VIDEO Un robot japonez poate decoji o banană în circa trei minute

VIDEO Un robot japonez poate decoji o banană în circa trei minute
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 apr 2022

Cercetătorii din Japonia, țară unde roboții sunt folosiți în fabrici pentru îndeplinirea unor sarcini simple sau pentru livrarea preparatele clienților restaurantelor, au prezentat un robot care poate executa delicata sarcină a decojirii unei banane fără să zdrobească miezul, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro: Energy Road - Energie la tine acasă. Parteneri: FPPG
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Deși dispozitivul, dotat cu două brațe, are o rată de succes de doar 57%, procesul decojirii unei banane indică spre un viitor când utilajele vor efectua operațiuni mai subtile și nu doar mutarea unor părți metalice sau livrarea cafelei, scrie Agerpres.

FOTO La Prăvălescu, un business din centrul Bucureștiului, dispare brusc după 6 ani cu un mesaj: Încercați să intrați în prăvălii mici, în care s-a pus suflet. Fără voi, dispar și nu mai rămân decât giganțiii industriei alimentare! CITEȘTE ȘI FOTO La Prăvălescu, un business din centrul Bucureștiului, dispare brusc după 6 ani cu un mesaj: Încercați să intrați în prăvălii mici, în care s-a pus suflet. Fără voi, dispar și nu mai rămân decât giganțiii industriei alimentare!

Înregistrarea video realizată de cercetătorii de la Universitatea din Tokyo prezintă robotul ridicând o banană cu ambele brațe robotice, pe care o decojește în circa trei minute.

Cercetătorii Heecheol Kim, Yoshiyuki Ohmura și Yasuo Kuniyoshi au antrenat robotul folosind tehnica ''învățării prin imitare'', reluând acțiunea decojirii unei banane de sute de ori pentru a produce suficiente informații astfel încât robotul să învețe acțiunile și să le reproducă.

În acest caz, robotul a atins rata de succes după mai mult de 13 ore de antrenament.

Deși sunt necesare teste suplimentare, Kuniyoshi crede că metoda sa de pregătire a roboților îi poate învăța să realizeze sarcini ''umane'' simple.

Cercetătorul speră că roboți mai bine instruiți ar putea ameliora problema deficitului de locuri de muncă din Japonia, spre exemplu în fabricile de cutii bento sau de procesare a alimentelor, dependente într-un grad ridicat de forța de muncă umană. 

viewscnt
Afla mai multe despre
robot
japonia