Valul de concedieri din SUA în IT&C nu s-a resimțit în vestul României. "De regulă se simt în România la 6 - 9 luni."

Valul de concedieri din SUA în IT&C nu s-a resimțit în vestul României. "De regulă se simt în România la 6 - 9 luni."
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 apr 2024

Marile companii IT&C din Statele Unite ale Americii au concediat zeci de mii de angajați în ultimele 18 luni și, din experiența crizelor precedente, mișcările din piața globală se simt în România la o diferență cuprinsă între 6 și 9 luni față de momentul declanșării în SUA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

O parte dintre companii nu mai angajează în Occident, dar mențin locurile de muncă din România sau chiar mută anumite proiecte în țară.

HARTĂ O masă de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană va ajunge deasupra României CITEȘTE ȘI HARTĂ O masă de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană va ajunge deasupra României

Nu este exclus ca aceste concedieri să ajungă și în România, însă în mod normal aceste efecte se simt la un nivel mult mai mic, transmite lorin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Valul de concedieri din SUA în IT&C nu s-a resimțit în vestul României.

Deocamdată, gradul de angajare a inginerilor din domeniul IT a fost egalată de cel pentru inginerii din construcții, mecanică și inginerie electrică și energetică.

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită clienților care își predau telefoanele la intrare CITEȘTE ȘI Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită clienților care își predau telefoanele la intrare

„Deocamdată nu ne-a atins destul de tare criza la nivel global pentru că beneficiem încă de avantajul condițiilor mai ieftine din România”, spune rectorul.

Salariile din IT&C și automotive vor avea tendința de stagnare în următoarea perioadă

Un efect al concedierilor la nivel global pe care îl vor resimți angajații români va fi la nivel salarial. Anul trecut, când Guvernul României a modificat sistemul de impozitare al IT-iștilor, foarte puține companii au compensat banii care nu mai merg în buzunarul angajatului, ci la bugetul de stat. Acesta a fost un prim semnal că piața începe să nu mai aibă același avânt pe care îl avea în anii trecuți, arată sursa citată.

VIDEO Nicușor Dan și un mesaj de campanie: Fitch a reconfirmat ratingul individual al Bucureștiului; patru trepte deasupra ratingului României CITEȘTE ȘI VIDEO Nicușor Dan și un mesaj de campanie: Fitch a reconfirmat ratingul individual al Bucureștiului; patru trepte deasupra ratingului României

„Angajații încă mai au pretenții ridicate, însă piața muncii nu mai este atât de ofertantă din punct de vedere financiar. Mulți vor să plece la o altă firmă, pe o sumă mai mare de bani, însă condiții mai bune nu vor găsi nici în altă parte. Chiar dacă au fost păstrate locurile de muncă și nu am asistat la concedieri, bugetele s-au redus din cauza incertitudinii din piață, nu se mai fac investiții noi, plus că începem să avem partea de inteligență artificială care va elimina anumite activități repetitive.

Nu este exclus ca sistemele AI să reducă nevoia de joburi entry-level pe partea de software. Piața va căuta soluții mai ieftine, deja sunt solicitate, iar dacă unele companii nu vor mai avea bugete de salarii, vor folosi diverse  tool-uri de generare de cod. Apar tot mai multe soluții tehnice de tip copilot care îți permit să generezi cod fără să ai cunoștințe de programare într-un limbaj. Cred că piața aplicațiilor mici, specifică zonei de consultanți sau PFA va fi și mai tare impactată.

EXCLUSIV FOTO Primăria Sector 4 expropriază terenul unui proiect rezidențial cu peste 280 de apartamente. Dezvoltatorul imobiliar apelează la instanță pentru a-și recupera banii. Mesajul primarului: Înregistrăm o premieră CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Primăria Sector 4 expropriază terenul unui proiect rezidențial cu peste 280 de apartamente. Dezvoltatorul imobiliar apelează la instanță pentru a-și recupera banii. Mesajul primarului: Înregistrăm o premieră

Până la urmă vorbim de o dinamică mult mai mare în piața de software, nu mai poți rămâne pe un job de un anumit tip ani de zile, trebuie un update continuu și o disponibilitate pentru recalificare în permanență”, conchide rectorul Universității Politehnica Timișoara.

viewscnt
Afla mai multe despre
it&c
concedieri
sua
romania