca un operator cu tarife reduse, ceea ce a declanșat un război agresiv al prețurilor. Asta a lăsat fostul monopol Telecom Italia, cu puține opțiuni disponibile, exceptând vânzarea rețelei de telefonie fixă pentru a-și reduce datoriile.

viewscnt
Afla mai multe despre
telecom italia
kkr